Meldingen
Alles wissen

Recept voor Palinka

Pagina 4 / 6

Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Chris 

de korst boven zat er wel , dat ik hem laatste wou filteren was alles naar de bodem gezakt , en rond de pitten terecht gekomen , ik had de pruimen gemixt met een mixer op de boor machine, het was dus al vrij dun pulp geworden vandaar de vraag hoe jij de pitten scheide van het vruchtvlees, ik had het in de Kookzak gedaan en uit geknepen voor zo ver het ging ,er bleef heel weinig over, meer en deel pitten ,dus heb ik dat maar weg gegooid ,nu heldere Stookwijn ,van het weekend maar stoken dus, ik las ook dat ze Palinka 2 of 3x stoken , doe jij dat ook Chris ?

gr 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Koperstoker,inderdaad palinka stoken ze twee keer en laten hem 55%.bij mij blijft de korst gewoon boven,ik roer nooit in het vat als het staat te vergisten ik kiep alles in de kookzak en knijp die ook niet uit is niet nodig,het word allemaal verstookt,en wat die pitten betreft maak je daar niet druk om,twee borrelglaasjes voorloop en ruiken of hij lekker ruikt,ik heb pas in Roemenie 120 kg abrikozen gestookt met pit,en voorheen stookte ik zelf ook met pit.dus geen paniek na 15 jr.stoken draag ik nog altijd de zelfde brilsterkte,en nooit hoofdpijn gehad smorgens.sucses.gr??Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Helemaal duidelijk Chris !

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Koperstoker sucses,laat me weten hoe het geworden is.gr.??Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 110
Topic starter
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey ChrisV alvast bedankt voor alle raad, nu heb ik hier een zakje pot distillers yeast liggen en 10kg pruimen, op dit pakje gist staat er dat ik Pectolase enzyme moet toevoegen. Is dit nodig? zoja waarom? anders moet ik deze nog snel even bestellen 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Thurstan,

 

Deze enzymen helpen de pectine in de vrucht af te breken. Hoe meer pectine een vrucht bevat hoe meer kans op methanol in je distillaat. Pruimen zijn zeer rijk aan pectine. Als je dus geen enzymen gebruikt wees dan ruim met je voorloop.

 

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Chris 

ik heb het eind resultaat al eet tijdje in een flessen leggen, ik heb het gestookt met een vergroten allambiek , ik heb deze zelf gemaakt zodat ik kan wisselen van een lange kolom van 100 cm naar een lage helm om fruit te verstoken , de ketel is rond de 60 liter , ik vind er weinig smaak aan zitten , het is mooi helder en maximaal 75% alchahol gemeten wat toen omlaag liep naar gelang de run duurde, ik vind er nou niet echt pruimen smaak aanzitten, hoe kan dat ? Is de kolom te groot ? Ik heb de pruimen (40  kg)  eerst tweee weken laten staan in een vat te vermeteren toen de suiker 3 kg en bakkersgist erbij gedaan en waterslot erop, dat borrelde goed, 2 weken laten staan ,toen nog een week geklaard en gefilterd en de zak erin mee gestookt, wat heb ik fout gedaan, omdat er niet zo veel smaak aan zit ? 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dit is de ketel die ik bedoel Chris , dit is toch geen lange kolom die de smaak eruit haalt !

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Koperstokker ik heb ook niet die oveweldige pruimen smaak maar ik drink in Roemenie ook palinka op div.plaatsen en daar moet ik ook goed proeven of het pruimen zijn.ik vind ook niet dat je goed pruimen proeft of het daar erg naar ruikt maar de smaak vind ik wel goed.dus dat is niet de ketel of de manier van stokken. trouwens heel mooie ketel.ik denk dat pruimen niet zoveel smaak afgeven ,druiven vind ik ook dat die veel druiven smaak afgeven daarom vind ik de drank het lekkers als ik het druiven stooksel op eikensnippers leg.het smaakt goed alleen de fruitsmaak komt niet overweldigend mee.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Chris 

ok dat is duidelijk, ik ben nog niet zo lang bezig met stoken, ik dacht echt dat het geel zou zien van de pruimen, en echt pruimen duidelijk smaak ! Je ruik wel pruimen in de drank en als je proef komt er een vleugje pruimen smaak mee ,niet veel , het is voor mij helemaal nieuw dit vandaar die vraag, ik ga volfgende week met peren proberen , ik probeer er dan geen suiker en water bij te doen, eens kijken of het dan anders en duidelijker de smaak over komtt !

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Koperstoker ik heb appels gestookt daar kwam wel de appelsmaak en geur echt naar voren.bij pruimen en druiven vind ik van niet,peren heb ik nog niet gestookt,maar moet heel lekker zijn.sucses.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 110
Topic starter
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vraagje over peren palinka, Ik heb dit weekend 16kg peren versneden en in warm water gestoken met pectolase bij. Hierna heb ik hier 3kg suiker bijgevoegd.
Nu heb ik de gist nog niet toegevoegd, maar is het allemaal spontaan beginnen bubbelen.
Is dit normale gang?
Wat doe ik het beste? doe ik de gist er gewoon bij? of laat ik het nog een dagje staan alvorens ik de gist erin doe. Ook lees ik vaak dat ze het fruit er na 3 dagen uithalen en al het sap eruit persen en dan hun emmer opvullen tot 30L.

Iemand hier ervaring mee?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja fruit kan van zich zelf gaan gisten,zeker met de suiker er bij,volgens mij kun je gewoon gist er bij doen.en palinka maak je van pruimen en laat die 50% gr.Chris uit het land van palinka.

 

Beantwoorden
Berichten: 110
Topic starter
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet dat ik het technisch gezien niet palinka mag noemen. In hongarije word palinka ook van peren, appels etc gemaakt geloof ik.
Zou je er het fruit uithalen en de emmer verder bijvullen tot 30 L?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zou het fruit zo laten zitten en gist er bij doen.ik gooi normaal het fruit zo in de ton als het moet suiker er bij en gist verder niets.en laat het zo vergisten.als het uitgegist is   gooi ik het in een oud kussensloop en stook alles zo mee.

 

Beantwoorden
Pagina 4 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?