Dit is natuurlijk een 'stook' forum, maar mocht je ook een deel willen gebruiken voor een cava/proceco, dan zou je dit als volgt kunnen doen:
Tweede vergisting, methode 'Liqueur de tirage':
Een mengsel van:
-
Suiker (18-24 gram per liter) om de gisting op gang te brengen.
-
Gist (0,3-0,5 gram per liter), champagne gist, die bijvoorbeeld ook in de eerste vergisting is gebruikt) en goed bestand is tegen druk en alcohol.
-
Eventueel wijnsteenzuur of bentoniet voor stabiliteit.
Nu laten rijpen voor 6 tot 30 maanden. (Ik lees dat dit ook in 2 maanden klaar kan zijn...)
Hoe langer, hoe meer de smaken zich kunnen ontwikkelen
Daarna moeten de dode gistcellen uit de fles, zover ben ik nog niet, maar het (mijn) idee is om ze ondersteboven te plaatsen voor een week.
Hierbij een filmpje met een methode om het er dan uit te halen:
Vaak word er dan een beetje suikerwater toegevoegd om het wat zoeter te maken (wijn en suiker)