Meldingen
Alles wissen

Whisky mash gisting traag

Pagina 1 / 2

Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben begonnen aan mijn eerste whisky projekt. Gest gekocht en unibrew whiskygist.

Volgens het filmpje op stookforum aan de slag gegaan. Eerste 21 liter weg moeten doen omdat er nauwelijks vergisting op gang kwam na 2 dagen was het volkomen dood en stonk zuur. Ik denk dat ik de gist heb toegevoegd terwijl het nog niet voldoende was afgekoeld. Nu de 2e poging is het vergisten slechts zeer langzaam gaande. Nu 3 dagen op weg en het waterslot is zeer rustig. Heb erover gelezen. zou het helpen nog een giststarter te maken en dat toe te voegen? Ik weet dat ik geduld moet hebben maar heb er weinig fiducie in dat het nu goed gaat. Mijn proces verloopt niet zoals op het filmpje met overstromend waterslot en dopje dat "in de lucht vliegt" integendeel! :-((((

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Cosmoscar,

Een gisstarter toevoegen heeft geen zin, de gist heeft het immers wel gedaan. Het lijkt er op dat er erg weinig suiker in het geheel zit. Heb je het soortelijk gewicht kunnen meten?

Even over de gerst, was het wel gemoute gerst? De unibrew gist ken ik niet, maar zat daar wel het enzym amyloglucosidase in? In principe zou de mout zelf voldoende enzymen moeten bevatten maar wat extra enzymen in de gist kan nooit kwaad.

Als je deze batch niet wilt weggooien zou ik zeggen voeg 2 kilo suiker opgelost in wat water toe en giet het er bij. Het waterslot zal binnen een uur weer lekker gaan bubbelen en er wordt weer alcohol gevormd.

Wat betreft de zure geur, dat hoort zo.

Succes!

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sluit het vat wel goed en lekt er niet ergens CO2?

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een uitgegiste whiskymash ruikt en smaakt naar zuur bier.  Misschien heb je wel in de eerste plaats een goede basis weggegooid.  Altijd je begin SG en eind SG meten, enkel op die manier kun je zien of er nog suiker in je mash zit en kun je tegelijkertijd een estimatie van je alcoholpercentage maken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb gisteren 30-40 kg zoete bio mais ontvangen uit Roemenie,die ga ik binnenkort stoken maar met bakkersgist,heb nu effe geen tijd ben een rook instalatie aan het maken voor oct-nov.hammen te roken,en mischien krijg ik nog pruimen of druiven die gaan voor,mais rot niet.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gooi er eens een mespuntje Epson zout in....

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zou er suiker bij gooien ik denk dat de suiker in je mash op is.

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ben ik blij met jullie! 1) 2 kg opgeloste suiker toegevoegd 2) het waterslot gecontroleerd op lekkage. En nu is het lekker aan het pruttelen.
Het waterslot past eigenlijk niet en heeft gewoon gelekt, opgelost met een paar krimpkousjes. En na het toevoegen van de suiker was het binnen10 minuten op gang.
Great! Hou jullie op de hoogte.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Fijn om te horen dat het nu beter gaat. Wat voor mour had je gebruikt?

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Castle Malting Château Whiskymout 5ppm.
Staat nu continue te pruttelen. ?

Beantwoorden
Berichten: 13
(@rickske)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Was dit een moutextract of heb je zelf een maischschema gebruikt?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De genoemde mout is een volmout en geen extract.

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een update, mijn éérste stookdag.
Wat heb ik gedaan:
- de inhoud van de gisttings emmer overgeheveld
- de bedenksels in een zak gepropt en uitgeknepen.
- de mash in 2 delen gestookt, stripping run
- druppelsgewijs is er ca. 3,5 liter met iets meer 50 % uitgekomen
- weet niet of dat een schokkend resultaat is maar ben er tevreden mee
- gestopt bij 20% 1e deel en gestopt bij 2e deel toen het vies begon te smaken
- op de bodem van de ketel een aangebrande koek die met en schrappen gauw geslecht werd
- de alcohol heeft een heel licht geelachtige kleur

Vervolg: 2e stook begin volgende week.
Verdunnen naar ongeveer 45 %, dus veel water hoef er eigenlijk niet bij.
En dan ben ik benieuwd hoeveel er uiteindelijk op vat kan worden gelegd.

En nu en borrel, toch de hele dag druk geweest (eerst nog brood gebakken)
De installatie werkt, water circuleert uit een 100 liter vat, ijs klomp erin, energie van een inductieplaatje, goed remember, eerst 2000 watt, daarna 800/1000 watt.
Tevreden tot zover.

Keep you posted.

Oscar

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bezinksels........auto spellingscontrole.....

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ken dat, als ik iets verkeerds typ staat er stroopwafels. Maar mooie run., goed gedaan man! Cheers alvast.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?