Meldingen
Alles wissen

Wodka maken van graan ( zonder suiker)

Pagina 9 / 14

Berichten: 6794
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Lummel,

 

Dat zijn geen fijne berichten, Gecondoleerd! 

 

Je hoeft niet thuis te zijn, als je een briefje ophangt mogen ze het neerzetten waar jij het wilt. je mag ook een briefje ophangen dat het bij de buren bezorgt mag worden.

 

Ik kan mij herinneren dat ze bij jou vrij laat in de middag komen toch?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat soort dingen gebeuren, de man was wel op leeftijd maar toch ging het allemaal snel.

Ik doe gewoon een briefje op de deur en kan hij het gewoon neerzetten. Maar meestal komt hij rond vijven en dan ben ik waarschijnlijk allang weer terug en kan ik zeker nog even een run kirsch draaien. Ik heel benieuwend naar de kirsch.

 

Jij was ook bezig zag ik, ben effe druk maar zal straks ook een foto van mijn kirsch maken, Goed gelukt vind ik zelf qua smaak maar qua opbrengst is het wat minder.  Maar naar de helm op de Grainfather (en opbrengst en % ) ben ik helemaal benieuwd. 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6794
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb idd gisteren een hobby dagje gehouden, wel weer leuk hoor!

Nu geduld tot ik tijd heb voor de spiritrun, maar geen haast hoor. Ik moet alle vakantiekilo's er weer af werken dus even geen alcohol voorlopig. (alleen proeven, dat mag wel 😉 )

Beantwoorden
Berichten: 80
(@polderstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik bedoelde ook dat de soort gist vermoedelijk nogal bepalend is voor de smaakbeleving, niet zozeer omdat dit voorgeschreven is bij een bepaald type drank. 

En voor dumo is het dè kans om een nieuwe naam te introduceren, je kunt m 'white dog' noemen (ongerijpte whisky), tarweborrel, klaarwater, verzin maar - als het maar lekker is ?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je hebt gelijk Dumo, jenever is ook meestal rogge en gerst. Foutje van mij.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

hehe, werken is leuk hoor ( ssstttt niet echt, er er gaat ook nog eens zoveel vrije tijd in zitten) maar ga nu 30 liter stookwijn ( turbo en 8 kilo suiker) in de Grainfather verstoken om morgen goed de temperatuur en vermogen voor de kirsch en wodka onder knie te hebben.

 

Nu eens goed kijken hoe het allemaal ook al weer precies met de grainfather gaat en of ik weer hogere percentages haal als met de t500. Staat nu te verwarmen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Lummel,

 

Dat zijn geen fijne berichten, Gecondoleerd! 

 

Je hoeft niet thuis te zijn, als je een briefje ophangt mogen ze het neerzetten waar jij het wilt. je mag ook een briefje ophangen dat het bij de buren bezorgt mag worden.

 

Ik kan mij herinneren dat ze bij jou vrij laat in de middag komen toch?

 

 

Pakket wordt tussen 14.00 uur en 18.00 uur afgeleverd dan ben ik vast wel thuis tenzij alles morgen goed gaat. Dan zal ik rond 14.00 wel dronken zijn en ergens lekker zitten te vreten denk ik. Anders lekker kirsch stoken dus de dag al kan niet kapot.

 

Nu weer naar de Grainfater, ideaal dat je hem op kan laten warmen zonder erbij te hoeven staan om het koelwater aan te zetten. Ik heb de temp nu op 80 graden staan, vanuit daar ga ik verhogen op 75% vermogen. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gompie, ik hoop dat je dit niet leest want dat zal je zondag vergallen maar ik denk dat je moeder de vrouw even van jetje moet geven want de Wodka uit de Grainfather is echt compleet anders als uit de t500. Kost je geloof ik € 1100,- , grainfather, helm en condensor maar dan heb je wat, en tja voor die prijs geldt: A man's gotta do what a man's gotta do

 

Maar je krijgt er geen spijt van! Gewoon even je ogen dicht en laat het over je heen komen. 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@polderstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kijk, dat de wodka met helm en alembiek-arm lekkerder is geloof ik onmiddellijk hoor, geniet er van en gefeliciteerd met de aankoop!. Waar ik erg benieuwd naar ben is naar je opbrengst, hoeveel liter haal je uit een '20-25l batch' stookwijn?

En dan nog eentje; hoeveel alcohol denk jij dat er in een 'grainfather' made stookwijn zit? Ik heb namelijk een 'boerefluitjes' methode om te maisschen geprobeerd (nog niet gestookt) en ik denk dat ik niet aan de 4% kom.....

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ben nu uitgebreid aan het proeven, ook in vergelijking met Wolga wodka die ik hier speciaal voor heb gekocht. Ik ben verrast dat Wolga wodka niet chemisch smaakt. Had ik wel een beetje verwacht maar de smaak is erg snel weg. De wodka met graan is gewoon genieten.  

 

Er is een wereld van verschil alleen kan ik het nog niet uitleggen. Behalve dat ik de gekochte wodka iets opdringerig van smaak vind. Smaakt niet naar meer. Maar misschien is dat voor veel mensen maar goed ook. Dat laatste weet ik overigens ook niet want ik ben geen moralist. 

 

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

 

En dan nog eentje; hoeveel alcohol denk jij dat er in een 'grainfather' made stookwijn zit? Ik heb namelijk een 'boerefluitjes' methode om te maisschen geprobeerd (nog niet gestookt) en ik denk dat ik niet aan de 4% kom.....

 

De opbrengst is o.a. afhankelijk van hoeveel zetmeel er omgezet wordt in vergistbare suikers. Gisteren een "stookwijn" met de Grainfather gemaakt voor een volmout whisky en mijn start SG was 1.060. Met de Tilt kan ik e.e.a. goed volgen en momenteel staat hij op 1.003 ofwel is er 7.88% ABV aanwezig. Hoe e.e.a vergist is ook belangrijk, zorg je voor een goede pH dan zal de gist het enkel beter doen. Ik heb gisteren mijn pH op 5,2 gezet voordat ik starte met de gist toevoeging. Kortom ik haal zo rond de 8% met deze Grainfather stookwijn.

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zit ook niet veel hoger dan 5 tot 6 % denk ik. Maar over een paar uurtjes weet ik het. 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben nu ook voorbereidingen aan het treffen om Vodka te gaan stoken en ben begonnen met het mouten van tarwe , eerst een halve dag laten weken in water zodat ze volgezogen zijn vervolgens water afgegoten en uitgespreid over een dik onderlaken en afgedekt met een laken en 2 keer per dag eventjes door rommelen en als het wat droger wordt wat bevochtigen en ik hoop dat ik het goed doe.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

ga je de mout drogen of groen gebruiken?

Beantwoorden
Berichten: 6794
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Indienje het groen gaat gebruiken maak je optimaal gebruik van de aanwezibe enzymen. Het drogen in de oven kan ook te hard gaan.

 

Wel leuk om eens te proberen!

Beantwoorden
Pagina 9 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?