@Lummel, de helm en koeler staan op de lijst voor vrijdag hoor! Die zou je zaterdag binnen moeten hebben.
Ik ben weer terug in Deventer, (vanmorgen nog in de zon aan de koffie in Dijon, wat een gave stad!) maar de leveringen komen vrijdag pas binnen. Dus ik kan op dit moment nog niet veel doen behalve de achterstallige administratie wegwerken. Nu ook eindelijk wat tijd voor de morellen, die nu als wijn toch nog heel lekker is geworden ?
Ik heb je borrel binnen gekregen en hier mijn persoonlijke test.
In de eerste instantie proefde ik wat gin-achtige smaak, na wat langer te ruiken rook ik de graan smaak, die heel goed waarneembaar is.
De alcohol is heerlijk zuiver van smaak, en zeer zeer zacht.De smaakt blijft lekker lang aanwezig en de is zoetheid perfect.
Na een paar slokken wist ik het zeker, dit smaakt naar oude jenever maar dan zonder de jeneverbessen. Ik zou zin krijgen om er een sigaartje bij te gaan roken.
Al met al een zeer goede borrel maar voor mij is dit geen wodka.
Qua smaak wel een heel groot verschil met een suiker stook.
Na nog wat nagedacht hebben: als het mijn stook zou zijn, zou ik het nog 1 of 2 x door de T500 halen, wodka is erg neutraal, volgens mij wordt het dan een perfecte wodka.
Dat je jenever zonder jeneverbessen en kruien proeft is niet zo gek want de basis is bijna gelijk door het gebruik van pils-mout. Het graan voor wodka is meestal rogge.
Wodka wordt na distillatie op houtskool weggezet om zo een neutraal mogelijke alcohol te krijgen. Daarna wordt het gefilterd
Ik snap er niet veel meer van, het item ging toch over "Wodka zonder suiker" ?
Pinodestoker zegt dat het van tarwe gemaakt moet worden, jij van Rogge heel neutraal gemaakt, en Lummel wil het met een pot still verder gaan proberen.... Kan iemand dat uitleggen als ik het verkeerd begrijp ?
Ik heb je borrel binnen gekregen en hier mijn persoonlijke test.
In de eerste instantie proefde ik wat gin-achtige smaak, na wat langer te ruiken rook ik de graan smaak, die heel goed waarneembaar is.
De alcohol is heerlijk zuiver van smaak, en zeer zeer zacht.De smaakt blijft lekker lang aanwezig en de is zoetheid perfect.
Na een paar slokken wist ik het zeker, dit smaakt naar oude jenever maar dan zonder de jeneverbessen. Ik zou zin krijgen om er een sigaartje bij te gaan roken.
Al met al een zeer goede borrel maar voor mij is dit geen wodka.Qua smaak wel een heel groot verschil met een suiker stook.
Hoi Gompie, daar heb ik het voor gedaan.
Je kende de T500, bent een wodka kenner en je vond de smaak zuiver en zeer zacht. Precies mijn bevindingen en het kan alleen maar beter worden. Of het lijkt op jenever, gin of wodka kan me niet echt boeien. Het zuivere en zachte, daar ging ik voor.
Als dit dan Jenever is dan lust ik voor de eerste keer in mijn leven " Jenever".
Ik heb begrepen dat je iets pas Jenever mag noemen als het in aanraking geweest is met een jeneverbes (meestal samen met andere kruiden) - en hetzelfde geldt voor Gin. Dus volgens mij hebben we het hier 'technisch' gesproken echt wel over Wodka - en het is denk ik een kwestie van smaak hoe 'neutraal' je die wilt hebben....
Naar aanleiding van jouw verhaal overweeg ik nu ook een 'graan-mash' te maken (maar dan met de 'boerenfluitjes-maisschen' methode) en dan door de T500. Ik heb een gistemmer leeg......
Ik heb nog te weinig ervaring met experimenteren, maar als je de T500 tussen bv de 60 en 65 graden laat lopen, dan wordt het alcohol percentage lager, maar komt er dan ook niet meer smaak mee ?
Ik snap er niet veel meer van, het item ging toch over "Wodka zonder suiker" ?
Pinodestoker zegt dat het van tarwe gemaakt moet worden, jij van Rogge heel neutraal gemaakt, en Lummel wil het met een pot still verder gaan proberen.... Kan iemand dat uitleggen als ik het verkeerd begrijp ?
Wodka wordt meestal van rogge gemaakt maar dat is geen wet van meden en perzen. Tarwe kan ook of aardappel of.... noem maar op.
Jenever wordt van pilsmout/tarwe gemaakt dus is het goed mogelijk dat je dat proeft (zonder de jeneverbes en kruiden). Zolang die kruiden er niet aan toegevoegd zijn heb je dus wodka.
Ik had nochtans ook voor dat jenever vooral gemaakt wordt van rogge, gerste mout met rogge meel, ik zal nog eens goed op zoektocht moeten gaan in mijn boeken, want ik was van plan met rogge te werken, ik heb al rogge staan vers van het veld.
grts.
He mannen,
Ik vraag mij eigenlijk al de hele tijd af wat verschil er is tussen, tussen de vodka die je gaat verkrijgen door te werken zoals in deze topic, en diene witte whiskey dat ik staan heb omdat mijn broer niet graag drank drinkt dat gelagerd geweest is op hout, buiten dat hier gewerkt wordt met tarwe ( of rogge) mout.
Grts
Volgens mij mag je whisky pas whisky noemen als het gerijpt is op hout - hoewel de Amerikanen ook 'corn whisky (mais), rye whisky (rogge) etc maken dat niet in alle gevallen hoeft te rijpen. Jenever en Gin "moet" met jeneverbessen, Wodka hoeft niet te rijpen maar "moet" zo neutraal mogelijk smaken. Veel hangt af van de gistsoort die is gebruikt denk ik (qua smaak dan). Zoveel verschil is er dus feitelijk niet eens, het zit hem in kleine details (graansoort, gistsoort, wel/niet rijpen).
Maar van mij mag je alles gewoon 'borrel' noemen en er lekker van genieten.....
@Lummel, je Helm en koeler heb je morgen al in huis, dagje eerder dan verwacht! Staat er al wat klaar om je nieuwe speeltje te testen?
Elk land heeft zijn eigen regels, maar gist word bijna nooit bepaald. Zo uit men hoofd enkel calvados wat een natuurlijk gisting moet ondergaan
Dit zijn de regels voor 'Murica
Maar ja, wat Dumo ook aangeeft, als er zoveel smaak aan zit is dit een spirit en geen wodka. Anderzijds als het lekker is, maakt de naam niet echt uit
Desnoods noem je het een Full body vodka, niemand kan het ontkennen 😉
Hoi Jan, ik zag het en heb net met spoed een ton stookwijn wodka en een ton kirsch overgeheveld. Moet ik net morgenvroeg weg en weet niet hoe laat ik thuis ben. Hopelijk kan ik morgen toch nog even spelen.
Moet ik perse thuis zijn om te tekenen of is een briefje op de deur voor de bezorger ook goed dat hij het even in de tuinkast zet. We hebben namelijk net een sterfgeval in de buurt.