Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 3 / 282

Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Mensen..

Met veel plezier brouwde ik bier.. geleerd van mijn Oostenrijkse schoonvader.. nu is het brouwen van bier best wel een kunstvorm. Vele recepten, verschillende mouten en gisten en ook verschillende bouwvormen zijn er te proberen. nu was ik afgelopen zomer op zoek naar die andere brouwvormen en kwam per toeval op de website stookwinkel.nl van Jan terecht.

Stoken zou een leuke toevoeging zijn op de lol die ik al had met het brouwen van bier dus had ik af gesproken met Jan en naar Deventer geraced op een ketel op te halen..  

Vrienden.. brouwen is leuk.. maar stoken nog mooier.. hahahahah en ik ben inmiddels een half jaartje aan het rommelen in mijn brouwschuur..

Jaah.. de schuur in mijn tuin is inmiddels omgebouwd tot hobby kamer.. de ene helft is ingericht voor het brouwen van bier en de andere helft heb ik ingericht voor de nieuwe stook hobby.. en tjaah..de fiets staat inmiddels al een tijdje buiten in de tuin..         

ik heb inmiddels ook van alles geprobeerd, goed gelopen brouwsels maar ook gelachen met de mislukkingen.. ik hoop deze ervaringen, de tips en tricks het jullie uit te wisselen, om de lol van het stook nog groter te maken..

veel plezier allemaal..  Leon

Berichten: 4
(@tjeerd)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

tjeerd stook al wat langer maar wil whisky maken op de mini mash manier wie weet hoe dat moet

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er staat inmiddels een lekker Dropshot recept bij de recepten!

Berichten: 1
(@dromer)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben Maarten, 69 jaar our en heb een huisje in Frankrijk. Ik heb veel fruit in mijn tuin en wil dat graag verstoken tot eau de vie (pruimen, kersen), tot calvados (appels) en tot cognac (druive n).
mijn eerste probeersel zijn redelijk maar van veel mindere kwaliteit dan de locale stoker. Ik werk daaraan

Berichten: 19
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Best stookforum,
Ik heb mij al een tijdje geleden ingeschreven op het forum
Maar ik vind mij nog niet terug binnen de groep
Ik hoor wel wat ik moet doen om dat wel te te zijn

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Leendert,

Welkom op het forum. Je kunt gewoon meepraten, ik hoef niets te activeren, je bent volwaardig lid 🙂

Wat stook jij zoal en met welke aparatuur?

Berichten: 19
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal ik ben Leendert. Ik ben net gestart met deze hobby en weet er nog niet veel van. wel ben ik gestart met het fabriceren van stookwijn uit suiker en heb de eerste stook ervaring opgedaan met een 3 liter keteltje. Ik ben van plan om calvados en slivovitz te maken. In Op onze camping die in een oude fruitboomgaard is gevestigd hebben we in het seizoen veel appels en pruimen tot onze beschikking. maar eerst oefenen

Berichten: 1
 Niek
(@niek)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik ben Niek en kom uit de achterhoek. Ik heb een klein, legaal,  deslilleerderijtje.
Een tijdje geleden een 80 liter boiler binnenwerk gekocht met het plan zelf een ketel te gaan bouwen. Tot nu toe kocht ik mijn basis alcohol in en maakte hier allerlei likeuren van.

Bij nader inzien naast al mijn andere bezigheden voor mij toch een te grote uitdaging om zelf
een ketel te bouwen.
Heb inmiddels een IStill gekocht, een geweldig apparaat! Ik zal het boiler binnenwerk op het forum plaatsen, hij is helemaal gaaf!

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Niek, welkom hier!
Leuk om te horen dat je een legale distilleerderij hebt. Een iStill is idd een prachtig apparaat (Er zijn er meerdere maar ik vind ze allemaal te gek)

Ik hoop je vragen en vooral ook je adviezen hier op het forum terug te lezen.

Veel plezier op het forum!

Berichten: 1
(@undead_dc)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi ik ben Daniël,

Ik wil een destileerketel gaan maken, hoe ik dit precies ga doen weet ik nog niet.

En vervolgens een beetje experimenteren met verschillende drank soorten, percentages en smaken.

Daniël

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Daniel,

Welkom op het forum! Leuk dat je je ketel zelf wilt gaan maken!

Let er op dat je ketel altijd van koper, of anders van  RVS moet zijn. Zorg ervoor dat de alcohol nooit met andere materialen in contact komt, dus geen aluminium, lood, pvc etc....

Tip, koop het volkomen stookboek. Daar staan alle basisregeltjes in!

We hopen je vaak op het forum terug te zien!

Berichten: 19
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden


Ik heb een 3 liter stookketeltje die ik op twee manieren gebruik. 1. Als ik een uit suiker gemaakte stookwijn (gewone gist) met gemeten alc. perc. van ca 14 % heb dan stook ik O-Bain Marie een eerste stook waar gemiddeld 45 - 55 % uit komt. Daarna na verdunning tot ca. 35 % een tweede stook met als max. 75 % van goede smaak.
2. Op de "normale" manier met een stookwijn, ook uit suiker maar met een Turbogist, haal ik ook na twee stookrondes eveneens 75 % van goede smaak.
Tijdens het stoken kan ik de alc. meten (foto meten is weten) door een in een van openingen voorzien plastic maatglas met daarin een alc.meter. Ik hou de temperaturen gemeten in de hoed van de ketel (met een temp. regelaar die ook het stookplaatje stuurt) en het alc. percentage bij in een Exel bestand (om de tien minuten).
Van de eerste alc. productie heb ik door kruiden het te laten trekken heldere licht bruine Gin gemaakt.
Maar toen kwam het moeilijkste het op sterkte en smaak maken.
Dat heb ik gedaan met suikerstroop en mineraal water.
Nu komt mijn vraag. Ik heb uitgebreid gezocht naar mineraalwater met zo min mogelijk calcium en kwam uit op Spa Reine (ca 4,5 ).
Ik heb de alc. verdunt tot 37% (beide vloeistoffen 21 graden).
Maar toch is de Gin troebel, maar van goede kwaliteit.
Het zal wel een beginnersfout zijn maar wat heb ik niet goed gedaan?

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo forum,
Ik ben Rob en ben al een paar jaar gepensioneerd.
Ik ben al zo'n 2 jaar bezig met stoken als basis voor de lekkere drankjes die ik maak.
In de zomer maak ik mijn alcohol, omdat dan de buitentemperatuur beter is en ik mijn hobbyruimte niet een week lang extra hoef te verwarmen voor de stookwijn.
Ik maak dan zo'n 10 liter alcohol van 94% die ik nodig heb voor mijn jenever en diverse likeuren.
Tot nu toe maak ik dus jenever, limoncello, koffielikeur, boerenjongens, advocaat (zelf gemaakte advocaat is véél lekkerder dan die uit de winkel), vlierbessen- en dennetoppen likeur. Deze laatste is een uitstekende hoestdrank in de winter.
Het is een leuke hobby die weinig tijd vergt. Ik ga de komende zomer voor het eerst allerlei kruiden verbouwen om te gebruiken bij nieuwe brouwsels.

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Rob, welkom hier!

Ik heb nog nooit zelf advocaat gemaakt maar ben het wel zeker van plan! Als je je recepten met ons wilt delen dan kun je ze hier plaatsen: http://www.stookforum.nl/thread-category/recepten/

Wat voor ketel gebruik je?

Veel stookplezier en we hopen je regelmatig terug te zien!

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook met een r.v.s. T-500, die ik uit Engeland heb laten komen.
Ik was zeer sceptisch over hun site, waar zij het hoge percentage beloofden.
Echter was ik aangenaam verrast toen ik voor de eerste keer mijn 25 ltr. stookwijn er in deed en na 4,5 uur een resultaat had van bijna 5 ltr alcohol van 94 %.

Pagina 3 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?