Moet je niet de kiempjes eraf zie te krijgen?
Dat doe je normaal na het eesten, dan zijn ze uitgedroogd. Ik weet niet hoe dat bij groenmout gaat.
Pino, zou je je verslagje in dit topic willen zetten?
http://www.stookforum.nl/thread/wat-is-mout-en-wat-is-het-verschil-met-normalegranen/
als de kiem groot genoeg is dwz dat de kiem op het punt staat uit de korrel te komen dat kun je zien door aan de bolle kant van de korrel het open te breken en kan je de kiem zien hij moet dus tegen het kiem stadium aan zitten heb ik gelezen dat is het moment om het te drogen of groen te malen aangezien ik geen zin heb om het te drogen draai ik het door de gehaktmolen en een warmtebehandeling en vervolgens zo gistvat in met worteltjes en al oftewel groen zo als ze het honderden jaren geleden deden in Rusland.
Belachelijk, heb een maand geleden wodka gestook van graan in de T500 en gisteren pas kunnen proeven met verse jus. Superlekker, gompie heeft hem ook geproefd en had het over dat ( ondanks de t500) de graansmaak er goed in zat.
Dat klopt, enorm goed. En toch ookheel lekker met jus, neem er nu weer 1. Sterker beter dan ik me kan herinneren met Absoluut en Finlandia of Stolynia en ik heb wat van die merken gezopen! Dus T500 en wodka maken zonder suiker is een goede combinatie. Volgende week weet ik het met de Grainfather al denk ik dat ik de graansmaak ( voor mij althans) er voldoende in heb zitten met de t500, maar wat je niet probeert....
Ik heb mijn gistvat gemolken alle vergiste tarwe er uit gezeeft en uitgewrongen met een vitrage gordijn met als resultaat 35 liter stookwijn met 12% alc .Het mouten is dus goed verlopen.Nu kan de stookwijn een weekje bezinken.
Geweldig gedaan Pino!! Hoog alcoholgehalte. Weet je ongeveer hoeveel kilo zelfgemoute granen je hebt gebruikt voor deze 35 liter?
Nu de smaak nog afwachten na de stook! Veel succes!
Ik weet het niet helemaal zeker 2 10 liter emmers dat is dus 20 x 0,8=16kg maar wat mij bijstaat had ik 2x 7kg gewogen dus 14kg plus
Eindelijk, eindelijk eindelijk heb ik de tijd om wodka gemaakt van graan af te stoken. Ben altijd druk in het najaar. Maar goed, van de zomer ik denk augustus of september 3 vaten met Still Wodkagist samen met ongeveer 18 kilo gerst ( ongeveer 100 minuten grainfather rond 74 graden) vergist en deze +/- 75 liter heb ik in december snel door de Grainfather (met helm) gehaald ( stond dus al 4 maanden met een waterslot te pruttelen). Resultaat 7,5 liter van ongeveer 30%.
De reflux van de T500 geschroefd, schoongemaakt en op de grainfather gezet en ben nu die 7,5 liter aan het stoken op 95% vermogen en de temp koelwater ligt rond de 53 graden dus ik verwacht 93 tot 94% pure wodka zal straks meten maar heb al wel geproefd. Alsof er een engeltje over je tong pist en dan heb ik het over ruim 90%. Puurder kan niet!
Mooi dat het gelukt is met maischen op 74 °C. Het is aan te raden onder de 72 °C te blijven omdat de enzymen dan het meest actief zijn en boven de 72 °C denatureren ze vrij snel.
Inmiddels weer een stap verder en het wordt steeds interessanter. Ik had dus ongeveer 2 weken geleden 6,5 kilo gemout gerst wodka vergist in een 25 liter ton en daarvan 10 liter gestookt met de reflux en 0,75 liter overgehouden rond 90%. Heel erg lekker.
Maar toen heb ik die zelfde gistton weer aangevuld met 10 liter water en 4 kilo suiker en vanuit deze ton heb ik net weer 10 liter gestookt (het rendement weet ik nog niet want de ketel loopt nog) maar de smaak wel. Hahahaha, wat een verschil.
Nog steeds is de wodka met suiker beter dan 99% van alle wodka's die ik gezopen heb maar de alcohol wordt beduidend scherper.
Dat is genieten als je zo'n goed resultaat krijgt, ik heb zelf geen brouwketel maar heb iemand gevonden in de buurt die hem wel heeft.
Nu zat ik te denken om hem rogge te laten brouwen voor wodka, denk jij dat dat een goed plan is ? en wat voor een recept zal ik dan nemen ? Wat zou jij doen...
Leuk om je te volgen met je experimenten.
Nu zat ik te denken om hem rogge te laten brouwen voor wodka, denk jij dat dat een goed plan is ? en wat voor een recept zal ik dan nemen ? Wat zou jij doen...
Een Grainfather kopen en dan heb je ook gelijk honderden recepten van rogge tot gerst en alles wat er tussen zit. Echt dat ding is elke cent waard.
Ben overigens nu ook 20 liter turbogist aan het stoken gemaakt afgelopen vrijdag met 8,5 kilo suiker en het blauwe zakje uit Stookwinkel en die alcohol is ook niet slecht. Ruikt en smaakt heel bloemig maar het is alcohol die niet te vergelijken is met graangestookte alcohol.
ik ben het residu van de 10 liter ( graan+ 4kilo suiker) aan het afkoelen tot 30 graden en heb er inmiddels 6 kg suiker bij gegooid en ga ik aanvullen tot 20 liter en deze kiep ik zo de gistton turbogist weer in. Kijken welk alcoholpercentage er gehaald wordt. Gewoon omdat het kan, nut heeft het qua smaak niet verwacht ik. Misschien gaat het gist wel dood of het heeft het genoeg voeding vanuit het graan. Wie zal het zeggen.
Van de gistton met de combinatie graan en 4 kg suiker stook ik nogmaals 10 liter en 5 liter laat ik liggen en gooi daar weer 6,5 kilo gemaisched graan op.
Kan je het nog volgen? Hahaha, weet het zelf bijna niet meer.
haha.... Lummel.
Ik heb nu zelf ook een leuk vaatje staan . Residu van een suikermash , waar ik mn Bostel van een weizen biertje in heb gekiept. Hierna weer laten gisten met bakkersgist. Vandaag gefilterd, en overgeheveld. Onderin moest ik de bostel bijna er uit hakken 🙂
T weekend ga ik m opstoken , weet alleen nog niet met de LM/VM of met mn Smaakketel.
Benieuwd of ik nog iets van de hergebruikte granen terug vind 🙂
Proef mislukt..... Totaal niets meer van granen te ontdekken.
Tsja..... was te proberen.
Gestookt met mn automaat in potstill mode.