Ik denk iets te ver en iets te hoge temp, er mag maar heel weinig vocht in de zak zitten.
Alle vlees sappen moeten juist in het vlees blijven voor een optimale smaak.
Ik begrijp niet dat het alc% niet hoger is dan 5%, ik zat met alleen gerst op 9% zonder toevoeging van suiker.
Pino ik ben gestopt met dingen af te vragen. In dit geval kan je het wellicht verklaren dat ik teveel water heb gebruikt. Kan je nalezen, dat laat onverlet dat ik bij mijn 2e ton die ik eergisteren heb gemeten ook niet hoger kom dan 7% .
Saillant detail, op 7% stond de watermeter stil maar na het meten loopt tie weer. Misschien niet helemaal luchtdicht geweest?? We weten het binnen een paar dagen. Laat het 9 zijn hahaha. Dat begrijp je!
Mooi, ik kijk morgen lig nu te spacen ( iets teveel wietolie) , met een beetje mazzel heb je hem overmorgen. Plaats je je bevindingen? Oja, stuur hem 89% dus zo uit de t500 dus zel even versunnen. En het is pas de eerste keer hè! Wordt alleen maar beter.
Of meer graan er in pleuren , zodra het combine tijd is haal ik mijn granen binnen ga ik het mouten nat malen en zo de ton in kijken wat het wordt de enzymen zetten het zetmeel om dus ik doe het zonder de warmte stappen alleen 50 celcius .
voor mijn whyskey experimenten gebruik ik, 6 - 6,5 kg mout, kun je eens proberen is goed te doen in de grainfather.
Ik denk als je zetmeel wil omzetten naar suikers, zeker de stap van 60 - 65° celcius niet moogt overslagen.
voor mijn whyskey experimenten gebruik ik, 6 - 6,5 kg mout, kun je eens proberen is goed te doen in de grainfather.
Ik heb 5 kilo gebruikt volgens een recept uit de Grainfather app. Zo kwam ik precies op 25 liter stookwijn ( de 2e ton die nog staat te gisten) ik zal trouwens zo de sg eens meten want die man waar ik de mout van kocht zei dat je met 4 kilo al ongeveer 6% zou kunnen halen. En hij adviseerde het daarop te houden.
Hoeveel water gebruik je met 6 kilo mout en hoeveel spoelwater. En hoe lang laat je de mout in de Grainfather en op welke temperatuur?
Ik denk als je zetmeel wil omzetten naar suikers, zeker de stap van 60 - 65° celcius niet moogt overslagen.
Ook dat zei die man van wie ik het mout kocht. Als je geen Grainfather heb moet je het minimaal een uur, het liefst anderhalf uur op 64 graden laten staan en roeren en daarna minimaal 4 keer spoelen. Tja toen was de Grainfather zo gekocht hahahah.
Ik zal zo een borrel naar Gompie sturen dan kan hij het verschil proeven tussen alcohol uit de t500 van suikerwash of graan. En dat is groot. laat staan straks met de helm, die ik zaterdag krijg beloofde Jan.
Hoe is het trouwens Jan, je mag alweer bijna naar huis, lekker hè, hahahah.
Klopt maar wel gisteren hele lekkere groentesoep van gemaakt en vandaag van het restant van het vlees een grote pan spaghetti met verse tomaten uit eigen tuin. Heb ik ook wel weer eens zin in.
Weer wat informatie rijker Ik heb een stiekeme whisky stoker gesproken , ik had gevraagd hoe hij het doet met de bereiden van zijn beslag .hij verwarmt het tot 65 graden en op het laatst vlug op de 85 graden al roerende anderhalf uur en vervolgens laten staan en uitspoelen en ik ga bij hem op bezoek .Monky see monky do dan weet ik het pressies .Hij haalt een % van 12% in het gistvat en gebruikt bakkers gist.
Ik gebruik 6,5 kilo in de Grainfather en start met 21,1 liter water. Sparge water is dan 10,6 iter en dan houd ik 23 liter over om te vergisten en haal dan 7,1% ABV.
Gooi je ook nog voorloop weg. Ik heb gisteren veiligheidshalve 50 millititer 10% van het totaal apart gehouden maar deze ruikt op zich goed, scherper als de middelloop maar niet slecht. vraag me af of dit echt weggegooid moet worden met graan.
Gompie, je hebt een sample ( 100% middelloop ) dus het zachtste gedeelte. De naloop werd iets scherper maar praktisch niet. Het is dat je ze naast elkaar hebt anders proef je het niet.
Ik maak twee batches die ik eerst strip. Beide batches doe bij elkaar en verdun ik naar zo'n 40%. Dan ga ik een de spirit run doen waarvan ik de eerste 100 ml weg gooi. Ik maak cuts en die ga ik daarna blenden tot ik een naar mijn mening lekker resultaat heb en dat gaat op het vat om te laten rijpen.