Meldingen
Alles wissen

Wodka stoken

Pagina 2 / 4

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kan me zo maar voorstellen dat Skoldt gelijk heeft met 2,8% op 9 kilo. dan moet je toch gaan werken met 20/25 kilo om een beetje in de buurt van de opbrengst van graan te komen. Dan wordt het enorm dure grap zeker gezien ik altijd geleerd heb dat wodka van aardappels inferieur is aan die van graan. 6 kilo graan maakt ongeveer 7/8% alcohol en dat kost maar € 1,- de kilo en een zakje gist van € 6,-. 

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

aardappelen kan ik hier krijgen aan 5 euro voor 25 kg maar dan nog 25 kg aardappelen gebruiken is echt wel zot veel

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nog geen ervaring met aardappels maar 25 kg is wel heeel veel .Je moet wel een zetmeel rijk ras hebben een bloemige aardappel zoals bintje eigenheimer saturna .je zal op de een of andere manier de aardappel zoet zien te krijgen dus ik denk met amelease,of de aardappels te koud bewaren 0 c tot -o5c worden ze ook zoet dan zet hij zetmeel om in suikers.Ik heb geen ervaring maar klink aannemelijk.

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je 25 kilo moet gaan verstoken moet je ook wel een hele grote ketel en pan hebben aangezien je bij 9 kilo al 19 tot 20 liter water toe moet voegen. Dat gaat het niet worden.

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die 25 kilo is het startvolume aardappelen dat je nodig hebt.  De bedoeling is gewoon dat je van die 25 kilo het zetmeel overhoudt.  Ik heb nog nooit een aardappel vodka gemaakt, maar ik zou het als volgt aanpakken :

  • snij aardappelen in kleine stukken
  • gooi ze in de blender, maal ze fijn
  • pers alles uit, vang het vocht met het zetmeel op
  • breng alles aan de kook, laat alles afkoelen tot 70°, gooi amylase erbij
  • laat amylase het zetmeel omzetten
  • meet begin SG, voeg eventueel suiker bij

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo zou ik het ook doen (behalve koken) maar doe het niet, wat een werk maar ben wel heel erg benieuwd naar de smaak. 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

25 kg schillen en in blender gooien riekt naar veel werk en dus ook tijd . neen dank u

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

je hoeft niet te schillen

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had het anders voor ogen ...

Ik zou ze gewoon koken en zo weinig mogelijk water gebruiken. ( juist aardappelen onder zetten en met dat water mixen als het gekookt is)

Pletten of mixen en  dan amylase het zetmeel omzetten en vergisten ( dacht dat samen in zo'n gistpakketje zat yeast gist)

enkel wachten of koelen daar de juiste temperatuur 

en na vergisting kijken of het bezinkt of wat ook 

 

grtz Danny

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En dan ??

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

We hebben hier geen ervaring mee dus denk logies .Als je de aardappels gekookt heb dus een zeer kruimige aardappel is alles zetmeel en heb je niet te blenderen en uitpersen. doe het eerst kleinschalig met 1kg aardappels en wat danny schrijft zetmeel omzetten en vervolgens aanvullen met water en de suikergehalte meten zodat je de verhouding heb om het vervolgens in het groot te doen.

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb  nu 4 maal gestookt met aardappelen en je moet ze ongeschild koken dan mixen en aanvullen met water dan op 2uur op 67 graden brengen en houden ,amylase toevoegen en laten omzetten in suiker. Dan vergisten.Het probleem van 25 kilo is dat mijn pan te klein is.De vodka die gestookt is smaakt prima.Als je te weinig water gebruikt krijg je een probleem bij het opwarmen en met stoken ( aanbranden van de brij) Ik had alleen verwacht dat ik met 9 kilo meer vodka zou krijgen dan de ruim 1 liter.Na deze hele discussie denk ik dat ik genoegen moet nemen met deze hoeveelheid of suiker bijvoegen of meer aardappelen gebruiken.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het recept vpopr aardappelwodka uit "over drank" van meneer Wateetons voor inspiratie:

INGREDIËNTEN VOOR 10 LITER BESLAG
×9 kilo aardappels
×1 kilo mout
×wijngist, broodgist of powergist (gestart of met starteractivator)
BEREIDING
1Kook de aardappels in ruim water gaar.
2Laat afkoelen, giet het water niet af.
3Voeg de geschrote mout toe en meng goed.
4Maisch gedurende een uur of acht op 62-65 °C, de exacte temperatuur
luistert niet verschrikkelijk nauw.
5Koel snel af met een wortkoeler.
6Meet eventueel het suikergehalte.
7Voeg het gestarte gist toe.
8Laat vergisten tot alle suikers zijn vergist. Je hebt nu aardappelwijn, lekker.
9Voer de ruwstook uit. Wij distilleren gewoon de hele aardappelprut, het
is nauwelijks te scheiden van het water. Als je au bain-marie kunt verhit-
ten, voorkomt dat aanbranden, of voeg eventueel extra water toe.
10Verdun zo nodig tot beneden de 40%.
11Voer de fijnstook uit. Scheid voorloop, middenloop en naloop. Gooi voor-
en naloop ruimhartig weg. De naloop kun je nog bij een volgende batch
meedistilleren.
12Verdun tot beneden de 40% en verstook een derde maal.
13Filter met actieve kool om ook de laatste aardappelpureesmaak weg te
krijgen.
14Laat gedurende minstens een maand rijpen.
15Verdun tot drinksterkte (circa 40%).
 
In dit recept wordt mout gebruikt voor enzymen, als die toevoegt kan stap 3 en 4 vervallen. Het kan wel nuttig zijn om je enzymen op die temperatuur te laten werken voor je zetmeelomzetting. Dan hoeft het maischen waarschijnlijk niet zo lang te duren omdat je meer enzymen toevoegt dan in een kilo mout zit.
 
 
 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb  nu 4 maal gestookt met aardappelen en je moet ze ongeschild koken dan mixen en aanvullen met water dan op 2uur op 67 graden brengen en houden ,amylase toevoegen en laten omzetten in suiker. Dan vergisten.Het probleem van 25 kilo is dat mijn pan te klein is.De vodka die gestookt is smaakt prima.Als je te weinig water gebruikt krijg je een probleem bij het opwarmen en met stoken ( aanbranden van de brij) Ik had alleen verwacht dat ik met 9 kilo meer vodka zou krijgen dan de ruim 1 liter.Na deze hele discussie denk ik dat ik genoegen moet nemen met deze hoeveelheid of suiker bijvoegen of meer aardappelen gebruiken.

 

Toch word ik wel op een idee gebracht want ik heb een ketel die op stoom gaat. Dus de ketel hangt in een waterbad en door druk op te bouwen kan je het water verwarmen tot ongeveer 110 graden en dat is genoeg om de alcohol eruit te persen. Dan kan ik wel 25 kilo aardappels omzetten. Heb alleen maar 1 probleem of eigenlijk 2, is aardappelwodka nu echt de moeite waard en ik moet van Lummelientje mijn ketel verkopen anders mag ik geen spullen kopen om pils te maken.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mick alleen geloof ik niet dat mout gaat werken. Ik heb wel eens ongemoute gerst samen met gemout gerst 1,5 uur op 65 graden gehad maar de ongemoute gerst deed helemaal niks. Alleen de gemoute gerst werd omgezet naar vergistebare suikers. Nu heb jij het wel over 8 uur maischen maar dan heb je echt een hoop werk en je kan het nog allemaal voor niets uloen ook. 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?