Meldingen
Alles wissen

Pastis en Raki

Pagina 1 / 2

Berichten: 231
Topic starter
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wellicht een beetje prematuur, ik heb nog niet een stookketel, maar toch.

Een korte zoektocht over het forum leverde mij geen hits op.

Heeft iemand al eens geprobeerd pastis of Raki te maken? En zo ja...hoe dan?In mijn beleving liggen deze drankjes enigszins bij elkaar in de buurt, vandaar een topic over beiden.

Als dat niet de bedoeling maak ik even nieuwe topics aan.

Beantwoorden
25 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toevallig ben ik een paar keer bij stokerij Alambik in Midwolda geweest.

Ze stookten daar toevallig (ook waar ik bijstond), de bekende RAKIA, waar ik op dit moment nog de laatste fles van in huis heb.

Wat ik daar zelf gezien heb is dat hij van grote rozijnen zijn mash maakt en deze laat gisten.

Daarna gaat alles in een hele grote koperen alambik en smeert hij de helm in met honing waar hij vervolgens groene anijs op strooit.

Je kunt daar aan huis diverse soorten drank kopen van uitstekende kwaliteit.

De site:

http://www.alambik.nl/over-alambik

Ik heb het zelf nog nooit gemaakt, maar wil het in de toekomst zeker een keer gaan maken.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De RAKIA die ik heb is overigens 46%, dus een pittig drankje.

Beantwoorden
Berichten: 231
Topic starter
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ah dank...ik lees 't al: dat wordt lekker expirimenteren.

Ja inderdaad het is geen drankje voor schoolmeiskes.

 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een receptje op t web gebruikt 

http://ferrywijsman.blogspot.com.es/2012/07/pastis-en-de-groene-fee-absint-het.html

maar mijn pastis werd niet troebel na het toevoegen van water. Wel lekker overigens maar iets te zoet. Ik heb nu hetzelfde recept gebruikt maar met alcohol van 92%. Deze laat ik 3 weken trekken en dan eens kijken wat er gebeurt. Dan heb ik natuurlijk wel een heel sterk drankje maar die verdun ik dan per glas. Waarschijnlijk kom ik wel in de buurt van een pastis. Ik zit nu op Ibiza en daar is het lokale drankje Hierbas, ook met anijs en een mix andere kruiden, heeel lekker met blokje ijs. Weer in NL proberen of ik dat kan namaken.

succes!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

markb, toevallig zag ik op de blogspot van Ferry Wijsman staan waarom deze dranken bij onze stokers niet wit uitslaan, lees:

Als Anethol in combinatie is met alcohol boven de 45% slaat het wit uit als je het mengt met water.

Vandaar ook dat mijn gekochte RAKIA 46% alcohol is.

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja ik had om die reden mijn alcohol uit de t500 ook 50/50 verdund met gedestilleerd water om op 46% te komen maar dat was dus kennelijk niet genoeg. Misschien had ik t langer moeten laten trekken..

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan ga je toch op 55% zitten, immers verdun je het toch na het inschenken met water.

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja waarschijnlijk heb je gelijk, ik wilde nu t zekere voor t onzekere nemen. Het is voor mij ook nog een beetje experimenteren, door die t500 heb ik opeens zoveel alcohol dat ik t wel kan lijden. Ik zal m'n volgende pastis eens op 55% proberen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

markb, ik heb mijn rakia uit Midwolda inmiddels ook een borrelglaasje met water verdund en inderdaad werd deze wit van kleur.

Het was nu ook drinkbaar voor mijn vrouw die het erg lekker vond. 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Geniet er van Betweter! 

Beantwoorden
Berichten: 231
Topic starter
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank markb

Ik ga me er maar eens in verdiepen.

hahaha maar eerst maar eens een ketel aanschaffen

 

Beantwoorden
Berichten: 231
Topic starter
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zodan...even door dat recept van heer Wijsman gelezen.

Dat ziet er niet erg complex uit. Lijkt me een mooi project om mee te aan de klus te gaan.

Eerst maar eens de goedkoopste wijn die kan vinden opstoken, om de ketel en het proces te begrijpen. Daarna maar alcohol produceren en daar pastis van maken.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier een filmpje van stokerij Alambik in Midwolda waar hij bezig is de RAKIA te stoken van rozijnen: 

 

Beantwoorden
Berichten: 231
Topic starter
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

tof..

dank hiervoor

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?