Meldingen
Alles wissen

Hoe jenever maken

Pagina 1 / 5

Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
Topic starter
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met de jeneverbes als smaakzettingskruid kan men zijn eigen gin of genever produceren. Pluk  alleen de rijpe en donkere bessen. Of  koop deze gereed in de winkel. Voor het maken van gin plet men de bessen, plaatst deze in een fles en giet er brandewijn (of vodka) overheen. Als de alcohol is opgenomen door de bessen vult men opnieuw brandewijn toe.
Laat twee weken staan bij kamertemperatuur en  filtreer hierna de bessen uit de drank. Daarna laat men de drank "klaren" gedurende minstens een paar weken. Hevel af. De smaak is heel  fijn, maar niet zo scherp als de "gereed-aangekochte" gin. Voor een "rijkere" gin-smaak kunnen volgende kruiden toegevoegd worden : koriander, accacia-bast, kaneel, zoethout, liswortel, citroenschllen, schillen van bittere-sinaasappel (pomerans) en gember.

Voor jenever wordt behoudens het basiskruid (jeneverbessen) aan het  kruidenmengsel meestal nog volgend  toegevoegd: St. Janskruid, Engelwortel, wat kaneel, snuifje nootmuskaat, 1 kruidnagel, wat geplet anijszaad, een weinig koriander, citrusschillen en gedroogde schillen van de bittere sinaasappel  (pomerans). Men moet natuurlijk niet alle kruiden gebruiken, maar het mag wel. U kunt dus wat  gaan spelen…..en proeven  maar…tralalalala…!

 

OPGELET: Het gentiaankruid (gentiana lutea) dat ook bij elke jenever is toegepast kan men spijtig genoeg niet toevoegen door "trekken op fles". Dit kruid moet eerst vergist worden in een beslag en daarna afgestookt. Eerst dan verliest gentiaan zijn enorm bittere smaak en wordt het aromatisch...!!! Nietegenstaande dit allen blijft het toch sterk bitter. Normale hoeveelheden zijn hier dan maximum 0,1 - 0,25 gram per 10 liter beslag....!.

 Basisrecept voor 1 ltr jenever:
Benodigheden: 1 litr vodka, brandewijn of alcohol van ± 40 Vol%. 20 gram jeneverbessen, 0,5-1 gram koriander (± ¼ -½ theelepel), ½ kruidnagel, 1-2 stokjes zoethout (kalichenhout),1 theelepel honing (of suiker).

Werkwijze: Giet de Vodka, alcohol of brandewijn in een oplegbokaal of  aangepaste fles en vermeng de kruiden in de drank (zonder de honing). Men kan ook een klein glaasje Vodka "nuttigen" en dan de originele fles gebruiken....! Sluit fles of bokaal af en laat een tweetal weken trekken bij kamertemperatuur. Zo nu en dan schudden. Proeven. Indien te zwakke jeneversmaak verhoog aantal jeneverbessen tot 15 gram of laat langer trekken. Indien te zwakke kruidensmaak verhoog de hoeveelheid koriander een weinig. Indien een aanpassing werdt uitgevoerd laat dan weer enkele dagen trekken. Daarna de drank laten "klaren" (bezinken) en hevel het klare gedeelte voorzichtig af.
Na dit alles wordt de drank gefiltreerd bv. doorheen een koffiefilter. Voeg hierna (na filteren) aan de drank een  theelepel honing toe (of wat suiker) die eerst werd opgelost in een weing van de klaargemaakte drank. Dit wordt gedaan om de bitter-scherpe smaak van de jenever wat af te ronden (U mag gerust méér aanzoeten...!).
Giet dan de drank nu in een zuivere fles of kruik. Laat nog wat narijpen. De drank wordt "voller" van smaak met de tijd maar kan direkt gebruikt worden. De geproduceerde jenever bezit de licht-vaalgele kleur van een "oude jenever". Indien een meer uitgesproken geelheid gewenst wordt voeg dan nog een weinig karamel (gebrande rietsuiker) toe. (Deze werkwijze wordt bij alle industrieel gemaakte oude-jenever toegepast...!).

Beantwoorden
68 reacties
signi3
Berichten: 10
Registered
(@signi3)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dag Betweter,

Ik heb het volkomen Stookboek van prof J.W. Brouwer hier voor me liggen. Hij heeft de stookketel voor een derde gevuld met twee keer gestookte alcohol die verdund is tot zo'n 45% en boven de ketel hangt hij een mandje met jeneverbessen. Zo stookt hij esprit de genievre die aangelengd wordt met vijf tot zeven delen alcohol en daarna verdund met water tot drinksterkte van 35%. Nu is mijn vraag of er veel verschil inzit om de jeneverbessen mee te stoken of om ze te laten trekken?

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
Topic starter
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo signi,
Een mandje met jeneverbessen werkt "redelijk", maar is geen topper.
De methode door platgedrukte jeneverbessen te marcereren, geeft meer smaak af, net zoals je bij koffielikeur de volle smaak pas krijgt door "uitsluitend" (4 maanden) te marcereren.
Om de smaak van de jeneverbessen zo optimaal mogelijk uit de bes te laten komen dien je 2 weken of langer als het ware deze platgedrukte bes te laten "weken" in de alcohol.

Beantwoorden
StokerTheo
Berichten: 1
Registered
(@stokertheo)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het trekken van jeneverbessen werkt goed, echter krijg je wel kleur aan je borrel.
Raak je die met klaren kwijt?

Beantwoorden
Boomer
Berichten: 108
Registered
(@boomer)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

tik heb nu twee keer jenever gemaakt via het stookboek en vooral het begin van de body (+ 80%) is een heel erg lekkere milde jenever nadat ik hem met gefilterd water tot 45% verdund heb - ik gebruik de kolom alambiek met de kruiden - de 1e run en het 2e overhalen met een klein beetje jeneverbes - koriander - de laatste run van 83% verdund tot 40% met ruim jeneverbes en een beetje koriander in de kolom - toppertje ! Begin 85% - midden gedeelte het meest 80% ( dan is de temperatuur nog onder de 84 graden - alles daarna bewaar ik apart voor hergebruik als het onder de 75% komt )

en LANGZAAM stoken scheelt een boel ( kolom ook opgevuld met porseleinen bakknikkers samen met de kruiden ..... )

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
Topic starter
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt je zelfgemaakte jenever ook nog verouderen door de fles au bon marie 3 uur in een op 55 graden ketel water te plaatsen.
De jenever wordt dan nog zachter van smaak.
Door hem daarna ook nog een paar weken te laten rijpen, wordt de smaak nog beter en voller.

Proost!

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik lees dat jullie over jenever schrijven, ik heb nu wel een vraagje, jullie maken jenever met kruiden en bessen  te laten trekken op alcohol, en een graanjenever dan? ik vind nergens op dit forum hoe je een graanjenever maakt (of ik heb er over gezien) moet je dan geen graan, mout of bier wort laten gisten en dan stoken ik zou naar de toekomst toe wel een lekkere (oude) graanjenever willen maken.

Groetjes

Beantwoorden
Boomer
Berichten: 108
Registered
(@boomer)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

oude jenever is zuiver en alleen met jeneverbessen en daarna rijpen op eikenhouten vaten , jongere jenevers zijn eventueel met mash ( graan, mout etc ) 
ik ga een oude jenever maken in de alambiek met jeneverbes en daarna lageren op eikenhout, ( of eikenhout snippers toevoegen - bevriezen en ontdooien voor een snelle oplossing )
laat je weten wat jou bevindingen zijn DUMO ?

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb nog geen stook ervaring, ik ben beginner (en oude droom die uitkomt) ik heb deze middag mijn ketel besteld op stookwinkel, wel werk ik al jaren met neutrale alcool die ik meebracht van Luxemburg en ik nu deze wil zelf stoken om te beginnen en te leren omdat dit volgens dat ik gelezen heb in dit forum een van de gemakkelijkste stookwijnen is om te maken, en zo al wat ideeën wil opdoen voor mijne graanjenever, als het zover is zet ik mijn bevindingen wel op dit forum.

Groetjes

Beantwoorden
Jantje
Berichten: 82
Registered
(@jantje)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Betweter,

Vraagje over de koriander: wordt hiermee verse koriander bedoeld of de zaden?

Gr. Jan

Beantwoorden
Boomer
Berichten: 108
Registered
(@boomer)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik gebruik Korianderzaad en Jeneverbessen van Verstegen uit de supermarkt 🙂
wees wel voorzichtig met Koriander , het maakt het wat scherper , vooral als je er te veel van gebruikt. mijn verhouding is ongeveer 1/3 potje jeneverbessen en van de koriander 1/3 t.o.v. jeneverbes

Beantwoorden
Jantje
Berichten: 82
Registered
(@jantje)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks!

Beantwoorden
Jantje
Berichten: 82
Registered
(@jantje)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoeveel jeneverbessen moet je nou gebruiken? In het lijstje benodigdheden staat 20 gram, maar in het recept "Indien te zwakke jeneversmaak verhoog aantal jeneverbessen tot 15 gram".

 

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
Topic starter
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je zuivere alcohol gebruikt en daarna de "gekneusde" jeneverbessen met andere kruiden laat marcereren, wordt er meer smaak afgegeven, afhankelijk van de tijdsduur.

Zo wordt 80% van de jenevers tegenwoordig gemaakt.

Alleen met de echte manier van jeneverstoken, dus eerst moutwijn van tarwe, rogge en mout brouwen en dan stoken, samen met de jeneverbessen en de kruiden in een alambiek + daarna op eikenhout 2 á 3 jaar laten rijpen, geeft het beste en authentieke resultaat.

De hoeveelheid jeneverbessen (bittere smaak) is een beetje afhankelijk van de drinker.

Wel wordt er na de rijpingsperiode nog wat suiker toegevoegd om hem nog zachter te maken.

Iedere jeneverstoker heeft z'n eigen "geheime" kruidenmengsel en dus zul je zelf je eigen smaak moeten creeren.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoy,

Ik ben er nog niet aan toe gekomen om jenever te maken, ik heb wel al een idee hoe ik ga werken, mijn bedoeling is om 1 - 2 kg gerstemout te gebruiken, en de rest met ongemoute rogge aan te vullen, alles te schroten en dan te maïsen.

Normaal gezien werken ze met rogge meel, maar ik denk dat dat niet gaat lukken met de grainfather, vandaar dat ik alles ga schroten.

grts.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?