Hallo allemaal,
Mijn naam is DaanBanaan begin 30 en woon midden in Limburg. Ik ben 10 jaar werkzaam in de petrochemie als procesoperator, en zit al mijn hele leven bij scouting.
Ik houd erg van oude auto's en technieken, en sta graag in de keuken.
Ik houd mij al lange tijd bezig met verschillende fermentaties. Ongeveer 8 jaar geleden begonnen met natuurlijk gefermenteerde vlierbloesemlimonade, en verschillende frisdranken op basis van een ginger bug. Rond die tijd ook bezig geweest met zuurkool maken en andere zuren conserven.
Hierna ben ik aan de slag gegaan met kombucha, en hier heb ik veel experimenten mee gedaan maar gaf mij toch niet genoeg speelruimte.
Hierna kwamen de ciders en bloemenwijnen aan bod, hier ben ik de afgelopen 5 jaar mee bezig geweest en doe ik nog steeds erg graag.
Niet alles met alcohol was lekker en ik wilde graag mijn scala uitbreiden, en zo ben ik 2 jaar geleden begonnen met destilleren.
Voornamelijk basis alcohol gemaakt uit suiker/appel/druif en deze met een T500 tot een basis alcohol gemaakt. Hiermee vervolgens in de 1,5l alquitara leuke dingen mee gemaakt. De lemon/lime en absinth zijn een terugkerend succes.
Omdat ik het idee had dat er toch te veel smaak verloren ging met de T500, en dit gewoonweg te saai voor me is heb ik een 12l potstill toegevoegd aan de collectie. Hiermee een blanke rum gemaakt op basis van melasse, en een wodka op basis van aardappel en mout. Ook de basis alcohol (suiker is vervallen, alleen nog af en toe voor de libelle limoncello 😉 ) komt met veel meer smaak uit deze ketel.
Aangezien ik steeds meer pulpvergistingen ben gaan doen opzoek gegaan naar een leuke ketel voor erbij. Ik wilde graag een au bain marie ketel, maar deze had in mijn ogen toch iets te veel beperkingen. Uiteindelijk voor een 50l alquitara gegaan met een losse bodem erin op een grote gasbrander, deze zal begin volgende maand aankomen vanuit Spanje.
Hiermee zal ik dus voornamelijk aardappel/graan/appelpulp stookjes gaan maken en blijven experimenteren met het kleintje.
Mijn hoofdoelen zijn: een lekkere appelstook weten te verkrijgen (alquitara laten uitrusten met een aftapkraan in de boiler om zo de eerste stookwijn terug bij de pulp te kunnen doen) en een goede graanalcohol maken als ginbasis, maar ik houd ook enorm van de korenwijnen. Dit allemaal mag een mooie plek krijgen in de kelder tussen de bewaarbieren en Madeira wijnen.
Ik lees al heel erg lang mee op het forum, maar wil mij nu toch openbaren om zo vragen te kunnen stellen en ooit te beantwoorden.
Bedankt voor alle info die ik hier al heb mogen verzamelen,
DaanBanaan
Welkom Daan!