Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen.... Bio-Brouwmaat

Pagina 15 / 44

munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon op de link in mijn vorige post klikken dan kun je het zo bestellen en zorg ik dat het jouw kant uitkomt. Is een Pils-pakket compleet op maat voor bv 25 liter met mout, hop, gist en handleiding. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hé Lummel, als je Lummelientje tevreden wil houden, kies dan geschroot. Omdat ik mijn werkkleren zelf was, is er hier geen probleem, maar schroten geeft veel stof. Het stoft meer dan dat je in de keuken een brood gaat bakken, met kneden en al. Voor die paar centen, bewaar je beter de vrede in huis. En ja ik weet, ambachtelijk bla bla, maar een Arabisch spreekwoord zegt " De man is het hoofd van het gezin, maar de vrouw is de nek, je kunt beter je hoofd dus niet verliezen".

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Erik ga niet op link klikken maar Lummelientje gaat dit morgen vast in orde maken. Is ze op geselecteerd. Geef het gelijk door. 

Off topic 

ojee weer stoned denk ik of dronken zou ook kunnen. William we zouden zo maar eens door een deur kunnen. Volgend jaar eeen borrel op bbq?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Komt helemaal goed Lummel 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Om vast in de pils stemming te komen heb ik wat verschillende pilsjes besteld bij Beerwulf ? ik heb een link gekregen waarmee mijn vrienden 7,50 korting krijgen op een order. Dus bij deze! 

https://www.beerwulf.com/nl/?referral=fe2d4ad1-9c42-4587-99c6-b3cd1e8375cc&source=1

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo weer in het land der levenden. Op de link geklikt en ik kom op 44 EUR ongeveer en dan heb ik dus alles thuis en dat gaat de Grainfather en en dan de fermenter. Is het zo simpel dan ga ik bestellen. Dan Maar een keer met kraanwater of heeft iemand een tip voor een waterfilter. Maar dan moet je toch werken brouwzouten of haal ik alles door elkaar. Is ook pas de eerste keer voor mij. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee ik ga het toch anders doen. Nu je toch faciliteert dat je alles op maat kan kopen dan ga ik 2 keer 20 liter doen want de tap heeft fustjes van 19 liter toch. En de fermenter koelt ook het mooist met 19 liter vind ik. 

 

Dus Erik graag nog een 2e brouwrecept voor een pils, het liefst 1 die Heineken benaderd niet omdat dit het beste pils van de wereld is want dat is urquell maar een mooie vergelijking is het wel. En graag advies m.b.t. een waterfilter en of ik dan met brouwzouten moet werken want dat ook mag betekenen. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor een  Heineken, je pakt een hengst, geeft hem een Urquell te drinken, hangt een emmer onder zijn buik, en voila, een perfect H(e)i(n)niken

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ok wordt Heineken zo gemaakt. Dacht dat het gewoon slootwater was. Nou dan neem ik er maar eentje.  Ben mijn dag en nachtritme toch naar de klote aan het helpen. Al weer klaar voor vandaag. Vanmiddag nog een  gesprekje maar dat duurt nog lang dus proost.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

......tja Urquell. Nou bof je want het pakket wat ik heb samengesteld is gebaseerd op een Boheems Pils. Wil je het helemaal hetzelfde dan gaat dat (zeker in het begin) moeilijk lukken. Het water in Pilsen is extreem zacht, je zou dan eerst het waterprofiel helemaal hetzelfde moeten hebben. Met brouwzouten aan de slag is niet zo moeilijk hoor. Begin eerst met je pH op orde te brengen als je aan het maischen bent. Aanzuren tot pH 5,4 kan met melkzuur, calciumsulfaat of calciumchloride. Calcium ionen zorgen er ook voor dat de eiwitten sneller en beter neerslaan. Ik gebruik het standaard als ik brouw. Lees maar op mijn site bij brouwzouten waarvoor ze precies ingezet kunnen worden.

Ga gewoon lekker aan de gang en stel het steeds bij. Reken wel op wat verlies aan liters. In je GF blijft wat achter en in je fermenter ook. Dus met een pakket voor 20 liter houd je geen 20 liter over.

Wil je de meeste rotzooi uit je water dan kun je het beste een osmose-apparaatje halen bij de aquariumwinkel. Voor zo'n 40 Euro heb je zo'n ding al (ook online te bestellen)

https://www.osmoseapparaat.nl/osmopure/osmopure-50-ba.html?gclid=Cj0KCQiAurjgBRCqARIsAD09sg95-1ozAr4xk1fZY3r5jDRcUqOjLkK-mKeEO14l9SoRvGXm0krplHcaAkoJEALw_wcB

Ga je met osmosewater aan de slag dan moet je ook brouwzouten gaan toevoegen.

 

Werk schoon want infectie bij bier maakt je bier ondrinkbaar.

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, jij had het eens over een terugslag ventiel. Dat zorgt er toch voor dat je geen zuurstof aantrekt bij de gistaflaat en het eventueel proeven? Ik heb het idee dat ik de tomatenwijn iets te vaak geproefd, maar hij gaat vandaag de fles in.

Ik heb zelf een oplossing bedacht voor die zuurstof. Ik ga een balon vullen met co2 en die plaats ik over het waterslot zodat er co2 wordt aangezogen inplaats van zuurstof. Moet werken toch?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat lijkt mij ook goed te werken. Of je pakt een pressure transfer kit uit het rek 🙂

Het ventieltje dat ik gebruik kan eigenlijk ook zonder waterslot want het werkt maar een kant op. Alleen mis je dan het rustgevende gepruttel.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik met alle respect, ik Snap echt niks op brouwgebied. Niks van aanzuren, niks van melkzuur, niks van calciumsulfaat of zelfs chloride wat eng klinkt. Kan het eenvoudig? Ik heb de hardware nu de ingedrienten,

wat moet ik in hemelsnaam kopen om aan de slag te kunnen. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ok ik ga het nog anders doen, ik wil geen kraanwater gebruiken en heb geen waterfilter. Voor mijn part ga ik water distilleren. Ben ik van het hele gedoe af en weet ik dat schone pils drink. Maar wat moet ik kopen. In de tapmvan Jan zitten fustjes van 19 liter. Ik heb 2 fermenters dus kan 2 keer 19 liter kwijt. 

 

Maar wat moet ik dan kopen,  welke ingedrienten,  Brouwzouten en wat nog meer?  

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Doe zoals ik, koop een pakket bij Erik, volg zijn handleiding en ga gewoon beginnen.

 

Simpel beginnen, moeilijk doen kan altijd nog. Morgen nog 1 keer simpel, dan heb ik 2 fermenters met Pils staan. Daarna zien we wel of het beter kan. Dit is voor mij ook mijn eerste keer echt brouwen dus ik sta er net zo in als jij. 

 

Vroeger hadden ze ook geen brouwzouten, dus nu nog lekker zoals vroeger met echt Bio ingrediënten zoals het eerste bier ook ontstond. (Ik lijk ChrisV wel) Maar wel met goede hardware 😉 Straks heb ik een pilsje waarbij ik kan bekijken of er mischien iets anders had gemoeten. Maar kan me niet voorstellen dat deze batch gaat tegenvallen hoor. De wort had al een smaak die verklapte dat het wel goed zit.

 

Zorg dat je de handleiding precies opvolgt en nog veel belangrijker...zorg dat het echt schoon is. Het is zo zonde als steekjes laten vallen als schoon werken je harde werk verpest. 

 

Het lastigste vind ik nog dat ik nog heel lang moet wachten voor het echt klaar is. Hergisting op fles en lageren enzo. Daarom maar meteen 2 batches om af en toe te kunnen proeven en een deel wat langer te laten liggen. Was tip van Leon die zijn bier maanden laat liggen. Hij zegt als je snel alles op drinkt weet je niet hoe het was geweest als je hem wel een poos had laten liggen. Het wordt echt beter na verloop van tijd. Dus bouw een buffer op.

Beantwoorden
Pagina 15 / 44
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?