Duidelijk...na die grainfather moet nog even wachten,heb even andere onkosten momenteel.
Maar goed ik weet wat me te doen staat dus ik zal er mee bezig.
Wel iets meer bewerking dan ik dacht trouwens.
Bedankt voor de uitleg ?.
Wanneer je met mout Wodka wilt maken kun je diverse moutsoorten met een hoog diastatisch vermogen gebruiken zoals pilsmout bijvoorbeeld. Wodka is heel neutraal dus mout met smaakjes daar heb je niets aan. Kijk hier eens: https://bio-brouwmaat.nl/product/distillatiemout-bio-25-37-ebc/
Dit is een speciale distillatiemout waarbij je een hogere vergistingsgraad bereikt.
Mout eerst schroten, daarna een uur maischen op 65 graden in een liter of 20. Spoelen met 12 to 14 liter (doorspoelen tot je 25 liter hebt). Dan snel afkoelen tot ergens tussen de 25º en 30º, gist erbij en helemaal uit laten gisten. Op 25 liter kun je 6 a 7 kilo mout gebruiken.
Balen...ik heb net op brouwland gerstemout weyermann vienna 6-9 ebc besteld.
Hoop dat die ook goed genoeg is dan?
Maar volgende keer sowieso brouwmaat
De te verwachten opbrengst van Vienna is minder.
Ja dan weet ik dat voor de volgende keer,dus we zien wel even hoeveel eruit komt.
Gaat me meer even om de smaak/geur etc ?
Smaak en geur zal zeker beter zijn dan wanneer je kristalsuiker gebruikt. Succes met het maischen en laat ons je bevindingen weten. Mocht je (specifieke) vragen hebben dan horen we het wel.
Ja is goed,aangezien ik met de gisttijd zit zal ik later deze maand laten weten hoe het heeft uitgepakt.
En als ik nog vragen heb dan laat ik van me horen?
Toch 1 vräagje ??? Het schroten,ik weet wat de bedoeling is....maar heeft iemand daar nog een makkelijke manier voor om dat te doen ?
Ja die heb ik, een schrootmolen 😉
(of je koopt het geschroot en vacuum verpakt)
Ja leuk kaar krijg morgen al mout binnen,weet ik dat voor volgende keer.
Dus hoe ik dat een beetje goed kan schroten met huis tuin en keuken spul.
In de blender??
Een blender maakt alles te fijn. Wanneer je gaat maischen doe je dat met minder water dan je wilt eindigen. Het spoelen is erg belangrijk omdat je dan al de suikers uit je mout spoelt. Die suikers wil je hebben want die laat je vergisten. De kafjes van het mout moeten bij het schroten (zoveel mogelijk) heel blijven of minstens grof. Je breekt enkel de lichaampjes van de moutkorrels.
Je kunt het in de blender doen maar doe het met kleine hoeveelheden en doe het kort!
Ja met die blender snap ik,was ook niet heel serieus maar zag et als optie ?♂️.
Maar die kafjes moeten er wel bij blijven?... ook in het brouwsel?
De kafjes kun je het best niet mee vergisten. Je kunt voor het maischen de BIAB (bres in a bag) methode gebruiken wanneer je geen brouwketel met filter e.d. hebt. Je hebt daar wel een (speciale) kookzak voor nodig https://www.stookwinkel.nl/?s=kookzak&post_type=product
Wanneer je alles in je brouwsel (wort) laat zitten krijg je een hele dikke koek met troep onder in je vat en dat wordt moeilijker om af te hevelen. Tevens vergroot je de kans op ongewenste stoffen die gevormd kunnen worden tijdens de vergisting.
Ja duidelijk.
Maar mijn plan was om te schroten en dan zorgen dat je die kafjes enzo al zo weinig mogelijk meeneemt in het maischen.
En dan nog eens filteren desnoods en dan gisten.
Goede aanpak ?
Nee je moet alles wat geschroot is maischen. Na het maischen ga je spoelen terwijl je de bostel uit je wort hebt gehaald. Dat kan wanneer je alles in een kookzak hebt gedaan of wanneer je het middels een filterplaat gaat filteren of zoals bv in een Grainfather, je trekt dan de moutkorf omhoog.
Daarna proberen zo snel mogelijk alles af laten koelen (liefst geforceerd met een koelspiraal of counterflow koeler). Wort van < 40º is erg gevoelig voor besmetting.
Dan pas gist erbij en laten vergisten.