Inmiddels heb ik rum gemaakt, Kirsch moet nog blijken of het lukt en het volgende project is Wodka. Maar dan zonder suiker, slechts uit graan. Ik ga dit doen met Still's wodka gist ( die ik nog moet bestellen) maar heb de rest wel in huis zie foto. Dit is gerst
Leuk Lummel, wat je nu gaat doen zijn tevens de beginselen van het maken van Bier en Whisky. Veel succes!
Als dit nu allemaal goed gaat dan heb je zeker een Grainfather nodig 😉
Hoy,
Awel dat ga ik volgen da's mischien een goed recept om al de kletskes  mout weg te werken, ik heb hier nog vodka gist van de startgistkit liggen.
Grts.
Â
Zoals ik al eerder zei, dit vraagt om een Grainfather 😉
Â
Nog even een tip voor het schroten; je mout klam schroten. Niet nat maar klam. even met een plantenspuit beetje vocht aan toevoegen. Het voordeel is dat de kafjes heel blijven een de meellichamen breken. Je rendement wordt dan hoger. Zorg dat je sparge water (spoelwater) op dezelfde temperatuur is als je maisch prutje en dan langzaam spoelen, zo krijg je de meeste suikers mee.
Â
Jan wat ik hier in nog geen jaar hebt geleerd is fenomenaal. Zal ik eerst weer eens aan het werk gaan voor ik aan Grainfather ga denken. Zelfs mijn lieve vrouw zei " die hobby van je kost wel heel veel" Met daarop het echte verwijt natuurlijk, " zoveel kost ik niet"!Â
Maar dat is niet zo moeilijk als je toch altijd liegt als ik vraag " wat kost dat".
Ik denk dat als je over een jaar gezien alles bij elkaar op telt vrouwen atijd duurder zijn 😉
hohoho, ben een amateur. Ik zal eerst de gist bestellen en tegen die tijd zal ik foto's maken en leer ik gelijk wat mout is, hoe je die klam schroot. Het is me van de week al mondeling al uitgelegd maar doe toch maar even babystapjes. Ik wil het niet verkloten om het daarna nooit meer te doen.Â
Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?
We zijn allemaal amateurs 😉
Â
Maar inderdaad rustig alle stappen doorlopen. Het maischen van graan is nog veel leuker dan kirsch maken, geloof me.
Â
Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.
Â
Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima?Â
Â
Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.
Â
Â
Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?
Sowieso een weckpan van 25 liter. Die zet ik op een brander ( zo'n spin) en dat moet ik geloof ik anderhalf uur roeren en de temperatuur rond de 65 graden houden. De kersenman had het over 5 kilo gerst vergisten en zou je 6% kunnen halen. 10 kilo natuurlijk meer maar dat heeft hij mij ontraden.Â
Dat was stap 1 toch? En daarna een keer of 6 ( of vaker ) spoelen maar dat kan ik nog niet visualiseren. Maar daar help je me vast bij.Â
Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.
Â
Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima?Â
Â
Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.
Â
Â
Grainfather recepten gaan uit van 23 liter eindvolume. Dan start je met 20,5 liter en dan mag je daar zo'n 6,5 kilo mout aan toevoegen. Dus ja je mag wel meer mout toevoegen maar het vocht moet ook de suikers op kunnen nemen. Na het spoelen, dit zou dan met een 14 liter water zijn, ga je koken. Het mout neemt vocht op en door koken verlies je vocht en dan houd je 23 liter over (als het goed is).
Je kunt het koken overslaan maar met het koken verlies je ook wat vervelende stoffen zoals DMS (dat weer voor koppijn zorgt). Dus ik zou het nog lekker een half uur laten koken.
Â
25 kilo mout zou ik in 4 delen maischen.
Â
@Lummel, spoelen doe je door de zak uit de vloeistof te halen en boven de ketel het spoelwater over de zak uit te gieten om zo alle suikers op te vangen. Wellicht heb je iets (een grote zeef of zo) waar je de zak op kun leggen om hem uit te spoelen. Het wordt een behoorlijk gewicht met dat water en je spoelt toch al gauw een half uur.
Â
De wort is rond de 40 graden extreem gevoelig voor infectie dus snel koelen en hygiënisch werken.
Je gaat nog van een Grainfather houden als je die hebt 😉
Bedankt voor deze perfecte uitleg Erik! Vroeg of laat bestelt hij de Grainfather wel hoor, lummel houdt al enorm van zn T500 dus houden van machines is Lummel niet vreemd ?
Mannen houden van speeltje.
Â
Ik heb er morgen weer een bij zag ik net in mijn mail 🙂
Ik zie overigens weer een nieuw topic in het verlengde hiervan aankomen..... graanjenever.
Â