We wachten het wel af Erik ?Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Wellicht idd een iets lager eind SG. De kleur is erg mooi goudgeel en het smaakt erg hoppig. Denk dat het erg lekker gaat worden.
Ik had natuurlijk ook een hopspider of hopzakjes kunnen gebruiken.
Het kost wat uurtjes maar ik heb er zeker plezier aan beleefd. Als ik de tomaten fermenter leeg heb denk ik dat ik daar ook weer iets in wil gaan brouwen. Ik denk aan een IPA, maar wellicht ga ik gewoon door met Pilsener.
Als ik de tomaten fermenter leeg heb denk ik dat ik daar ook weer iets in wil gaan brouwen. Ik denk aan een IPA, maar wellicht ga ik gewoon door met Pilsener.
Oh jee weer een verslaafde 🙂
Haha ja echt he ??
Vandaag ook weer lekker bezig geweest 🙂
Weer een beetje hoger uitgekomen dan berekend. Berekend 1.060 en uitgekomen op SG 1.065. Zowel hydrometer als refractometer als Tilt dus zal wel kloppen.
Dan wordt dat een lekkere pittige Porter ? spannend weer!
Jan, ik heb ook wel een idee waarom jij lager bent uitgekomen met het begin SG. Heb jij al het opgegeven spargewater gebruikt? Je moet een beetje weten hoeveel water er verdampt met je installatie. Ik sparge altijd tot het gewenste aantal over te houden liters + het aantal wat er gaat verdampen. Bij mij verdampt er ongeveer 2,5 liter per uur.
Tilt temperatuur wijkt enorm af van wat de fermenter aangeeft, zal nog wel wat bijtrekken omdat de Tilt boven in het wort hangt en de fermenter ergens onderin meet. Ik houd altijd de temperatuur van de fermenter aan.
Ik heb idd al het spargewater gebruikt. Ik zal ook gaan rekenen met 2,5 liter per uur verdamping, we hebben immers dezelfde installatie. Ik denk dat het aan de smaak weinig afbreuk zal doen. De wort smaakt echt als bier waar. Nog geen alcohol inzit en erg hoppig. De kleur is ook heel mooi.
Over een paar dagen gaan we voor de 2e ronde!
Denk jij dat een hopspider handig is? Het lijkt mij erg handig.
Ik heb mezelf aangeleerd om tijdens het sparen even te kijken hoe ver ik ben. Wel lastig te doen hoor een volle moutkorf die nog uitlekt optillen en dan kijken. Gelukkig is er hier bijna altijd wel iemand in de buurt om te helpen.
Hopspider kan makkelijk zijn. Vandaag heb ik voor het eerst hopkookzakjes gebruikt voor pellets. Gaat ontzettend goed, dat wordt een blijvertje.
Als ik nu richting mijn cave loop ruikt het naar een rokerij 🙂 Erg lekker!
Heb ook het wort geproefd en ik ben al tevreden, ben benieuwd hoe een zich ontwikkeld.
Succes met de tweede batch Jan!
Hopspider voorkomt veel "rommel" in je water. Heb er een gebruikt bij hoppallets, en veel "stof" bleef in de spider.
William, heb jij toevallig met de hopspider uitgeprobeerd om, wanneer je de koeler desinfecteert, dit via de hopspider te laten lopen? Ik denk dat je dan ook wat trub "vangt" die dan niet meer op de bodem komt.
Jongens het komt er niet van terwijl ik wel wil. Zit nog even met het water , wie heeft een tip voor een goed filter en Erik zeg wat ik moet bestellen voor pils, maak niet uit kies wat, dan geef ik dat door aan Lummelientje en kan ze bestellen en zit ik , mogelijk dinsdag al - je verstuur toch binnnen 24 uur - opeens Freddie op de hielen.
Sorry, je moet me effe helpen ben te druk om het ui te zoeken en die fermenters staan hier nu ook werkloos. Doet ook pijn. Haha
Gekoeld in cementbakken met koud water. Ging met 3 vaten ,waarvan 2 met 5 liter, zonder problemen en het was snel gebeurt.
Oke, je hebt de koeler van de GF niet gebruikt begrijp ik.
Lummel als je met de GF pils wilt maken dan kunnen het beste deze bestellen:
https://bio-brouwmaat.nl/product/pilsener-bio/
Bij de vraag hoeveel liter wil je brouwen kies je 25 liter bv en bij geschroot.... ja of je schroot het zelf.
Zo simpel kan het zijn 🙂
Schroten??? Daar heb ik vannacht een trauma van opgelopen. Weet nog steeds niet of het echt gebeurd is.
Maar serieus geef even door wat ik aan ingrediënten nodig heb met artikelnummer of doe het in offertevorm dan betaal ik per bank. In ieder geval voor 25 liter. Je kent mijn smaak denk ik wel een beetje. Verras me en je weet ik post alles maar dat is geen dreigement hahaha