Dit moet zeker kunnen met alleen enzymen toevoegen,pin mij echter niet vast op de hoeveelheden... Munckerik of hobbyman zijn dan iets beter onderlegd met de materie..
grt DB
@DB, ik zit al op internet en youtube te kijken maar er is weinig te vinden. Goeie link trouwens van je want zo goedkoop heb ik het nog niet gevonden. Weet nog niet wat de transportkosten zijn maar laat ik eerst eens kijken wat de mensen die ervoor doorgeleerd hebben op dit forum melden over de opbrengst want in mijn optiek is aardappel toch inferieur aan graan. Misschien onterecht en zit het in mijn hoofd. Als aardappel per saldo duurder is blijf ik bij graan.
Aardappelzetmeel of maizena gebruiken zou kunnen maar lijkt mij weinig opleveren.
Amylase enzymen toevoegen rond de 65 °C wordt het omgezet (of op lagere temperatuur maar duurt het wel veel langer).
Voor wodka wil je neutraal en dan is aardappelzetmeel een stuk duurder dan suiker.
Bij bourbon wil je behalve het zetmeel ook de smaak van de mais en die zou in maizena wel eens voor een groot deel verdwenen kunnen zijn.
Oei Mick daar hebben we toch wel een fittie over gehad op het forum in het beginjaar van Stookforum. Er is een school die beweert dat wodka van suiker wordt gemaakt maar er is ook een school die alleen van graan of aardappel wil. Van suiker gemaakt vind ik het geen wodka maar gewoon alcohol. Het verschil tussen suiker en graan is echt groot.
Als je aardappelwodka wil moet je dan tevreden zijn met aardappelzetmeel wodka (of tevreden met maizena ipv mais in je bourbon)?
Dan ben je met slappe aftreksels bezig en kun je net zo goed met suiker aan de gang, dat was wat ik bedoelde
kom ik terug op het zelfde probleem ...
suiker en turbogist geeft zo'n rauwe alcohol smaak...
vandaar ik met aardappelen een wodka wou stoken (kost prijs mss een beetje hoger maar hoop op een andere en betere smaak)
Is het niet vaak zo dat je met betere producten, die doorgaans meer kosten, ook een beter resultaat bereikt?
Wat nuffig, maar daarmee niet minder waar.
😉
Ik denk dat je een zware dobber gaat krijgen aan het meemaischen van aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel is grotendeels reistent zetmeel en heeft een gigantisch zwelvermogen. Het gelerend laagje op de zetmeelcel voorkomt het verdere indringen van water en andere stoffen. Maar wellicht werkt het wel wanneer het gelijk op de juiste temperatuur bij de mout gestort wordt.
@ lummel, wat voor mout had jij gebruikt bij je vruchteloze poging tot ongemoute granen meemaischen?
Groeten Catnip
Na jullie op en aanmerkingen volgende ben ik toch van plan om het eens te proberen met aardappezetmeel, ben ik van al dat aardappels koken en wassen af en hoef ik ook niets meer te vermalen,ik ga wel enzymen toevoegen uit een zakje .Ik zie dan wel wat de opbrengst is.Ik ben een liefhebber van vodka en ik kan je wel zeggen dat de gestookte aardappel vodka prima smaakt.
Ik ga zo een experiment doen met een giston waar ik ongeveer 18 liter stookwijn in heb zitten gemaakt van 6 kilo graan. Deze is niet gespoeld (spargen heet dat geloof ik) en heb hem net voor de kerst gemaakt. De Sg was geloof ik 1074. Nu ben ik benieuwd naar de smaak maar die zal goed zijn maar ik ben nog meer benieuwd of het gist nog leeft. Na stoken koel ik het residu af en gooi het met 2 kg suiker in de gisston. Als het nog leeft gooi ik er 2 kilo bij. Ben heel benieuwd. Oja, gist is wodka gist uit stookwinkel.
Dus als ik het goed begrijp, hevel je de vloeistof af, stook je deze af, gooi je de backwash samen met 2 kg suiker bij het gist- en moutresidu van de afgelopen stookwijn , samen met nog eens twee kg extra suiker, toch? Ik ben ook heel benieuwd. Gr. Catnip