Dat schoonmaken, dat blijft een dingetje.... gelukkig heb ik een brandslang!
Ja ik heb een soort strippenkaart haha, enkel geldig op zondag hoor. Verder kom ik er niet.
Hoy,
je weet het mischien al maar toch .
Ik was op de website van castle maltings and het rondneuzen, en ik kwam redelijk veel biologische produkten tegen, ik heb van hun n'en zak chateaux whiskey gehad en het viel wel mee.
http://www.castlemalting.com/Default.asp?Language=Dutch
grts.
Je kunt bij mijn mouten (op de site) ook per mout zien waar ze vandaan komen.
Er komen er een aantal van het kasteel 🙂
Vanwege onderhoud aan de server is het mogelijk dat www.bio-brouwmaat.nl vanavond tussen 22.00 uur en 1.00 uur niet bereikbaar is.
Morgen weer een brouwdag, dan gaan we de Düsseldorf Alt van Bio-Brouwmaat brouwen. Het leuke is dat ik het bier zelf niet eens ken, maar veel mensen in mijn omgeving zijn er direct enthousiast over dat ik dit ga maken! Ik heb er dus weer heel veel zin in.
De Grainfather staat ingesteld, als ik morgen om 08.30 op de zaak kom is de Grainfather reeds op temperatuur en kan ik direct beginnen 🙂
Deze dus: https://bio-brouwmaat.nl/product/dusseldorf-alt-bio/
Als ik morgen op de zaak kom...…..
En dat heet dan werken.
Gelukkig gaat dat hier in België anders. Morgen zijn vanwege algemene staking bijna alle bedrijven dicht. Ook het luchtruim blijft dicht, omdat men de veiligheid niet kan garanderen. Moet ik morgen op de bank gaan zitten lezen, koffie drinken, en gebak maken. Het leven is zwaar.
Als ik morgen op de zaak kom...…..
En dat heet dan werken.
Tijdens het maischen kan ik gewoon doorwerken, dat is zo leuk aan deze hobby. Ik moet alleen wel zorgen dat het water warm is als ik aankom, want ik probeer altijd rond 13.00 klaar te zijn omdat ik dan mn zoon uit school moet halen. Als alles klaar staat zoals nu kost het bijna geen moeite.
Ook op tijd schoonmaken Jan 🙂
Hey Erik,
Hier mijn update van de Bio Brouwerij 🙂
De Christmas Ale is gebotteld en smaakt goed. Was mooi helder geworden in de fermenter. 3 weken op 4 graden ipv 2 weken houden we er in!
Dussseldorf Alt staat lekker te gisten en is ruim over de helft, glaasje afgetapt en smaak is veel belovend! Deze kan niet meer mislukken, dat weet ik nu al!
De Tripel geproefd, staat nu ruim een week te hergisten op fles en er begint prik op te komen. Wel een heel zwaar bier geworden. Als je er een paar van drinkt lig je onder de tafel. 12%!
Morgen ga ik met dezelfde moutstort nog een ronde maken maar dan zonder suiker maar met toevoeging van sinaasappelschillen en korianderzaad. De Grainfather staat ingesteld voor morgenochtend 8.30.
Ik denk dat ik de 1e ronde de Tripel blijf noemen, 2 soorten Bio mout en Bio Rietsuiker. De 2e ronde noemen we dan een Dubbel 2 soorten mout maar zonder rietsuiker. 12% is leuk maar daar hoef ik geen 130 flesjes van op voorraad te hebben 🙂
De Rye whisky mash staat lekker te gisten.
De pils is helemaal geweldig, schuimstabiliteit is nu al perfect.
Wanneer kunnen we het witbier van Bio-Brouwmaat verwachten?
Hoi Jan,
je bent flink bezig 🙂
De Christmas Ale heb je 3 weken op 4ºC gehad, heb je bottelgist toegevoegd? Het gevaar kan zijn dat je nu te weinig gist hebt voor de hergisting. Zet de flesjes op een lekkere warme plek (rond de 21 - 23 ºC). Trek dan een flesje open om even te controleren of er al CO2 in zit. Is dit niet zo dan zou ik alsnog een bottelgist toevoegen. Zit er wel CO2 in maar nog niet voldoende dan kan het zijn dat het langer duurt eer alle bottelsuiker is omgezet.
De tripel is wel heel zwaar geworden hahaha. Ik zou toch wat suiker (minder dan de eerste keer) toevoegen bij de komende ronde(s) want anders kom je wel heel laag uit in de alcohol en dan is het geen tripel meer maar een blonde.
Goed dat de Rye Whiskey lekker staat te gisten, ben benieuwd hoe je die gaat vinden.
De Pilsener Bio..... is ook mijn favoriet; goede balans in bitter en moutigheid, lekkere schuimkraag.
Witbier Bio is onderweg. Er zit een substantieel deel Speltmout Bio in verwerkt. Gisting ging razendsnel. Begin en eind SG beide zoals berekend. Wordt een bier met een alcoholpercentage van 4,9% en dan nog een beetje van de bottelsuiker erbij. Vandaag ben ik begonnen aan de coldcrash. Bij het aftappen van het gist ruikt hij al heel lekker, ik verwacht er ook veel van. Dit weekend denk ik te gaan bottelen, dan kan ik al wat meer zeggen over de smaak en dan nog minstens twee weken vergisten op fles. Hij komt eraan 🙂
Ik zal over een week of 2 de Cristmas Ale eens testen op co2. Ik heb er geen haast mee want het is natuurlijk een bier voor het najaar, hij mag dus alle tijd hebben wat mij betreft.
De Tripel had ik een pond Rietsuiker Bio aan toegevoegd en kwam op een SG van 1083, dat ging door tot 0.995. Dan nog de bottelsuiker en je komt op 12%. Ik ben bang dat als ik er nu weer suiker aan toevoeg dat ik weer zo'n zwaar bier ga krijgen. Ik kan natuurlijk meer spargewater gebruiken maar dat is wellicht zonde van de smaak. We zullen morgen eens zien wat het SG gaat worden.
De Dusseldorf Alt is nu al lekker en hij staat nog te gisten ?
Wat een leuke hobby is het toch!
Ik zou het start SG in de gaten houden, wellicht wat suiker toevoegen. Eind SG van 0.995 is ook wel heel erg laag. Verdunnen met meer sparge water zou ik ook niet doen want dan ga je ook aan smaak inboeten.
Zaterdag hebben we met 8 man/vrouw alle Dusseldorf Alt opgemaakt (was eigenlijk nog te jong maar wel heel lekker).
Dit is een ontzettend leuke hobby 🙂
Hoe meer geduld hoe beter het resultaat wordt.
Vanochtend wat gist afgetapt en even laten bezinken. Net wat geproefd en dat beloofd wel wat 🙂
Ik ben heel benieuwd naar het witbier, dat moet in de zomer wel klaar zijn want dan kan het mee op vakantie ? mijn vrouw en schoonmoeder zijn er dol op.
Ik moet flesjes regelen! Ik heb er nog maar 150 en dan zijn ze op ?
Als je een voorraadje wilt opbouwen dan heb je inderdaad wel heel veel flesjes nodig.
Wat dacht je van een tap? Ik ken nog een hele goede leverancier hahaha.