Meldingen
Alles wissen

Odin's Corn Flakes Whiskey

Pagina 1 / 2

Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb eens de moeite gedaan om Odin' Corn Flakes Whikey recept te vertalen en hoop dat het zowat gelukt is daar mijn engels ver van perfect is. Zou ook mooi zijn moesten er mensen zijn die hiermee al ervaring hebben en hun bevindingen kunnen geven.

Odin on Corn Flakes Whiskey

Heb je je eerste stappen met fermenteren en distilleren reeds gedaan en wil je een stap verder met het maken van een gemakkelijke recept van Whiskey? Dit is Odin’s Corn Flakes Whiskey. Het is niet nodig om granen te kraken. Het is een mash met gemoute gerst. Dit is een eenvoudig recept.

Ingridienten :

1 Kg Corn Flakes

20 liter water

2 gram gypsum ( of 2 eetlepels citroensap)

3,5 KG suiker

3 eetlepels bakkersgist

Fermentatie procedure :

Als je dit voor de eerste keer maakt ga je als volgt te werk :

Breng ongeveer 10 liter water aan de kook

Verpletter de Corn Flakes

Voeg de geplette corn flakes toe aan het kokend water

Kook ze voor 5 minuten

Zet het vuur af

Giet alles over in je gistingsvat

Voeg 3,5 kg suiker toe

Roer tot de suiker is opgelost

Voeg de gypsom of het citroensap toe

Voeg nu 10 liter koud water toe en roer

Laat het afkoelen tot 28°C

Voeg de 4 eetlepels bakkersgist toe en laat het 5 minuten aanslaan op de oppervlakte

Na 5 minuten roer de gist en sluit je gistingsvat en plaats je waterslot

De gisting start na ca 12 uur en een week later zal het uitgegist zijn.

Als het klaar is met gisten(geen bubbels meer)Hevel het dan over in een propere emmer en laat hem in een koele plaats klaren. Na 1 a 2 dagen zou het geklaart moeten zijn.

Als dit klaar is hevel je weer over en laat je zo veel mogelijk de restanten onderaan in je emmer liggen zodat je een mooie klare stookwijn hebt die klaar is om te destilleren

Je kan distilleren met de pot still of met reflux destilleren tot 96%.In dit laatste geval krijg je een wodka en geen whiskey. Geen probleem. De heads en de tails kan je gebruiken voor de volgende generatie distillaat. Het geeft je een gefractioneerde pure Corn Flakes Whiskey.

Als je klaar bent met destilleren verzamel je 5 liter van hetgeen in de ketel is achtergebleven. Wees voorzichtig het is zeer heet. Het zit volvoedingsstoffen en heeft een lage PH waarde. Je kan het gebruiken om de opwekking van generatie 2 van je corn flakes whiskey. Juist omdat het heet is en vol voedingsstoffen en een lage ph heeft is het eigenlijk perfect voor het opstarten van een nieuwe generatie.

Generatie 2 ingridienten:

1 KG Corn Flakes

5 liter restant van vorige generatie

15 liter water

3,5 Kg suiker

4 eetlepels bakkersgist

Fermentatie procedure 2

Breng de hete restant samen met 5 liter heet water en voeg er de gecrushte corn flakes toe

Laat 5 minuten koken

Zet het vuur af

Giet over in het gistingsvat

Voeg 3,5 liter suiker toe en roer tot deze opgelost is

Voeg 10 liter koud water toe en roer verder

Laat de temperatuur zakken tot 28*C

Voeg 4 eetlepels bakkersgist toe en laat deze 5 minuten aan de oppervlakte starten

Na 5 minuten roer onder elkaar , sluit het deksel en zet er een waterslot op.

De gisting start na ca 12 uur en een week later zal het uitgegist zijn.

Als het klaar is met gisten(geen bubbels meer)Hevel het dan over in een propere emmer en laat hem in een koele plaats klaren. Na 1 a 2 dagen zou het geklaart moeten zijn.

Als dit klaar is hevel je weer over en laat je zo veel mogelijk de restanten onderaan in je emmer liggen zodat je een mooie klare stookwijn hebt die klaar is om te destilleren

Je kan distilleren met de pot still of met reflux destilleren tot 96%.In dit laatste geval krijg je een wodka en geen whiskey. Geen probleem. De heads en de tails kan je gebruiken voor de volgende generatie distillaat. Het geeft je een gefractioneerde pure Corn Flakes Whiskey.

Deze procedure kan je herhallen met generatie 3,4 , ....

Besluit:

Odin’s Corn flakes whiskey is een gemakkelijke manier om whiskey te maken.

Over de generaties heen met het herhaald gebruik van de restanten in de ketel verbeter je het smaakprofiel. De maximum smaak met gebruik van de pot still wordt bereikt na 4 of 5 generaties. Gebruik je de reflux methode om alcohol te maken tot 96% zal je de maximum smaak reeds hebben na 2 generaties. Volle smaak ja melig,zoet,zacht een beetje zoals een bourbon maar dan beter.

Als een pure whiskey kan deze wit gedronken worden ; uiteraard na verdunning tot 50 of 45%. Laat het 5 weken rusten voor te drinken of op fles te bottelen. Verouderen met hout is perfect mogelijk.

De pot still versie van de whiskey kan je het best verouderen eerst op hout en dan ook een tijdje zonder hou. De  jack daniels staven zijn geweldig om hiervoor te gebruiken.

Beantwoorden
24 reacties
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank ReneR, 

deze ga ik zeker proberen en nu met deze heldere uitleg maakt dat ik er erg veel zin in krijg! Eerst mn roggebroodwhiskey uit de ton stoken.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb zowel roggebrood als cornflakes whiskey geprobeerd.

ik vind de roggebrood variant echt super (ben al bij de 5e generatie) maar de cornflakes vind ik veel minder.

de cornflakes heb ik maar 1x gemaakt maar ga ik zeker nog eens proberen, blijf dit dus graag volgen... hoor ook graag tips

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het recept enkel vertaald. Daar mijn engels niet zo goed is heb ik er eens wat tijd in gestoken. Ik zet het enkel hier zodat anderen er misschien ook mee geholpen zijn. Roggebrood recept van Odin zou ik ook wel eens willen vertalen en dan beide eens maken.

Morgen mijn T500 eens bestellen en dan kan ik mijn alambiek gebruiken voor de Whiskey's.

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het roggebrood recept heeft Jan van stookforum al vertaald voor ons!

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ markb enig idee waar ik het compleet kan vinden. Want in de topic staat het wel maar is een aantal keer aangepast en ik weet de verhoudingen dus niet juist van wat nu uiteindelijk de juiste waarden zijn. Hoe je het moet maken heb ik wel duidelijk kunnen lezen met foto's en alles bij maar de verhouding roggebrood en suiker ben ik aan het zoeken. heb je er ervaring mee ? wat zijn jou bevindingen ?

 grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben nu bij generatie 3. Ik heb gedaan wat Jan schreef: 3 pakjes roggebrood van Bolletje verkruimelen in grote pan met heet water en 4,5 kilo suiker alles lekker door koken tot de suiker opgenomen is. Deze brei in de emmer en aanvullen met koud water totdat de temperatuur onder de 30 graden is en anders wachten. Broodgist er over heen strooien (ik doe t altijd beetje met de losse hand maar ik geloof dat t een zakje van 7 gram is) en kwartiertje laten hydrateren. Daarna omscheppen en de deksel met waterslot erop. Ik heb de eerste keer wel wine nutrients toegevoegd maar bij de tweede ton niet meer. Weekje of 2-3 laten staan en t zakt allemaal mooi naar de bodem. Afhevelen en strippen in de t500 met koperen helm. Heb wel baking soda toegevoegd en ook anti-foam. De bodem van de ton voor de helft leeg scheppen en van een aantal liters backset uit de t500 weer roggebrood en suiker bij doen en weer opnieuw beginnen. Deze 2e generatie ook weer strippen en samen met generatie 1 heel rustig afstoken en een spirit-run doen. Ik heb dit nu op eiken staan 60% en de smaak word steeds beter. Ik verwacht dat generatie 3 & 4 nog beter worden. Het lijkt me mooi om een deel van de cornflakes whiskey te mengen om zo een nog lekkerdere smaak te krijgen. Ben wel aan t sparen voor de grainfather want dat lijkt me toch t mooiste. 

Ik hoop dat t een beetje helder is, ik ben niet de beste schrijver en uitlegger..

succes!

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@markb is voor mij heel duidelijk bedankt al zou ik het dan stoken met de alambiek . Maar denk niet dat dat veel verschil gaat maken.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

domme vraag misschien maar de cornflakes moet dat gesuikerde zijn of gewone ?

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb ergens gelezen dat de gewone Kellogs cf de meeste smaak afgeven, vooral na een aantal generaties.  Ben nu aan generatie 4 toe.  Vanaf gen 2 verzamel ik alle ruwstook om ineens een 20+ liter fijnstook te doen.  Dat vraagt dus wat geduld.  Ik vermoed dat mijne ph wat te fel aan het zakken is want vergisting loopt niet meer zo vlot.  Ik heb een metertje besteld bij aliexpress, maar dat vraagt weer achten natuurlijk ...

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb een soort gelijk iets gedaan, ik heb gewoon mais bij de dierenzaak gehaald en beschreven in het topic "welke borrel drink of maak je" (niet de precieze naam maar zo vindt je het wel). Bij mij kwam de mais smaak maar matig door. voorin de stook was het fruit-, het midden mais- en het eind noot-achtige geuren en smaken. maar toen alles bij elkaar zat was de smaak niet al te groot. nu ligt het op getoast vijgenhout te rijpen. 

alles wat uit de ketel kwam na de stook 'backset' heb ik gebruikt om op dezelfde manier een sour-mash te maken, deze kwam met veel meer smaak uit de ketel. moet het nog een keer stoken maar de geur en smaak zijn nu al beter. Ik ga het denk nog een keer of 4 herhalen voordat ik verwacht dat de gistcellen te veel gemuteerd zijn.

lekker een sour-mash whisky 🙂

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

nice dus de moeite waard om het te proberen en hoe meer generaties dat je ver gaat hoe beter het wordt. Al denk ik 4 generaties zal ongeveer voldoende zijn

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ja, alles wat ik er over lees zegt ook dat boven de 6 geen winst meer gehaald wordt. dus even aankijken hoe het verloopt. maar gaat wel lekker. nu een deel van het oude graan en gistbed samen met de backset en hop te vergisten en een deel normaal.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@willempy)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gebruiken jullie nu de cornflakes of alleen de backset van de stripping run, of allebei  bij een volgende generatie?

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?