Meldingen
Alles wissen

Wodka maken van graan ( zonder suiker)

Pagina 1 / 14

Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inmiddels heb ik rum gemaakt, Kirsch moet nog blijken of het lukt en het volgende project is Wodka. Maar dan zonder suiker, slechts uit graan. Ik ga dit doen met Still's wodka gist ( die ik nog moet bestellen) maar heb de rest wel in huis zie foto. Dit is gerst

Beantwoorden
208 reacties
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk Lummel, wat je nu gaat doen zijn tevens de beginselen van het maken van Bier en Whisky. Veel succes!

Als dit nu allemaal goed gaat dan heb je zeker een Grainfather nodig 😉

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Awel dat ga ik volgen da's mischien een goed recept om al de kletskes  mout weg te werken, ik heb hier nog vodka gist van de startgistkit liggen.

Grts.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zoals ik al eerder zei, dit vraagt om een Grainfather 😉

 

Nog even een tip voor het schroten; je mout klam schroten. Niet nat maar klam. even met een plantenspuit beetje vocht aan toevoegen. Het voordeel is dat de kafjes heel blijven een de meellichamen breken. Je rendement wordt dan hoger. Zorg dat je sparge water (spoelwater) op dezelfde temperatuur is als je maisch prutje en dan langzaam spoelen, zo krijg je de meeste suikers mee.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan wat ik hier in nog geen jaar hebt geleerd is fenomenaal. Zal ik eerst weer eens aan het werk gaan voor ik aan Grainfather ga denken. Zelfs mijn lieve vrouw zei " die hobby van je kost wel heel veel" Met daarop het echte verwijt natuurlijk, " zoveel kost ik niet"! 

Maar dat is niet zo moeilijk als je toch altijd liegt als ik vraag " wat kost dat".

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat als je over een jaar gezien alles bij elkaar op telt vrouwen atijd duurder zijn 😉

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hohoho, ben een amateur. Ik zal eerst de gist bestellen en tegen die tijd zal ik foto's maken en leer ik gelijk wat mout is, hoe je die klam schroot. Het is me van de week al mondeling al uitgelegd maar doe toch maar even babystapjes. Ik wil het niet verkloten om het daarna nooit meer te doen. 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We zijn allemaal amateurs 😉

 

Maar inderdaad rustig alle stappen doorlopen. Het maischen van graan is nog veel leuker dan kirsch maken, geloof me.

 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.

 

Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima? 

 

Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?

Sowieso een weckpan van 25 liter. Die zet ik op een brander ( zo'n spin) en dat moet ik geloof ik anderhalf uur roeren en de temperatuur rond de 65 graden houden. De kersenman had het over 5 kilo gerst vergisten en zou je 6% kunnen halen. 10 kilo natuurlijk meer maar dat heeft hij mij ontraden. 

Dat was stap 1 toch? En daarna een keer of 6 ( of vaker ) spoelen maar dat kan ik nog niet visualiseren. Maar daar help je me vast bij. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.

 

Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima? 

 

Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.

 

 

Grainfather recepten gaan uit van 23 liter eindvolume. Dan start je met 20,5 liter en dan mag je daar zo'n 6,5 kilo mout aan toevoegen. Dus ja je mag wel meer mout toevoegen maar het vocht moet ook de suikers op kunnen nemen. Na het spoelen, dit zou dan met een 14 liter water zijn, ga je koken. Het mout neemt vocht op en door koken verlies je vocht en dan houd je 23 liter over (als het goed is).

Je kunt het koken overslaan maar met het koken verlies je ook wat vervelende stoffen zoals DMS (dat weer voor koppijn zorgt). Dus ik zou het nog lekker een half uur laten koken.

 

25 kilo mout zou ik in 4 delen maischen.

 

@Lummel, spoelen doe je door de zak uit de vloeistof te halen en boven de ketel het spoelwater over de zak uit te gieten om zo alle suikers op te vangen. Wellicht heb je iets (een grote zeef of zo) waar je de zak op kun leggen om hem uit te spoelen. Het wordt een behoorlijk gewicht met dat water en je spoelt toch al gauw een half uur.

 

De wort is rond de 40 graden extreem gevoelig voor infectie dus snel koelen en hygiënisch werken.

Je gaat nog van een Grainfather houden als je die hebt 😉

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor deze perfecte uitleg Erik! Vroeg of laat bestelt hij de Grainfather wel hoor, lummel houdt al enorm van zn T500 dus houden van machines is Lummel niet vreemd ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mannen houden van speeltje.

 

Ik heb er morgen weer een bij zag ik net in mijn mail 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zie overigens weer een nieuw topic in het verlengde hiervan aankomen..... graanjenever.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?