Meldingen
Alles wissen

Wodka stoken

Pagina 1 / 4

Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik probeer wodka van aardappels te stoken,nu heb ik een vraag aan de leden, Ik maak van 9 kilo aardappels plus 19 liter water een stookwijn van ongeveer 30 liter. Alle enzymen zijn omgezet in suikers ,ik heb dit gecontroleerd met  behulp van de jodium test .Als ik dit gaat stoken haal ik bij de eerste stook ongeveer 3 liter alcohol van 20 % .Na de tweede stook krijg ik ongeveer 6 a 700 cc alcohol van 75 %.Nu vraag ik mij af of dit goed is ikzelf vindt de hoeveelheid weinig maar andere zeggen dat dit niet verkeerd is.Wat is jullie ervaring?Ik heb dit nu 5 maal gedaan en de uitkomst is steeds hetzelfde,moet ik misschien langer doorstoken bij de eerste stook?,levert wel een lager % alcohol maar geeft meer volume wat bij de tweede stook ook meer volume oplevert maar ook minder %

Beantwoorden
57 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je ook je start en eind SG gemeten? Je start SG geeft een indicatie van wat haalbaar is en samen met het eind SG weet je hoeveel alcohol er in je stookwijn zit.

Enzymen worden niet omgezet in suikers, wel het zetmeel. Een jodium test geeft aan dat er geen zetmeel meer aanwezig is maar zegt niets over de hoeveelheid suikers.

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wat voor aardappelen gebruik je? idd wat munckerik zegt, als er maar weinig omzetbaar zetmeel in de aardappelen zit zal je nooit op een hoog alcoholpercentage uit gaan komen. je kan het er niet in toveren helaas. ik zou idd de SG een keertje goed meten dan weet je het snel genoeg.

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het suikergehalte voor gisting was volgens de 3 schalen meter 40 aan het einde gemeten met een oechsle meter en deze gaf 6 aan

 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb bintjes gebruikt en wat sg betreft zie antwoord aan Munckerik

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik ben niet geheel bekend met de oechsle meter maar heb t even opgezocht. dat zou dus betekenen dat met een waarde van 6 er theoretisch 7,8 procent vergistbare suikers in de oplossing zaten. ik snap de "3 schalen meter" niet helemaal dus ik reken met 4 van de oechsle meter dan zou er 5,1 procent aan potentieel in de ton hebben gezeten. 

puur theoretisch (op 30 liter) zou dit tussen de  1.5 & 2.4 liter pure alcohol moeten opleveren. 

uitgaande dat er maar 5.1% potentieel in zat is het 1.5 liter op 100% en 3 liter van 50%. 

er gaat dus iets niet zoals gehoopt. in wat voor ketel stook je? lekt de ketel misschien dampen en is die niet goed afgedicht? wat is het begin percentage wat uit de ketel komt tijdens de eerste run? hoe veel tijd neemt de eerste run in beslag? 

probeer anders een keer een suikerwash waarvan om te kijken wat het resultaat daarvan is.

Ik heb zo snel geen idee waar het aan zou kunnen liggen, ik probeer met je mee te denken

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Welke gist heb je gebruikt ?  Je opbrengst is wel heel klein tegenover de hoeveelheid stookwijn.  Een strip run zou in principe een ABV moeten hebben tussen de 40 à 60%.  Als je maar 3l van 20% haalt uit je strip run, heb je ofwel verkeerd gestookt, maar meer waarschijnlijk is je fermentatie van de stookwijn niet goed gegaan.  3 liter à 20% op een stookwijn van 30l wil zeggen dat je stookwijn maar 2% alcohol bevatte.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb zopas eventjes wat cijfers bekeken.  Een aardappel bevat gemiddeld 81% water, 16% zetmeel, 1% mineralen en spoorelementen, 0,7% vitaminen, 0,6% voedingsvezel, 0,35% eiwit, 0,27% suikers en 0,08% vet.  Als jij 9 kilo aardappelen gebruikt, dat haal jij hier 16% zetmeel uit, zijnde 1.440 gram.  Als je via amylase volledige 1:1 conversie bereikt van je zetmeel, dan heb je 1.440 gram suiker op 30l stookwijn.  17gr suiker op 1l mash levert je 1% abv op, dus terugrekenen betekent dat je slechts 48gr suiker op 1l mash hebt, oftewel een potentieel van 2,8% in je stookwijn (wat min of meer overeenkwam met mijn berekening in mijn vorige post).  Als je geen extra suiker toevoegt ga je nooit een hogere opbrengst krijgen !

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je geen extra suiker toevoegt ga je nooit een hogere opbrengst krijgen !

Of veel meer aardappelen gebruiken ....

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welke enzymen heb je toegevoegd? En of welke gist heb je gebruikt ?

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn ketel lekt niet,het alcohol percentage aan het begin van de eerste run heb ik niet gemeten, de eerste run duurde van 12.00 uur tot 18.00 dit is zonder de opwarmtijd

 

 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik gebruik 1 zakje vodka yeast ,dit is goed voor 25 liter en ik gebruik  1 zakje complete enzyme 4,2 gr ,goed voor 25 liter ,bijde bij de stookwinkel gekocht

 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

zie antwoord bij de vraag van skoldt

 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

oeps niet gezien ....

wil die gist ook gebruiken ... maar vind nergens hoeveel aardappelen ik moet gebruiken daar voor....

en ik dacht daar geen enzymen bij moesten ....

dus ik volg aandachtig mee 

succes alvast nog

 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In mijn vraag staat de hoeveelheid aardappelen

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?