Meldingen
Alles wissen

DaanBanaan stelt zich voor


_DaanBanaan_
Berichten: 8
Topic starter
(@_daanbanaan_)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hallo allemaal,

Mijn naam is DaanBanaan begin 30 en woon midden in Limburg. Ik ben  10 jaar werkzaam in de petrochemie als procesoperator, en zit al mijn hele leven bij scouting.

Ik houd erg van oude auto's en technieken, en sta graag in de keuken.

Ik houd mij al lange tijd bezig met verschillende fermentaties. Ongeveer 8  jaar geleden begonnen met natuurlijk gefermenteerde vlierbloesemlimonade, en verschillende frisdranken op basis van een ginger bug. Rond die tijd ook bezig geweest met zuurkool maken en andere zuren conserven.

Hierna ben ik aan de slag gegaan met kombucha, en hier heb ik veel experimenten mee gedaan maar gaf mij toch niet genoeg speelruimte.

Hierna kwamen de ciders en bloemenwijnen aan bod, hier ben ik de afgelopen 5 jaar mee bezig geweest en doe ik nog steeds erg graag.

Niet alles met alcohol was lekker en ik wilde graag mijn scala uitbreiden, en zo ben ik 2 jaar geleden begonnen met destilleren.

Voornamelijk basis alcohol gemaakt uit suiker/appel/druif en deze met een T500 tot een basis alcohol gemaakt. Hiermee vervolgens in de 1,5l alquitara leuke dingen mee gemaakt. De lemon/lime en absinth zijn een terugkerend succes.

Omdat ik het idee had dat er toch te veel smaak verloren ging met de T500, en dit gewoonweg te saai voor me is heb ik een 12l potstill toegevoegd aan de collectie. Hiermee een blanke rum gemaakt op basis van melasse, en een wodka op basis van aardappel en mout. Ook de basis alcohol (suiker is vervallen, alleen nog af en toe voor de libelle limoncello 😉 ) komt met veel meer smaak uit deze ketel.

Aangezien ik steeds meer pulpvergistingen ben gaan doen opzoek gegaan naar een leuke ketel voor erbij. Ik wilde graag een au bain marie ketel, maar deze had in mijn ogen toch iets te veel beperkingen. Uiteindelijk voor een 50l alquitara gegaan met een losse bodem erin op een grote gasbrander, deze zal begin volgende maand aankomen vanuit Spanje.

Hiermee zal ik dus voornamelijk aardappel/graan/appelpulp stookjes gaan maken en blijven experimenteren met het kleintje. 

Mijn hoofdoelen zijn: een lekkere appelstook weten te verkrijgen (alquitara laten uitrusten met een aftapkraan in de boiler om zo de eerste stookwijn terug bij de pulp te kunnen doen) en een goede graanalcohol maken als ginbasis, maar ik houd ook enorm van de korenwijnen. Dit allemaal mag een mooie plek krijgen in de kelder tussen de bewaarbieren en Madeira wijnen.

Ik lees al heel erg lang mee op het forum, maar wil mij nu toch openbaren om zo vragen te kunnen stellen en ooit te beantwoorden.

Bedankt voor alle info die ik hier al heb mogen verzamelen,

DaanBanaan

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
9 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1218

@_daanbanaan_ welkom op dit leuke en leerzame forum 

zo te lezen heb je al flinke ervaring opgedaan 

Cheers

Groet @ndré😎🥃

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2119

@_daanbanaan_ Welkom, en ik denk dat je met jouw ervaring en intresse een goed bijdrage kan leveren aan het forum.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2842

@_daanbanaan_  welkom hier en veel plezier met de voortzetting. Een foto van je ketels word gewaardeerd.

Beantwoorden
_DaanBanaan_
(@_daanbanaan_)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Active Member
Berichten: 8

@murmillo Zodra de nieuwe binnen is, en ik de rechten heb om foto's te mogen posten zal ik dat zeker doen! Ik heb van vrouwlief de "oude" keuken mogen omdopen tot experimenten keuken!

Gister van een liter druivenstook (85%) een liter absinth gemaakt op het kleintje. Heerlijk hoe lang je bezig kan zijn met 1 fles en hoeveel stappen hierbij komen kijken.

Met pulpresten van een cider en sap van de lidl wil ik een appelexperiment gaan doen. Een vriend van me met wie ik cider maakt zegt altijd dat "de grote" gewoon appelsap met alcohol mixen zonder enige vergisting. Ik wil graag een appelstook mixen met zelf geperst sap en dit kort(halfjaar) laten rijpen. Vervolgens druk er op met CO2, geen idee of dit iets wordt.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2842

@_daanbanaan_ 
Super tof van je vrouw.

Kijk ook eens op ons appelcider draadje. 

Appelpulp niet te warm laten gisten, stoken en even goed laten rusten. Heerlijke drank. Eventueel op walnoten doppen of eiken wegzetten.

Beantwoorden
_DaanBanaan_
(@_daanbanaan_)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Active Member
Berichten: 8

@murmillo Al veel op gelezen inderdaad. Staat nu te vergisten op kamertemperatuur (18graden) eigenlijk buiten de range van het C70 gist dat ik nu gebruik, maar blijft lekker rustig door gisten.

Om de charentaise stijl zo veel mogelijk te benaderen dien ik dan de vloeistof uit de boiler te laten, en de volledige eerste overhaal weer toe te voegen op de warme pulp? Om vervolgens direct opvolgend de fijnstook te doen?

Of beter alles in een kleinere ketel voegen en nogmaals stoken? Of nog even laten staan en een dag later stoken? 

Ik geloof dat alle manieren kunnen werken, maar vraag me af wat het lekkerste resultaat zou geven.

Beantwoorden
_DaanBanaan_
(@_daanbanaan_)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Active Member
Berichten: 8

Het is bijna zo ver, de grote alquitara is bijna klaar voor verzending. Er wordt alleen nog een thermometer in het bad toegevoegd en een mondstuk zonder parrot.

Zijn er nog tips over bovenstaand bericht? Ik heb over het algemeen veel pulp van appels aangezien vrienden van mij dit niet gebruiken na het maken van een cider.

 
1748438772-WhatsApp-Image-2025-05-28-at-100019_b485ed10.jpg
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2842

@_daanbanaan_  prachtige ketel man. waarvandaan?

Beantwoorden
_DaanBanaan_
(@_daanbanaan_)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Active Member
Berichten: 8

@murmillo Gemaakt door Maritas in Spanje 🙂

Beantwoorden
OptiCase
Berichten: 56
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Welkom Daan!

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?