Meldingen
Alles wissen

Recept voor Palinka

Pagina 3 / 6

Berichten: 110
Topic starter
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok thx voor de raad.

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

En als je nu echt veel te veel druiven en dergelijke hebt houd ik me aanbevolen.

Succes met het stoken,

@ndré

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb toevallig ook de pruimenboom bij mijn ouders in de tuin leeg gemaakt maar ook de gevallen pruimen geraapt.

Ik heb het verder ook makkelijk gehouden en smokkel der nog een beetje bij.

Heb de vruchten kapot geknepen en de pitten er uit geplukt. had daarna dit vruchtvlees nog fijner gemalen in een blender. Dit gemixt met een pak suiker, 20ltr water en 2 zakjes bakkersgist aan geslingerd,.  en dit pruttelt inmiddels lekker..

Had eigenlijk maar 5kg vruchtvlees dus om het volume bij het stoken een beetje te boosten heb ik daarnaast een vat blanke alcoholmix aangemaakt van 20ltr water, 6kg suiker en wodka turbogist om dit 50 / 50 met het pruimensap uit destilleren..

Over een week of 2 ga ik uitkoken..

ps.. had Vlierbessen siroop gevonden bij de Ikea.. misschien hiervan een goeie slok aan de 2de run toevoegen.. of Honing misschien..

Had goede ervaring opgedaan bij een RumRun. Had de binnenzijde van de ketel ingesmeerd met Turkse honing en toen Rum gestookt.. wat een lekkere HoningRum is geworden. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Thurstan ik zou die druiven apart stoken ik maak er een hele mooie cognac van smaak kruising wisky cognac.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Turstan vlierbesen zou ik een siroop van koken en later mengen met alcohol.heel lekker.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hé Chris, jij stookt altijd maar 1x , mijn vraag is dan tot hoeveel procent stook jij dan door en wat doe je dan met de stookwijn die onder een bepaald percentage komt ?
Dit is een vraag die mij altijd bezighoudt 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

CaPo70ik stook meestal tot 20% de rest gooi ik weg.ik ben nu van plan om 2 keer te stoken maar alles onder de 20 % gooi ik weg.kan ik niets mee.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 14
 Gijs
(@gijs)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Palinka van pruimen is in feite hetzelfde als slivovitsj toch? Ik voeg bij mijn pruimen geen suiker toe. Kapot knijpen, op een 30liter vat met pruimen gooi ik 3-5 liter kokend water erover. Laten afkoelen en dan gewone korrelgist erbij. Elke roer ik om omdat er soms een soort korst ontstaat maar volgens mij is dat niet per se nodig. Om de paar dagen voel ik met de hand in de soep om te kijken of er pruimen zijn die heel/hard zijn (de minder rijpe) en die knijp ik fijn. Uiteindelijk liggen alle pitten op de bodem. Als het uitgegist is giet ik alles de ketel in, pitten en witte bezinksel blijft grotendeels achter. Ik stook gewoon die pulp op gas, heb nog geen problemen gehad met aanbranden. Als je zachtjes stookt hoef je daar volgens mij ook niet zo bang voor te zijn.

Eerste keer stook ik tot 20%. Tweede keer tot ongeveer 55% want daarna vind ik het niet meer lekker. Dit leng ik dan aan met water tot 45%, dan vind ik m lekker. Voorloop bepalen vind ik altijd wel een dingetje. Ik ruik meestal gewoon maar hoeveel precies, geen idee.

Overigens wordt het wel allemaal een stuk lekkerder als je de boel een week of twee, drie laat rusten voor drinken vind ik persoonlijk.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Gijs palinka is inderdaad het zelfde als slivovitsj palinka laten ze 55% vind ik persoonlijk ook lekker,maar normaal kun je tot 20-25 % stoken.dat roeren doe ik nooit ik laat alles gewoon staan vergisten.als je bang bent voor aanbranden dan gooi je de pulp in een oud kussensloop en bind die dicht,heb je geen zorgen over aanbranden,kussensloop uit spoelen voor de volgende keer en inderdaad als hij langer staat is hij lekkerder.voor de rest heb je het heel goed gedaan.ps probeer eens gewone bakkersgist,die gebruiken ze in de landen waar palinka word gestookt,gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 110
Topic starter
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

kan deze techniek ook gebruikt worden om sinaas mash te maken en te verstoken?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook al mij fruit zo,bij pruimen laat ik de pitten zitten die zakken wel naar de bodem van het vergistvat ik stook alle schillen mee maar doe ze in een zak ivm.risico aanbranden.sinasapels schil ik ivm olie die in de schil zit,anders slaat je drank blind bij het verdunnen,of je moet hem verdunnen naar 50 %.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Chris V 

ik heb mijn pruimen mash gefilterd met een pers doek , wat is dat veel werk zeg, en de sap is nog niet hehelmaal pulp vrij, hoe schoon moet de mash gefilterd zijn om hem niet te laten aanbranden ? En jij zeg dat je de pulp mee stook in de zak , hoe scheid jij de pitten van pruimen pulp ? Want de pitten mogen natuurlijk niet mee gestookt! Ik wacht op je antwoord 

alvast bedankt 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Koperstoker,ik gooi de hele pulp in een zak als er ook een paar pitten bij zitten maakt niets uit,als ik 200 kg stook dan zitten daar ook wel pitten tussen,het beste wat je kunt gebruiken als zak is een kussensloop of een katoene laken,je hoeft niets uit te persen gooi de volle zak gewoon mee in de ketel hij raakt de bodem niet bij het stoken hij gaat drijven,en wat die pitten aangaat ik gooi ongeveer 60-70 kg in het vat waar ook wel pitten bij zitten,daar gooi ik ongeveer 2 borrelglaasjes voorloop van weg,als hij lekker ruikt is het goed,ik gooide vroeger alle pitten mee de ketel in dus maak je daar geen zorgen over.sucses.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok Chris bedankt voor de uitleg ! 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Koperstoker laat even weten hoe het gegaan is,en laat even weten hoe hij geworden is.sucses.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?