Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen.... Bio-Brouwmaat

Pagina 34 / 44

evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert ik heb tijd dus eens kijken wat het wordt maar hoop een lekkere wiskey te maken 

gr erik

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

tijd , Secuur werken en de juiste grondstoffen kiezen is voor Whiskey's een factor .
Munckerik heeft de mooie producten dus komt altijd goed .
Whiskey is verder vrij simpel te maken .

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, welke mout kan jij leveren met de meeste diastatische kracht? En kan je daar een waarde bij geven in Windisch–Kolbach of Lintner? Meestal geven leveranciers geen waarde maar zeggen zoiets als krachtig of uitzonderlijk hoog. Waarschijnlijk doen ze dit omdat er de nodige fluctuatie in deze waarde zit en dus een moment opnamen is. Maar dat maakt het voor mij wel wat moeilijker om een diastatisch krachtige mout te kiezen. Ik hoef geen smaak of kleur ik wil alleen KRACHT( alfa- en beta-amylase). Ik gebruik tegenwoordig in al mijn recepten(voor melasse, rijst, mais, fruit of wat dan ook) 1kg diastatisch krachtige mout.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ze geven niet allemaal de waardes op. Bij Pilsmout hebben ze dat wel gedaan: 250 WK. Distillatiemout zal wel iets hoger zijn maar ik durf niet te zeggen hoe hoog. Ik heb ze dat meermalen gevraagd maar dan krijg ik hetzelfde antwoord, hoger dan Pilsmout.

Wanneer je mouten gaat laten karameliseren of roosteren dan verliest het veel van zijn kracht. De distillatiemout die ik lever wordt ook aan de commerciële distilleerderijen geleverd, heeft een laag EBC en daarmee ook veel mout smaak. 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mss ook eens in de winter proberen om een pils te maken want die met de blauwe dopjes die jan op de bbq bij had was heel lekker en ik was niet de enige die de smaak te pakken had! ze waren alle snel leeg gedronken ! prima spul jan en erik ! spijtig dat je er niet bij was erik ! ik had je graag daar ontmoet en de andere mensen die er waren het was echt gezellig en mijn 700km trip was echt de moeite geweest

gr erik

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik vond het ook jammer Erik dat ik er niet bij kon zijn maar volgende barbecue stemmen we beter af want ik heb wel wat gemist.

Pils werd traditioneel ook in de koudere maanden gebrouwen. Een ondergistend bier is wat moeilijker om te brouwen omdat je lagere vergistingstemperaturen moet aanhouden. Die blauwe dopjes zijn ook wel goed voor je bier, dat zijn zuurstofabsorberende dopjes zodat je bier langer houdbaar is en je minder/geen last hebt van oxidatie smaakjes. Deze winter brouwen Erik en dan volgende zomer aan je zwembad genieten 🙂 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ja erik zou leuk zijn maar eerst de wiskey maken en dan mss pils en ja volgende bbq deze was leuk ook omdat ik veel vrienden van mij terug gezien heb !ik ben al 4 jaar weg uit belgie maar het was top en ik had vele vragen en ook vele antwoorden gekregen maar daar weet ik nog weinig van ! alleen heel veel toffe mensen gezien maar de namen ook weer vergeten dat heb je met oude mensen

gr erik

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klinkt als een top weekend evds3.

@munckerik, als ik mout bestel hoe lang blijft dat dan goed? Ik heb thuis al wat vertraging opgelopen door vakantie auto in puin en ziekenhuis bezoek. Maar wil eerdaags toch graag beginnen, dus mout bij jou bestellen. Echter als ik weer onverwacht word opgenomen kan ik misschien beter wachten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat ligt er een beetje aan welke mout je bestelt. Pilsmout april 2021, distillatiemout febr. 2021, whiskymout jan. 2021. Wil je het geschroot dan geef ik altijd een houdbaarheid van 3 maanden op. Dit is wat de mouterijen ook opgeven voor geschroot mout. Ik lever geschroot mout gevacumeerd aan. Zolang het gevacumeerd is kun je het veel langer bewaren maar toch houd ik ook dan 3 maanden aan. Als je het op moet/wilt slaan zorg er dan voor dat je het in een frisse ruimte doet. Zo'n 22º is prima. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oh kijk. Ze houden me toch niet vaker dan een maand. Dan zit ik veilig. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zojuist 1 fermenter vrijgemaakt voor het appelsap dat morgen binnenkomt. Opbrengst 70 flesjes Bio pils 🙂 Ze smaken nu uit de gekoelde chiller al heerlijk, en dan moet het nog hergisten op fles. Ik ben weer helemaal tevreden, dankzij dit toprecept van Munckerik.

Morgen weer beginnen met flesjes ontsmetten voor de 2e fermenter met Pils. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En dat zijn dan de wettelijk opgegeven BBE (best before end) data. Ik hoorde laatst van forumlid Zozaat dat hij mout van 10 jaar oud (of ouder) heeft gebruikt zonder echt verslechtering op te merken. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daar wordt een mens toch vrolijk van, dat zijn de zuurstofopnemende kroonkurken?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Daar staat weer een mooi leger in gelid 🙂

De O2 absorberende kroonkurken doen ook echt goed hun werk.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt, maar nu zijn ze op. Morgen mag ik een andere kleur uitkiezen uit mijn eigen voorraad 🙂 Die zijn helaas niet zuurstof absorberend... Deze komen van Erik

Beantwoorden
Pagina 34 / 44
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?