Oei, hier ook maar even gechecked, maar geen druk hier...
Zou deze spontane gisting wel inzetten voor een rum poging? overgebleven deel misschien ff steriliseren (kwartier op 80°C) mits je het later pas wilt gebruiken.
Wel indrukwekkend dat ie met ca 50% suiker aanslaat, dus deze gist zal onder druk kunnen presteren denk ik dan
De mijne was wel verdund, ik had de ibc ermee uitgespoeld.
De vaten die er nog zijn zijn geen van allen bol gaan staan. De melasse kan niet wachten om rum te worden ?
Ik blij ben ik niet. Heb er 3 staan.
Het leek wel een ballon ?
Voorzichtig opengedraaid, het leek 10 seconden lang wel een compressor. De co2 die er uitkwam deed pijn in mn neus. Het schuimende goedje bij een nieuwe emmer water en melasse gegooid en het begon bijna direct te schuimen. Wat een geweld in de emmer!
Hulde voor de jerrycan!
Ja die kunnen heel wat hebben. Vanaf nu dicht laten ok? ???
Ja die kunnen heel wat hebben. Vanaf nu dicht laten ok? ???
Dat was het plan 😉 Maar heb hem nu gebruikt als starter op een nieuwe batch. Eens kijken of deze "wilde" gist echt zo sterk is 🙂
Indrukwekkend de kracht van co2. Ook bizar dat de jerrycan niet lek is gegaan
Hij stond knap Bol Jan, de vorm van een jerrycan had hij nog amper. Ben benieuwd naar het eind product.
Indrukwekkend hoeveel druk er opgebouwd word. En zo t zien kwalitatief goede jerrycans
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe deze “starter” werkte en hoe je eindresultaat was?
Het viel al vrij snel stil. Ik heb er toen 2 dagen later rumgist bijgedaan en toen kwam het weer snel op gang. De wilde gist kun je dus niet veel mee. Het was wel gaaf om te zien ?
Toch erg leuk om te lezen! 🙂
Het heeft even geduurd maar ik heb nu toch voor de eerste maal dit jaar een strip run kunnen stoken voor de rum. Ik heb hiervoor de wilde vergisting gebruikt. 2 van de 4 jerrycans die ik bij de Stookwinkel had opgehaald stonden namelijk behoorlijk bol, en dat leek me wel een proefje waard. Het resultaat was wat minder als voorgaande jaar, toen was het gemiddelde van de 4 strip runs 5 liter van 45%. En nu 1 strip run van 3.5 liter van 37%. Dat is nu wat minder, maar de omstandigheden met het warme weer waren ook wat slechter. Ik ben wel van plan om met deze opgekweekte wilde gist door te gaan. De opbrengst van de eerst stook is wel wat minder, maar het ruikt en proeft voor een strip run nu al behoorlijk goed.
Mijn standaard rum recept:
5 liter melasse
2.5 kg rietsuiker
1 kg mout
Aan vullen tot 27 liter met water(de 2, 3 en 4 maal 19 liter water en 8 liter dunder van de keer er voor er bij), na fermentatie gaat 25 liter de ketel in voor de strip run. Dit doe ik 4 maal, daarna de 4 strip runs bij elkaar voor de spirit run.
Ik heb overigens met deze gist ook brood gebakken en dat smaakt ook prima ?.