Meldingen
Alles wissen

Dag Allen

Pagina 1 / 2

Berichten: 65
Topic starter
(@erika)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dag Allen,

Ik ben 37 jaar woonachtig in Noord-Holland met mijn vrouw en 3 jonge kinderen (om het een beetje anoniem te houden 😆 )

Gezien ik een groot whisky liefhebber ben, kwam een vriend van mij met het idee om samen whisky te gaan maken. Gezien mijn huidige hobby ivm de corona maatregelen niet echt te doen is, leek het mij goed om eens te verdiepen in deze toch wel mannelijke hobby 😊 .

Na veel zoeken op internet kwam ik uiteindelijk op jullie forum terecht. Ik heb al zo veel gelezen en op YouTube gezien.

Na jaren in een laboratorium zelf te hebben gewerkt zijn de technieken niet echt moeite begrijpen. Maar toch zou ik graag van jullie kennis en wijsheid als ervaren stokers gebruik willen maken

Wij willen dus voornamelijk bezig houden met whisky. We zullen alles nog moeten aanschaffen en dus zijn we aan het oriënteren wat we nodig hebben. Het 30L vergistingsvat lijkt mij een mooie basis, maar na het vergisten hoeveel volume haal je uit het vat. Dus wat is verstandig als ketel?

Ik zag dat je meerdere strip runs kan doen voor dat je de split run doet. Dus is een 15L Whisky Alambiek goed of misschien te groot?

Wat zijn jullie ideeën vooreen beginnende stoker

Beantwoorden
29 reacties
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

15l is zeker niet te groot.

Voor de ruwstook moet je er vanuit gaan dat de ketel maximaal voor 2/3 gevuld mag zijn en dan schuimt het (bij een graanwash) soms nog over.

 

Dus als je een 15 l alambiek hebt kun je voor de ruwstook maximaal 10 l per keer doen.

Je houdt maximaal 1/3 van je ruwstook over.

Bij een 30l vergistingsvat zul je maximaal 25l overhouden voor de ruwstook (je vat moet niet helemaal volzitten met de vergisting en je zul wat gistprut en dergelijke achterlaten in het vat).

 

Dat zou je dan in drie keer moeten strippen, dan de fijnstook.

Je zult dan doordat je de voor- en naloop wegdoet iets meer dan 2 l whisky overhouden.

 

Dus 15l is zeker niet te groot!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@mick

Dank je Mick, dus mijn gedachte van een 15L ketel is niet gek.

Wat is het beste als warmte bron? Is het te doen met een elektrische plaat van 1500 watt of toch beter kijken voor een gasbron?

 

Alvast bedankt.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom op het forum, voor mij was het ook de liefde voor whisky waardoor ik ging stoken. 
De ketelkeuze zal ook afhangen van hoe je hobby zich ontwikkelt. Bij mij begon het dus met een 5 liter whiskyalambiek. En dan duurt het voor je gevoel eeuwen voordat je een gistvat van 25 liter hebt overgehaald . De eerste overhaal is best saai.

Een echte  distillery heeft een wash still een een spirit still. Die 5 liter alambiek is nu mijn spirit still en levert me elke keer 2,5 liter whisky. Voor mij is dat zat genoeg. En kan ik zelfs nog een flesje uitdelen. 
Een 15 liter alambiek vind ik daarom net te klein voor een ‘wash still’ en te groot voor een ‘spirit still”.

Tevens is er een grote kans dat je ander gistend materiaal wil gaan stoken. Voor mij is dat nu de jaarlijkse oogst aan druiven en appels. Vooral dan kan je ketel niet groot genoeg zijn. Als je echt wil gaan experimenteren, kijk eens naar de 1-liter alquitara keteltjes. (Zie Robbert’s Tiny filmpjes)

 

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je een keer wil strippen en dan een fijnstook dan zit je met het probleem dat catnip aandraagt.

Het ligt er ook aan wat je wil.

Als je zoals ik voorstel meersere stripruns combineert kun je het resultaat altijd nog verdelen over verschillende flessen met eikensnippers om te experimenteren.

 

Als je de ketel van onderaf verwarmt hoeft er ook niet zoveel in te zitten voor een fijnstook, er is geen element dat droog kan vallen.

Zelf heb ik nu ook een 50 l ketel en om 30 l in één keer te kunnen stripen is wel heerlijk!

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben ervan overtuigd dat whisky toch wel echt op een houten vat moet liggen. Logischerwijs is het aandeel van de "angels share" bij kleine vaten veel groter dan bij grotere vaten ook heb je te maken met andere verliezen. Zelf vind ik 15liter vaten toch wel echt het minimalen om een beetje rendabel te kunnen lageren. Hiervoor heb je dan wel 15l van ongeveer 65% nodig. Zoals eerder aangegeven zal je ook snel gaan verlangen naar 2 ketels. Ik ben nu ook aan het kijken om voor whisky aparte ketels aan te schaffen maar mijn wensen zijn vrij kostbaar en ik ben nog maar een arme student. Maar terugkomend op mijn hele ruwe rekensom en je wil 15liter vaatjes vullen Dan kan dat best in 3 keer stoken met een 2e stook maar hier zou ik dan graag een 15liter alambiek voor willen (je begint dan wel gelijk met een vrij grote ketel). De wash still zou ik graag een stuk groter willen want ik wil mijn vaten vol krijgen (moeten al lang genoeg wachten met whisky). Uitgaande van een beslag van normaal beslag heb je al snel 100liter beslag nodig. Je wash still kun je zoals aangegeven niet tot de rand vullen dus hier heb je in een stook ongeveer een 120liter ketel voor nodig of in 2 stoken 60liter ketel etc. Er zullen er ook genoeg zijn die vinden dat ik met deze hoeveelheden overdrijf maar whisky gaat er met wat vrienden snel doorheen en ik heb veel voorraad nodig als ik wil dat de whisky niet op is voordat hij een mooie leeftijd heeft bereikt. Aan de andere kant, opschalen kan altijd nog en experimenteren kan ook goed met kleine hoeveelheden

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Of je nu een emmer met 25 liter stookwijn in tweeën verdeel en dat stook en alles bij elkaar nog eens stook of 2 emmers van 25 liter  stook en dat bij elkaar doe en nog eens stook is aan jou. Hoeveel drank heb je nodig of hoeveel  tijd en energie wil je in je hobby steken. Ik zelf heb een 5, 15 en een 25 liter ketel. Maar ik stook tegenwoordig nog alleen met de 25 liter ketel, maar ik  ben dan ook al een paar jaar bezig. Ook heb je verschillende ketels nodig om verschillende dranken te maken, en voor verschillende hoeveel heden dus ook weer een aantal ketels. Het is dus een persoonlijk vraag(of antwoord). Misschien dacht je dat we je gingen helpen, helaas we maken het alleen maar moeilijker.

En dan heb je nog elektrisch of gas, ik stook in de keuken en dan vind ik elektrisch weer fijner  maar buiten zou ik gas aanraden  😨 😩 

(Catnip ik ben het dus weer met je eens)  😒 

Beantwoorden
Berichten: 65
Topic starter
(@erika)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank allemaal voor jullie reacties. Echt leuk met hoeveel enthousiasme jullie met de hobby bezig zijn.

Het wordt inderdaad niet veel makkelijker 😆 

Binnenkort kan ik mogelijk bij iemand kijken die zelf ook whisky brouwt. Dus misschien dat ik dan wat meer weet waar ik mee ga beginnen.

Dus daarna zullen zeker en vast meerdere posts komen 🤗 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben begonnen met een 25 l ketel, een T-500.

Dat gaat prima als je whisky wil maken omdat je daar ook een fijnstook van 5 l kan doen.

Je moet dan wel heel langzaam stoken, anders is de smering te groot, grotere volumes maken het makkelijker om cuts te maken.

Daar kwam een smartstill bij (4 l) die voor proefbatches en jenever/gin gebruikt wordt. Kan met minimaal toezicht in de keuken staan draaien.

Nu is er een 50l ketel bij gekomen, wat heel handig is voor het strippen.

Als je wat langer bezig bent ga je ook anders werken. Wij zijn geen heel grote drinkers dus hebben geen haast.

Door een aantal keren een wash te maken kun je dan bv 25l (of 45l maar dat is wel heel veel) aan ruwstook verzamelen, dan fijn stoken. Dat duurt dan een hele tijd (denk aan maanden in ons tempo) maar geeft een mooie hoeveelheid die dan een tijdje kan staan in een mandfles (of vat).

In het begin wil je natuurlijk sneller resultaat en meer proberen en dan maak je kleinere hoeveelheden.

WIj hebben nu een vorm waarbij we kleinere hoeveelheden maken als experiment of waar we niet zoveel van drinken en grotere productie van bewezen recepten.

Ik kan me voorstellen dat het gaat uitkomen op één jaar 20l whisky maken, 1 jaar 20 l rum maken, 1 jaar 20 l neutraal maken voor jenevers en likeuren en tussendoor experimenteren.

Op die manier heb ik voorraad genoeg, kan het rijpen en kan zelfs wat weggeven (25 - 30l per jaar wordt hier niet gedronken).

 

Dat is een ontwikkeling maar om terug te komen op jouw vraag: Kleiner dan 15 zou ik zeker niet doen, je moet vaak stoken en je eindigt met 23 of meer kleine potjes die staan te rijpen en opgedronken zijn voor ze exht lekker zijn geworden.

Beantwoorden
Berichten: 65
Topic starter
(@erika)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi Allen, ik denk geef jullie even een inkijkje in onze eerste poging een whisky te produceren.

Na veel wikken en wegen en eens langs gegaan bij een mede stoker, toch besloten om voor een iets kleinere ketel te gaan, een 10 Liter Whisky Alambiek. Waarschijnlijk als de hobby langer duurt zal er uiteindelijk ook een grotere ketel komen voor de ruwstook.

https://photos.google.com/photo/AF1QipMd9Y7SmYAGZb0hYFWbxiUxf53Of2Nh5YwRiV5d

Ketel besteld en dan maar wachten wanneer het geleverd kon worden, helaas duurde dit wat lang maar gelukkig vorige week is deze binnen gekomen.

Dit gaf ons wel tijd om het een en ander aan te schaffen en wat inlees werk te doen voor het stoken van whisky. Zo als jullie kunnen zien hebben we (vind ik) een leuk plekje gemaakt om lekker te experimenteren.

https://photos.google.com/photo/AF1QipP6AeT9xsZrKbszJYz1Cg0nZNjEcEvGKR5xb6_s

Gister begonnen met alles aan te sluiten aan de ketel, had een reserve tuinslag nog liggen dus ik kon deze toch makkelijk gebruiken voor het koelwater dacht ik. Alleen het aansluitbuisje boven had een grotere diameter als de onderste. Gelukkig met wat warmte konden we het er net omheen krijgen. Dus voor te time-being konden we aan de slag.

Eerst de ketel goedschoonmaken van binnen met afwasmiddel en goed gespoeld. Daarna een Azijn-run en een water run gedaan. Hierna nog wat oude alcohol verstookt om de ketel helemaal klaar te maken.

Tijdens de water run zijn we begonnen met schroten van de mout voor onze eerste poging tot het maken van Whisky. We hebben geen “Peated” mout genomen, maar “Cristal” mout. Geen idee wat er uiteindelijk uit komt maar de mout zelf was erg lekker.

Het was een beetje rommelen met het afstellen van de moutmolen, we hadden er een met 3 rollers en soms vonden we het te grof en soms weer te fijn. Later hadden we wel een modus gevonden waar de mout niet fijn van werd maar wel alle kafjes stuk waren.

We gingen voor 17,5 liter water op 5 kilo mout. Water op gezet en toen het schema van Alchemist volgen. Alles op pH gebracht, maar wat zijn de Ph-Papiertjes toch irritant. Zeker als de vloeistof bijna dezelfde kleur heeft als de pH die je wilt meten (verbeter puntje)

Het roeren van de mout door het water is best zwaar, zeker omdat de lepel die we hadden voor de pan wat aan de korte kant was. Hierdoor kon je niet echt goed kracht zetten (ook een verbeter puntje). Gelukkig naar mate we bezig waren werd het wel steeds makkelijke roeren.

https://photos.google.com/photo/AF1QipO0qVjpdYwPzFZzhoSqujHYfuFPON8CJ5nSIquh

Daarna aangekomen bij de 72 graden stap, na 30 minuten de Jodium proef, en… Tada geen zetmeel meer te zien. We kunnen naar de 80 graden.

Na het bereiken van de 80 graden, konden we het brouwsel gaaf filtreren. Vrouw lief had een brouwzak gekocht dus dachten we dat kunnen we mooi gebruiken…. Helaas. De zak vulde zich heel goed, maar liet daarna weinig vocht meer door. Na heel wat gekluns hebben we uiteindelijk de wort gescheiden van de bostel (tevens ook een verbeterpuntje). De bostel gespoeld met 80 graden, maar denk eigenlijk dat we te veel gebruikt hebben.

Daarna koelen…. Tja, er wordt gezegd wij als beginners alles wel eens overschatten.. Dat klopt.

Om 21:30 waren we klaar, toe was de wort 55 graden. 3 uur ’s nachts was deze nog 27 graden en vanochtend 6:00 was deze 18 graden. In een garage dat niet geïsoleerd is, vind ik dat best lang. Hierna het SG gemeten dat kwam (maar) om 1040 (we hadden meer gehoopt maar misschien hadden we te veel gespoeld en dus verdund)

Maar ach, toen 70 gram M1 gist opgelost in de wort en toegevoegd aan de emmer. Waterslot erop en toen in de klimaat kast.

https://photos.google.com/photo/AF1QipN01p8fGMzisnL2eAGHMJHIp_zr8d5NcD8QvoZX

Nu wachten tot we kunnen destilleren…

Beantwoorden
7 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@erika De eerste stappen zijn vaak de moeilijkste, ik zie een aantal puntjes die je zelf al doet vermelden dus de volgende keer zal het beter gaan. 

 

Ik weet niet of het aan mij ligt maar de links doen hier allen niks, hopen dat je de foto's op een andere manier kunt delen want ik ben wel benieuwd.

 

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@alchemist Ja zat al te zoeken hoe ze toe te voegen..

Volgens mij wil hij maar 1 bestand per keer toevoegen

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

test

1618229431-PXL_20210411_092821562.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@erika Werkt en nu zie ik pas hoe nodig ik mijn ketel eens moet voorzien van koperpoets, ooit blonk deze dus.

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@alchemist

ahh super, bedankt voor het laten weten

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

pan

1618229556-PXL_20210411_132941536.jpg
Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

stookhok

1618229648-PXL_20210411_092743908.jpg
Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

mooi!

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mooi stekkie zo om de hobby uit te voeren.  En benieuwd naar je eerste resultaten.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi optrekje hoor, hoop dat t bij mij eens zo net wordt 🙃 

Vraagje, waar heb je dat mooie brandertje vandaan? 

Beantwoorden
2 Reacties
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@pikketanus bij Obelink

Vlam verdeling is erg goed en makkelijk regelbaar. En erg stevig, want vond andere wat gammel.
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690
Berichten: 65
Topic starter
(@erika)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het is al even geleden, maar denk plaats toch een update over de eerste poging whisky te maken.

Gehoopt was om binnen een week klaar te zijn met gisten, gezien we met redelijk was gist waren begonnen. Helaas was dit niet zo, na 7 dagen was er nog CO2 en SG was nog 1022. Dus toch maar langer wachten. Wel de temperatuur in de klimaatkast verhoogd van 20 graden naar 24 graden. 5 dagen later was er geen CO2 deken meer op de emmer (vlam bleef aan), maar SG was 1014.

Toch maar besloten dit te gaan stoken.

De striprun ging goed, wel hoorden we elke keer een soort ploffend geluid uit de uitstroom. Later kwam ik via Barley and Hops achter dat die komt door de oppervlakte spanning ivm nog aanwezige suikers. We waren door gegaan tot alle alcohol er uit was. Het resulteerde tot ongeveer 3 liter van ongeveer 12 a 13 %

Voor de fijnstook moesten we even wachten tot we tijd hadden. Maar vorig weekend eindelijk aan de slag.

Gezien het geringe volume zijn we voor cuts gegaan van 75 mL, ook omdat we geen idee hadden hoeveel we konden verwachten. Uit eindelijk hadden we 8 bekers met 75 mL en 2 van 50 mL.

Daarna konden we gaan proeven, goh wat is dat leuk. Wel erg veel ontdekken wat is nou heads, hearts en tails (weet niet of je een ABV eraan kan koppelen?). Wat betreft de smaak vonden we vaak zoethout terug als zowel appel. Ook zijn we er achter gekomen wat de “natte hond/natte krant” smaak is. Kannone wat een smaak…

Na proeven en discussiëren hebben we ongeveer 450 mL aan whisky op 56% op 10 gram Amerikaans eiken dat medium getoast is gedaan. Dit staat nu te rijpen en zijn benieuwd naar het eind resultaat.

Wel zijn we op Hemelvaartsdag begonnen met een nieuwe mash, maar dat is voor een volgende keer.

1621511187-d6fd81b0-707b-4875-8215-656eb0d3635c.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@erika begrijp ik goed dat je na het distilleren 3 liter van 12% had? Ik zou denken dat als je met een stookwijn van 10% begin dat je na het distilleren minimaal 30% zou hebben en het volume nog 1/3 zou zijn.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

Ik lees net dat de begin SG 1040 was en eind 1014 dus ongeveer 3.5% dat is heel weinig, maar dan is het distilleren wel goed gegaan. 10% is ook wel hoog voor een whisky stookwijn maar 7 of 8% had wel mooi geweest.

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@rumo De mash had na vergisting, als ik de berekening gebruikte, maar 3,5% alcohol

Dus na de striprun had ik van de 22 liter wash maar 3 liter alcohol van 12%. Wat ik dus later ging fijn stoken. Ben elke keer gestopt toen ik geen alcohol meer had of dat het troebel werdt. Weet niet of dat gebruikelijk is, maar dacht dat dat wel goed was.

Die 3 liter is tijdens de spiritrun uiteindelijk 700 mL geworden (bij 20% gestopt, was niet meer lekker en werd troebel)

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@erika.  Het eerste begin is er. .

Was inderdaad maar laag percentage  in de masch.

De eerste overhaal ga je zo lang door tot bijba alles alcohol op is.  Wanneer je in 2 x overhalen werkt dan ga je niet wachten tot bijna alles op is . Na eerst een voorloop is weghaalt krijg je het hart deze zal vrij lang op een zelfde percentage blijven hangen zodra het percentage gaat dalen ga je weer opletten . Dan is de meeste alcohol al opgevangen en zit er niet zo veel meer in . 

Stel dat je hart loop op rond 78 % zou zitten en het gaat dalen ga je kijken naar helderheid geur en smaak .

Het kan best zijn dat ( wat bij veel graan dranken gebeurt ) dat rond de 55% al de smaak keert . Dan stop je met jou opvang .  De rest is naloop

Beantwoorden
Berichten: 65
Topic starter
(@erika)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Op Hemelvaartsdag begonnen met een nieuwe mash. Dit keer 5 kg light peated en 1 kg heavy peated. Waarom? Dat hadden we namelijk nog liggen voordat we naar de heavy 50+ppm gaan.

Wel een goede test om te zien of we ons kunnen verbeteren.

Eerste stap was het schroten. De molen beter afgesteld, dit keer alles geschroot en volgens ons zag het er goed uit.

Voor deze keer hadden we ook een pH meter, alleen bleek deze niet te werken. Hadden een foutcode die niet in de beschrijving stond. Dus dan maar weer pH strips.

Ingezet dit keer met 2 mineraal tabletten. Na het maischen gefilterd met nieuwe filter (wat veel beter werkte) en dat het gekoeld is was de SG 1060. Vele malen beter. Ook dit keer 70 gram van het M1 gist gebruikt. Voor pitchen eerst goed beluchten van de wash.

Na twee uur stond het te sputteren al een gek. En dinsdag was het al bijna klaar met een SG van 1002. Woensdag was er geen CO2 en SG was 1001. Dus vele malen beter!

Donderdag de striprun gedaan, had nu ongeveer 6 a 7 liter wat we kunnen fijn stoken.

Wordt vervolgd..

 

1621782627-PXL_20210513_095641137.jpg
Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?