Meldingen
Alles wissen

Reflux versus helm

Pagina 1 / 2

Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb 25 liter stookwijn staan die is gemaakt van graan en kersensap in plaats van water. Ik ga 10 liter met de refflux stoken en 10 liter met de helm. Ik laat in beiden gevallen de temperatuur oplopen tot de stookwijn 100 graden heeft bereikt, dan krijg ik een piepje en dan laat ik hem nog 15 minuten doorgaan op 100 graden. 

 

Ik ben dan heel benieuwd welke manier de meeste alcohol oplevert en natuurlijk ook de smaak. Uiteraard komt er veel meer water met de helm mee dus die moet sowieso 2 keer gestookt worden. En dan ben ik benieuwd naar het verschil. Ik begin eerst met de reflux waarvan ik geen cuts neem, met de helm ga ik na elke deciliter de smaak vergelijken met de reflux. Een leuk experiment voordat ik eind volgende maand appelsap ga vergisten van Granny smith. 

 

Chris we hebben het over druiven gehad om wijn te maken maar kan het topic niet meer vinden. Ik weet niet of je nog gereageerd had.

 

 

 

Beantwoorden
25 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk vergelijkend warenonderzoek Lummel 🙂

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De reflux is klaar, het alcoholpercentage is 92,5% en ik zal zo meten hoeveel er precies uit is gekomen maar dat zal ongeveer 0,7 liter zijn. Smaak is erg lekker en de alcohol smaakt zacht. Proef wel meer graan dan kersen. Ik zal straks eens in het bos kijken of ik wat mooie bramen kan vinden dan ga ik die marcereren in deze alcohol. 

 

Nu ga ik de helm proberen. Ik begin op 25% vermogen en probeer zo lang mogelijk de alcohol boven 70% te houden. Daaronder ga ik strippen op vol vermogen want onder de 70% wordt de kwaliteit snel een stuk minder is mijn ervaring. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De eerste 250 ml heb ik binnen met de helm en het alcoholpercentage is 60% en stook op 50% vermogen. Je ruik en proef meer kers, zover is zeker maar er is natuurlijk ook 40% sap meegekomen. Hij smaakt ook scherper en er zit een geurtje aan wat niet echt lekker is. Het sap is al 3 keer gebruikt dus het beste is wel vanaf maar dat heb ik met de reflux niet. Kortom verder met strippen en kijken hoeveel alcohol ik er uitkrijg en dan een 2e keer stoken. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Net de test afgesloten en ik heb 2 liter van 34% dus omgerekend exact het zelfde als de reflux. Maar wel dus 15 minuten tot 100 graden laten doorgaan. Er zijn dus geen verliezen t.o.v. de reflux. Het duurt alleen langer en je moet 2 keer stoken. Dat ga ik later vandaag of morgen doen en dan weet ik het verschil in smaak als ik met schoon water ga verdunnen. Nu is het vies. 

 

Dus wat ik eerder beweerde dat er met de reflux meer is uit te persen dan de helm is onzin. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk om te volgen! Ik ben benieuwd naar de eventuele smaakverschillen die je al dan niet gaat proeven.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn kirsch was na de striprun met de helm ook vies, daarna de fijnstook met de helm samen met een beetje kersenwijn dat er de keer daarvoor niet meer bjj paste. Na de fijnstook is de kwaliteit uitmuntend te noemen. beter dan met de koperen whiskyketel vorig jaar. Ik vind de helm een uitkomst, en ik houd het percentage tijdens de stook met de T500 met helm ook veel langer boven de 60% dan met een klassieke alambiek.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oh ja, als je wilt dat Chris je berichten leest moet je even reageren in een topic waar hij zelf ook schrijft.  Sommige topics die hem minder aanspreken leest hij niet denk ik 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ga proberen morgen mijn Kirsch te stoken. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben net een beetje in de olie gevallen dus liep in het bos eens een strategie uit te denken hoe het beste product te krijgen. Logisch want daar gaan we voor, wie wil op dit forum voor 2,- de liter dronken worden? 

 

Ik denk dat ik met de 100 liter appelsap (zonder suiker) 90 liter ga strippen ( nu ik heb geconstateerd dat ik geen alcohol verlies met de helm) en de hele bende in de laatste 10 liter sap gooi om toch een beetje sap mee te krijgen. Kortom ik schrijf de helm niet af. 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit soort items maken het forum waardevol, bedankt Lummel.

Beantwoorden
Berichten: 32
 RobZ
(@robz)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lummel, vraagje:

Heb je de zadels uit de refluxkolom gehaald of heb je die er in laten zitten ?

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon met zadels. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Dus wat ik eerder beweerde dat er met de reflux meer is uit te persen dan de helm is onzin. 

 

Ik moest er toch nog eens over denken waarom ik altijd dacht dat je met reflux meer rendement had. Maar achteraf klopte het ook gewoon want met de reflux had ik altijd meer rendement maar de oplossing is simpel.

Doordat met een helm stoken een stuk langer duurt was ik het na een uurtje of 6 wel zat en wat in de stookwijn bleef zat kieperde ik de volgende dag weg want had geen zin meer om op te warmen. 

 

Mystery opgelost maar het is wel leuk om te weten dat de hoeveelheid alcohol die het oplevert in beide gevallen het zelfde is. Alleen helm duurt langer dus meer energie en water. 

Beantwoorden
Berichten: 13
(@rickske)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

fantastisch topic! Bedankt voor het delen van je ervaringen!

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?