Erik, kun jij ook Iers Mos Bio inkopen? Ik zie dat het verkrijgbaar is maar ik koop liever bij jou ?
Hoi Jan, het Iers Mos Bio is eigenlijk geen Bio product zoals de wet het voorschrijft. De reden is dat het in het wild groeit en er dus geen controle is op de groeiwijze. Je ziet er ook geen Europees Bio logo bij staan. Ik zal eens informeren bij Skal hoe zij hiermee omgaan. Dus vooralsnog..... gewoon ergens kopen 😉
Ik kwam deze tegen en herkende het bio logo, weet niet of dat logo scal is of een universeel bio logo. In de code staat GB, geen EU. Ik wil er eens mee experimenteren . Ik vind mn pils erg lekker maar het zou een volgende ronde iets helderder mogen ?
Dan zoek jij beter dan ik 🙂
Dat is inderdaad het Europese Bio logo dus prima zou ik zeggen. Nog tot 29 maart leverbaar...... is een Engels product. Zij laten het produceren en verpakken in Engeland anders had er NL-BIO-01 (=Skal) moeten staan.
Is jouw pils niet zo helder? Bij mij is hij goed helder enkel als ik het laatste uitschenk, dan komt de gist mee. Tegenwoordig is dat hip, ongefilterd 🙂
Niet geheel onomstreden. Ik vind het ook niet zo snel terug op de lijst toegestane producten.
Morgen weer een brouwdag 🙂
Leuk Erik, mijn vrouw en ook mijn schoonmoeder houden van witbier, dus lekker als dat van de zomer lekker gerijpt is! Ik zal jouw receptje in de Grainfathersite even opzoeken, staat hij openbaar?
Wbt het iers mos, ik zal me er eerst even over inlezen voor ik het ga gebruiken. De Cristmas Ale ziet er al redelijk helder uit en de Triple heb ik het idee dat die een beetje troebel zal blijven, dat is de Zatte ook, dus beiden zijn klaar om te bottelen. Dan heb ik weer plek voor nieuwe brouwsels.
De Dortmunder Alt gaat in een Conical Fermenter, de Rye Whisky in een gewoon kunststof vat. Dus dan is er nog 1 Conical Fermenter vrij voor het witbier ???
Het recept is niet openbaar (kan ik wel openbaar maken hoor maar dan moet ik eea aanpassen want er staan wat dingen in die alleen ik begrijp)
Zelf heb ik in het verleden Super Moss gebruikt maar ik vind niet dat het veel verschil maakt hoor. Goede whirlpool maken en langer cold crashen werkt beter vind ik.
De S0-4 plakt als gist veel beter aan de bodem dan de MJ76. Het scheelt echt van gist tot gist of het bier na uitschenken helder is. Christmas Ale is bij mij ook altijd mooi helder, ook als ik hem helemaal uitschenk.
Hoe ver is de tripel nog doorgegaan?
Dortmund is bovengistend maar wel op 15ºC, dat moet prima te regelen zijn met de fermenter. De Straight Rye Whiskey mag wel wat warmer.
Jij hebt ook weer leuk projectjes in het verschiet.
Morgen komt er iemand meekijken die ook wil gaan brouwen. Ik zal wel weer wat foto's posten.
Is jouw pils niet zo helder? Bij mij is hij goed helder enkel als ik het laatste uitschenk, dan komt de gist mee. Tegenwoordig is dat hip, ongefilterd 🙂
Het zou helderder kunnen, ik zal maandag op de zaak eens een fotootje maken ?
De Tripel is van 1083 naar 0.995 gegaan. Erg zwaar bier dus, de koude wort smaakt erg lekker, ik zou er al zo een glas van willen tappen. Ik ga hem bottelen met 3 gram rietsuiker bio per 33 cl flesje, er mag aardig wat prik op. Ik begreep van Jac dat dat meer prik geeft dan de carbonationdrops.
De Cristmas Ale vind ik nu nog iets minder lekker dan de Tripel, maar dat kan ik pas beoordelen als er koolzuur in zit. Ik denk dat het helemaal goed komt hoor!
Dan is hij goed door gegist zeg.
Ik vind de carbonation drops perfect maar als je het omrekent dan is het behoorlijk wat per flesje. Het is glucose en als je dat vergelijkt met de Classic Turbo, daar gebruik je of 6 kilo suiker of 7 kilo glucose. Ik had de appelcider ook met glucose laten carboniseren en daar vond ik ook niet echt veel prik van terug. Een tripel mag lekker veel CO2 hebben, vind ik ook.
De Christmas Ale is ook een bier dat lekkerder wordt naarmate hij langer op fles zit. De smaken worden dan complexer.
Klopt, ik heb de cider toen gedaan met gewone kristalsuiker en daar zat de prik heel goed in. Een carbonationdrop zou eigenlijk een gram meer glucose moeten bevatten. Ik heb voor de halve liters pils 1,5 drop gebruikt. Met een goed koksmes klief je ze zo in tweeen. Dat zou ik voor de tripels ook nog kunnen overwegen maar ik heb nu jouw Bio Rietsuiker in huis ?
De flesjes zijn schoon, ergens deze week ga ik er aan beginnen ?
15 Liter Witbier Bio in wording. Vandaag ook de hopspider voor het eerst ingezet. Voor 15 liter hangt hij redelijk hoog daarom later toen er meer verdampt was hem wat laten zakken.
Mooi op het beoogde SG uitgekomen. Alles in de fermenter en nu mag het gist zijn werk gaan doen 🙂
Met een ijzerdraadje kun je hem verder laten zakken ? ik zit bij Davo onze Deventerse stadsbrouwerij aan een Ipa.
Ik heb zin om weer te gaan brouwen!
Heb je daar een strippenkaart Jan 🙂
Ik had vandaag assistentie en we hebben nog genoten van een heerlijke Smoked Porter Bio tijdens het brouwen.
Nu schoonmaken 🙁