Meldingen
Alles wissen

Wodka van aardappelen

Pagina 2 / 4

Berichten: 14
(@stijnar)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zou u een korte samenvatting van het proces en een lijst van de ingrediënten voor deze liter kunnen opstellen?

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste Bauke
een enzym gaat kapot bij een te hoge temperatuur,, 50‘C is de top hiervoor maar ook weer niet te lang, want anders gaat het ook weer kapot.

Beantwoorden
Berichten: 3
(@stevenshane)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo,

Ik ben net begonnen met wat experimenteren..
(Ik gebruik suikerwater en alcotec 24 + turbo klar)
De wodka die ik eruit krijg is heel vol en smaakt nogal naar zetmeel (na 3x destilleren)
Is dit normaal?
En moet het perse lageren?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hallo stevenshane,
Als je van suiker met Alcotec-gist de boel laat gisten en het klaart, krijg je na het distilleren gewoon alcohol en zeker geen wodka.
Dat smaakt geenszins naar zetmeel.
Ik denk dat je wat meer in detail moet vertellen wat je nou precies hebt gedaan.
Lageren is een proces waarin de smaakstoffen zich met elkaar chemisch verbinden, waardoor de smaak dieper en voller wordt, afhankelijk van de kennis van de stoker.

Beantwoorden
Berichten: 3
(@stevenshane)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Betweter, thanks voor je reactie!

Zoals ik al zei, ik ben echt een leek, en pas enkele dagen bezig, het is dus allemaal nog nieuw voor mij..

Ik heb de stookwijn volgens de instructies op het zakjes gemaakt, met 6kg suiker.
1 Dag laten staan, en daarna het klaringsmiddel erin, tevens volgens de instructie.

Ik heb bij de eerste stook zowel met als zonder de voor en naloop geprobeerd.
(Bij de eerste stook kun je in principe alles opvangen en gebruiken toch?)
De 2e en 3e stook heb ik de voorloop en naloop zowieso weggegooid.

Ik heb geen water toegevoegd bij de 2e en 3e stook.
Qua alcoholpercentage zat het wel goed, ronde de 85%, misschien zelfs hoger, maar zo ver ging mijn meter niet 🙂

Na de 3e keer destilleren heb ik het weer teruggebracht met water tot 40%, in een 0,7l fles gegaan en hier een prestige vodka essence door gedaan.

Ben ik iets vergeten, of mis ik iets?
Ligt het misschien aan de soort gist en de vergistingstijd, of moet ik perse aardappelen gebruiken?

In principe hoeft een pure wodka dus niet perse te lageren begrijp ik, en zou deze direct drinkbaar moeten zijn?

Beantwoorden
Berichten: 3
(@stevenshane)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Misschien een hele stomme vraag...
Kun je ook wodka maken van alleen de suiker/wateroplossing en een turbogist +  een essence of moeten er perse aardappelen bij?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zelf wodka maken
 
Voor 1 liter zuivere wodka zijn in theorie ongeveer 9 kg aardappelen nodig.
Om het zetmeel in die aardappelen om te zetten in suiker is 1kg grof geschrote mout nodig of idem 1 kg groenmout.

Wodka wordt 2 tot 3 maal gerectificeerd en gefiltreerd over houtskool of kiezelgoer.
Was de aardappels grondig en maak ze goed schoon.
Kook ze in een ketel of nog mooier in een drukpan.
Het zetmeel zal nu verstijven.

Maisch met mout of groenmout.
Gebruik altijd 1 kilo per 9 kilo aardappels.
In groenmout zitten actievere enzymen maar produceren iets minder alcohol.
Laat alles afkoelen tot 30 gr.C en voeg dan de speciaal gist toe.

Alles mag nu zo'n 3 dagen vergisten.
Wel af en toe roeren.
Nu mag alles gefiltreerd worden.
Destilleer 2 of 3 maal tot een percentage van zo'n 80%.
Filtreer alles over houtskool of iets dergelijks en laat je drank rijpen.

Proost!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Er bestaat ook een recept met gewoon suiker, waar je gewoon met Turbogist en 8 kg suiker je stookwijn maakt, echter voor het stoken voeg je er een flinke scheut melk bij.
Het stoken dient dan wel met een alambiek te gebeuren en dus NIET met een kolomketel.

Beantwoorden
Berichten: 13
 Sam
(@sam)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Er bestaat ook een recept met gewoon suiker, waar je gewoon met Turbogist en 8 kg suiker je stookwijn maakt, echter voor het stoken voeg je er een flinke scheut melk bij.
Het stoken dient dan wel met een alambiek te gebeuren en dus NIET met een kolomketel.

 
Waar dient in dit geval de melk voor als ik vragen mag?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Sam,
Dat weet ik niet. Het laatste recept vond ik op het internet.
Ik heb het erbij gezet omdat er door Stevenshane expliciet naar een recept met suiker werd gevraagd. Ikzelf ga voor mijn eerste recept.

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Goede stookvrienden, als ik alles goed doorlees hierboven, dan nemen ik zo'n 10 kilo aardappelen, maal die tot brei/moes (ongekookt?), doe er water bij (hoeveel?) en doe er amyloglucosidase (stookforum) bij en gist. Dan gaan met die banaan in het draft vat met waterslot ! Vergeet ik hier wat of zit ik op het goede spoor? Ik kan goedkoop/voor niks aan aardappelen komen en minder goedkoop aan fruit.....

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dag Heikos,

 

Ik zou de aardappelen zeker wel koken, verstijfselen. Dan kun je daarna het zetmeel met enzymen of met mout omzetten naar vergistbare suikers. Ik denk niet dat dat met een rauwe aardappel mogelijk is.

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Tot moes koken? Het omzetten naar vergistbare suikers gaat toch met de amyloglucosidase ? Of moet ik er dan ook nog mout bij doen? Extra suiker? (Sorry, voor de vele vragen, maar ik wil het wel in een keer goed doen!)

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog nooit gemaakt heb. 

 

Ik weet uit filmpjes op youtube dat daardappelwodka makers de aardappelen eerst verstijfselen. Dus helemaal tot moes koeken. Pas dan kunnen de enzymen ermee overweg.

 

Je kunt kiezen om mout toe te voegen omdat daar enzymen inzitten, of je kiest voor een zakje enzymen.

 

Extra suiker toevoegen kan, maar je wilt echte wodka van aardappelen maken. Dan zou ik geen suiker toevoegen. Je hebt dan wel een lagere opbrengst maar wel een echte wodka die echt van aardappel is gemaakt.  Suiker toevoegen kan iedereen 🙂

 

Verhoudingen water en aardappelen weet ik niet, er staat wel een voorbeeld recept een paar berichtjes hieronder. Vervang de mout daar gerust door een zakje enzymen, en gebruik wodka gist waar ook nog eens een portie enzymen in zit. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik ga dit anders doen, waarom ? op 200 liter te vergisten zou het zot zijn om zoveel kilo aardappelen te stoken.

na dit topic te lezen ben ik er zeker van, hoe ik het ga doen. 

en dit zal als volgende zijn.ik heb normaal 75 kilo suikers nodig op 200 liter.

dus ik vervang deels de suiker met aardappelen,dus 15 kilo aardappel koken 2 kilo gekiemde en geschrote gerst die dient als mout. en 60 kilo suiker en 365 gram gist. en 200 liter water. 

als ik dit topic lees moet je driemaal stoken, dit zal waarschijnlijk de aardsmaak zijn als reden. daarmee minder ik de aardappelen. en vervang die door suiker, zo ben ik zekerder dat ik toch alcoholmaak en de aard smaak zal hebben. ik schat dat ik hiervan 75 liter wokda zal hebben van +/- 42 graden.

mvg gerdy

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?