Hoi Basco,
Het kan aan je browser liggen, gebruik je een laptop of tablet?
Hier even een test met een samsung tablet 🙂
Hier doet hij het dus wel ?
Gelukt. Zag ergens op dit forum dat de grootte van het bestand ook een rol speelt. Dat was dus het probleem. Hier wat foto's van door mij gebouwde ketels. Zijn ze niet allemaal, want de meeste foto's zijn te groot.
Basco,
Met welke ketel van deze foto's heb je zelf gestookt en hoe hoog was toen het alcoholpercentage na de eerste stook?
Met uitzondering van de ketel met de platte bodem heb ik met alle gestookt. Na de eerste stook heb ik in aanvang zo rond de 90%. Ik stook door tot circa 85-90 graden (daarna ben je vooral water aan het verdampen). Het gemiddelde ligt dan op ongeveer 70% aan het einde van de run. Tijdens de eerste stook let ik eigenlijk nergens op. Bij de tweede en derde stook gooi ik van elk de eerste liter weg. Dat bevalt mij wat smaak en geur betreft nu nog het beste.
De getoonde ketels hebben een respectabele inhoud. Van boven naar beneden: 25, 36, 50 en 80 liter. Met een 80 liter ketel hoef je maar 1 run per jaar te doen. Vind ik wel zo prettig, want na een aantal jaren is het stoken an sich niet meer zo uitdagend meer.
Met zo'n ketel na de eerste stook 90% halen kan alleen met speciale condensors zoals ik heb. Ik stook 25 ltr. stookwijn in één keer en heb dan 4,5 ltr. van 94%.
Hoe zit het met jou condenser, vertel er eens wat over.
Zoals ik schreef is mijn eerste distillaat bij de eerste stook zo rond de 90%. Dit percentage neemt af naarmate de temperatuur oploopt. Deze week 45 liter stookwijn de eerste stook gegeven. Resultaat is 12 liter van 68%. Het aanvangspercentage heb ik niet gemeten. Als ik jouw getallen zie, dan heb jij een stookwijn van 17%, waaruit 4,5 liter van 94% komt. Dit haal ik niet. Niet het percentage en niet die liters van dat percentage.
Hoe heb ik het opgebouwd? Boven in de kolom is een kleine koeling aangebracht, dat gevoed wordt door de uitlaat van de hoofdkoeler. Er stroomt dus opgewarmd water door. Dit moet de "twijfelaars" wegvangen en voor een hoger percentage zorgen.
Dat het kookpunt van de stookwijn toeneemt naarmate het proces vordert (= afname alcohol) is duidelijk. Dat daarmee de temperatuur boven in de kolom toeneemt, komt volgens mij omdat er meer waterdeeltjes worden meegevoerd, die vervolgens niet door de kolomkoeling kunnen worden afgevangen. Bij de thermometer boven in de kolom mag immers geen verhoging te meten zijn. Dit duidt op geen evenwicht tussen koelcapaciteit in de kolom en stroomsnelheid van de damp. Bij de eerste stook deze week een distillaat snelheid van 3,5 liter per minuut. Reken je dit om naar dampsnelheid in een kolom van 50 mm, dan is die vrij hoog. Distillaat snelheid, diameter kolom en kolomkoelcapaciteit zijn niet juist op elkaar afgestemd, zo lijkt mij. Bij een volgende eerste stook zal ik hier eens op letten. Normaal gesproken let ik bij de eerste stook niet op die dingen. Dampsnelheid kan ik beinvloeden met de vermogensregelaar.
Interessant onderwerp overigens.
De distillaat snelheid is 3,5 liter per uur en niet per minuut.
Beste Basco,
Ik heb nergens geschreven dat mijn stookwijn 17% is, dat is een aanname van jou.
Dat hangt n.l. af van het aantal liters water resp. kilo's suiker, de soort gist, de temperatuur in de ruimte en het aantal dagen die je de stookwijn laat staan.
Volgens mij haal jij ook geen 90% bij de eerste stook.
Pas als de stook helemaal gedaan is, meet je het resultaat.
Een meting aan het begin van de stook wordt nooit als maatgevend opgegeven en is alleen interessant voor de stoker..
Die 17% is niet helemaal een aanname. Als je 4,5 liter van 94% haalt uit 25 liter stookwijn, dan had de stookwijn 17%. Een paar tienden afwijking hebben we het niet over.
Wat het alcoholpercentage betreft heb je helemaal gelijk. Het is niet van waarde wat bijvoorbeeld de eerste kleine hoeveelheid is. In het verleden, om het proces te leren kennen, deed ik veelvuldig metingen. Daaruit stamt mijn antwoord van wat ik in mijn logboek genoteerd heb. De waarde van de eerste liter van de eerste stook was 88%.
Voor opbouw van kennis vond ik dat toen interessant, maar het heeft als kwaliteitsoordeel voor de installatie geen waarde.
Mooie discussie over het percentage en hoeveelheid.
Maar wat ga je mee doen vind ik interessanter, vooral recepten en bereiding.
Ik heb reeds meerdere recepten op dit forum geplaatst.
Heb je die al bekeken, of staat jouw wens er niet bij?
Hoi allemaal!
Leuk dat er discussies losbarsten, daar is het forum voor bedoeld 🙂
Wel wil ik jullie vragen dit topic te blijven gebruiken als voorstel topic voor nieuwe leden, en voor andere onderwerpen het daarvoor bedoelde topic te gebruiken. Staat er nog geen topic voor jouw onderwerp? Begin gewoon een nieuwe!
Fotootjes van je opstelling zijn superleuk om te zien! Maar ook daar hebben we een appart topic voor. Dan worden je foto's ook sneller gezien omdat niet iedereen het voorstel topic door gaat lezen.
Op deze manier houden we het forum overzichtelijk en netjes.
Veel schrijf, lees en stookplezier mannen (en mischien vrouwen...)
Hallo, ik ben Dirk en woon in Flevoland.
Ben aangestoken door het "moonshinevirus" toen ik op internet een pretpakket gekocht had om limoncello te maken. Leuk om te doen (en heerlijk)
Ben redelijk handig en zit in de metaal, dus me nu suf aan het lezen wat ik nu het beste kan (ver)bouwen. Net een gebruike 18 liter elektrische ketel gekocht bij een horecagroothandel.
Dit na aanleiding van de stookketel van Fastback. Dus volgende week aan de slag om een kolom te maken. foto's volgen....