Oengabunga, ik zal je wat anders vertellen. Je weet dat ik uit gemoute gerst a € 1,- de kilo het zetmeel omzet heb in vergistbare suiker en dat je dan dus graanjenever/wodka/gin/whiskey krijgt god mag weten hoe het allemaal genoemd wordt maar volg je me nog?
Dus heb uit een giston van 25 liter 10 liter gestookt en kwam op 0,75 liter 90% pure graan.... ja wat. Maar nu heb ik bij de overige 15 liter in de ton 4 kilo suiker gegooid en ben dat na ongeveer 7 dagen gaan stoken. Pure teleurstelling het was scherp. Uit totale desinteresse heb ik die weckfles 4 dagen open laten staan. Je weet niet wat je proeft. Heb dus nu mijn 100% pure graanstook ook open gezet. Bizarre toch? Kan je me overigens volgen?
Ooenga, ik ga mezelf corrigeren. Gisteren had ik een andere smaakbeleving dan vandaag. Mijn lieve vrouw is sinaasappels aan het persen want heeft ook zin in een wijntje. Anyway ben weer naar de CAVE gegaan maar heb toch maar gekozen voor 100% graan. Toch wel beter al vond ik de suiker niet slecht. Morgen ga ik een blinde proef met mijn vrouw doen, kijken of ik ze morgen weer uit elkaar haal.
Nou .... Bijna t zelfde als het overhalen van je kersen 🙂
Ik heb een erg zoete smaak aan mn stook vandaag . Bijna geen graansmaak. Maar was wel om te proberen . Residu van suiker ° en bierbostel (weizenbier )
Kwam wel veel alcohol .maar superzoet. Heb m nu weggezet . effe laten rusten.
Anders stook ik er neutraal van ..
Was eigenlijk ook wel te voorspellen. Bijna alle suikers zitten in t bier 🙂
welke gerst had je gebruikt ????
Ik heb de gerst meegenomen toen ik ook het morellensap voor Jan en mij ging halen vorig jaar. Is de wijkgaerd ind e Betuwe die vent geeft veel workshops en heeft een kleine winkel waar je wat dingen kan kopen maar kennelijk heeft hij ook klanten voor gerst want er stonden zat balen van 25 kg die ik dus ook heb gekocht. Volgens mij was het deze alleen niet in de 25 kg zakken die staan namelijk niet op de site http://www.dewijkgaard.nl/bierbereiding-ingredienten-mouten-en-vlokken-mouten-op-voorraad_1130/
vraagje ik wil tarwe gebruiken i.p,v mijn suikerwash voor vodka,
maar ik kom er niet uit.
Mij word mout aangeraden,maar welke want overal staat bij voor bier en whiskey,,,,,,niet voor vodka.
ik gebruik Still Spirits Vodka Yeast erbij,
???
Gewoon gerstemout voor pils of bio via brouwmaat krijg je precies wat je nodig hebt in plaats van 25kg. zakken.
En de wodkagist van Still is echt goed.
Voor pils zou ik gaan voor Brouwmaat want dat luistert nauwer maar heb nog steeds geen tap. Kan geen bestelling plaatsen bij brouwmaat terwijl ik al maanden wil. De grondstoffen voor pils zijn er eindelijk maar zonder tap, druk, geen pils.
Jan????
Balen Lummel, ik heb voor de tap geen oplossing momenteel. Anders eens vragen op het hobbybrouwforum. Fermenters zijn er in overvloed ?
Yo thanks?
Owja nog wel even deze vraag.
Hoe bekijk ik het aantal kg's dat ik nodig heb?
Dus normaal was het 8 kg suiker in 20 a 25 liter en hoeveel mout komt daarvoor in de plaats?
Dat is mooie Deentju en daar gaat Erik je alles over vertellen. Maar gebruikelijk is een kilo of 4 tot 6 geloof ik. Alleen ga ik dat weer anders doen.
Ik ga met appelsap mout vergisten op een bestaand gistbed en twijfel over 2 tot 3 kilo per keer op 25 liter sap waarvan de originele suikers al zijn vergist. Weet alleen het alcoholpercentage niet wat je met 2 of 3 kilo kan bereiken. Erik weet het en anders kom ik er ook proefondervindelijk achter en zal het posten.
Ik heb het geprobeerd met teveel mout maar vond ik niet lekker, teveel jenever. Hou ik niet van, anderen weer wel, maar suiker is zo scherp, niet te zuipen. Althans als je het verschil geproefd hebt. Het is nog steeds 10 keer beter dan de winkel.
Ja vanwege die smaak met veel suiker etc,wil ik dus even wat anders proberen.
Want ik heb het al op goeie kwaliteit maar daar gebeurt wel het nodige voor,maar ik weet dat het beter kan maar hahahah inderdaad nog steeds beter dan de winkel voor de meeste soorten.
Dus ik wil nu eens zien hoe de smaak verschilt met mout.
Maar die mout kan die er nou zo bij in of moet ik die even nat maken/stampen of koken voordat die in de mash gaat ?
Dus ik wil nu eens zien hoe de smaak verschilt met mout. Maar die mout kan die er nou zo bij in of moet ik die even nat maken/stampen of koken voordat die in de mash gaat ?
Oh God Deentju. Dit kan ik niet beantwoorden ben ook maar een amateur. Je gaat zeker verder geholpen worden.
Hahah na ik ben altijd anders gewend te stoken dus op dit gebied heb ik nu indd even wat informatie nodig?
Dane, de mout moet je schroten en maischen. Heb je daar al op gezocht? Bij het maischen verhit je de geschrote mout in water gedurende een bepaalde tijd op verschillende temperaturen. De enzymen in de mout kunnen zo het zetmeel in de mout omzetten in vergistbare suikers. Dit is het makkelijkste als je in het bezit bent van een bierbrouwketel zoals de Grainfather, daar kun je zo,n maischschema helemaal vooraf op instellen.
Met pannen op het vuur kan ook hoor, maar is wel wat bewerkelijker ?