Zoals mijn nickname al laat verstaan ben ik en whiskey liefhebber , en vooral van en wel bekend merk .
Ik woon te Belgie op het grens gebied Antwerpen -Belgisch limburg , en net zoals iedereen wil ik mijn eigen whiskey leren stoken , maar natuurlijk ben hier en volledige leek in , ben al wel dagen bezig met lezen en te zien welk materiaal je nodig hebt natuurlijk om deze goddelijke drank zelf te kunnen maken .
Dus alle tips en tricks zijn welkom in verband met het aanleren ,mochten er soms mensen zijn die ergens bijeen komen en die graag hun hobby willen delen (aanleren) mag je altijd laten weten .
Heb nog geen foto's van mijn eerste ketel ,want ben aan het zien welke ik juist wil aankopen ,rekening houden dat ik niet van enorme hoeveelheid liters houdt , want ben geen alledaagse drinker zoals wij het hier noemen .
Beste Whiskeylover, welkom op dit forum en veel brouw- en stookplezier in de toekomst. Ik zeg dit speciaal zo omdat whisky eerst uit graan gebrouwen wordt en daarna wordt de wort vergist met speciale whiskygist. Na de vergisting begint dan het stookproces.
Brouwen doe je met een brouwketel en stoken met een stookketel.
Er zijn ketels te koop waar je beide mee kunt, b.v. de Grainfather.
Ik loop eigenlijk al vooruit op de muziek en zou zeggen: Lees je eerst maar wat in.
Waarom de meesten onder ons een iets grotere ketel aanschaffen is niet voor het dagelijkse drinken (alleen) maar het gemak van een brouwemmer volledig te kunnen verstoken in 1 a 2 keer (25 a 15 liter). Bij deze hoeveelheden is het ook makkelijker om cuts te maken, omdat ze dan groter zijn.
Persoonlijk ben ik begonnen met een 5 liter ketel, wat dan 5 keer stoken is voor een brouwemmer. Dit is een enkele simpele stook terwijl je beter een striprun, spiritrun hanteert. Dat maakt een 7tal stoken met een 5liter ketel.
Wat ik nu doe, met 25 liter, is verschillende stripruns bijhouden en die samen afstoken in een spiritrun
ik weet niet of ik het hier mag neerschrijven de naam van de whiskey die ik graag drink ,maar is allezins met en zwart etiketten en witte letters , uit tennessee , maar net zoals iedereen wilt je toch en eigen smaak maken ,en verder is mijn intresse ook gegroeid uit de welke bekende moonshiners op tv . En ik wil het echt kleinschalig houden voor mezelf en low budget noem ik het dan .
inderdaad je hebt het bij het goede merk , maar ik ben altijd voorzichtig om ergens en label van en bepaald merk op te zetten ,maar dit is mijn lievelingsdrankje bij speciale gebeurtenissen 🙂
Ja JohnDoe mooi makkelijk grote ketel 40 liter er in en 3 uur stoken en 8 cuts van 1 liter en vervolgens een tweede keer langzaam stoken mooi werk is dat
Mijn naam is Martijn Bos. Al jaren heb ik de stille wens om m'n eigen borrels te stoken. Het tegenkomen op het www van dit forum wakkert maakt die wens niet kleiner.
Ahum....ik moet bekennen dat ik vrijwel alles lekker vind, en mijn ideeen om borrels te gaan stoken gaan dan ook alle kanten op 🙂
Het laatste dat ik dronk dat ik echt niet te doen vond was Palenka. Dat wil zeggen...een collega nam vanuit Roemenie huisgestookte Palenka mee. De sterkte was wel te doen, maar de smaak....vreselijk. Een batch later, waar men er na destilatie kersen doorheen had gestampt (letterlijk) smaakte me een stuk beter.
Ik ben mij nog aan het beraden op een ketel. Ik denk iets van 10 liter.
Als ik tot een aanschaf kom, laat ik hier zeker een plaatje van zien.
Anyway...heb in een paar dagen meelezen al heul veul geleerd. Dank daarvoor (en voor de vriendelijke sfeer).
Hoi Martijn, hartelijk welkom bij de club! Moonshinen is wel heel zwaar werk, vergis je hierin niet. In een gist ton roeren, gaat het beste met een biertje erbij. Dan tenminste 7 dagen wachten (paar tray's bier) Dan tijdens het stoken-> borreltje erbij. Als je moonshine dan klaar is .....op zijn oer Hollands of Vlaams gezegd:"Hell breaks loss". Dan ga je smaakjes toevoegen en moet je steeds proeven. Gast, we slepen je er wel door 😉
Hoi Martijn, hartelijk welkom bij de club! Moonshinen is wel heel zwaar werk, vergis je hierin niet. In een gist ton roeren, gaat het beste met een biertje erbij. Dan tenminste 7 dagen wachten (paar tray's bier) Dan tijdens het stoken-> borreltje erbij. Als je moonshine dan klaar is .....op zijn oer Hollands of Vlaams gezegd:"Hell breaks loss". Dan ga je smaakjes toevoegen en moet je steeds proeven. Gast, we slepen je er wel door 😉
Veel plezier hier en Cheers!
Hahaha, doorslepen, blijven hangen zal je bedoelen! Je rolt hier van het een in het ander. Maar verdiep je vooral in de advocaat en limonocello want die doen het goed bij de vrouwtjes. Je weet niet wat er gebeurt. je bent voorhoed de held. Oja, luister niet naar Betweter want hij haalt bijzonder weinig alcohol uit een zakje turbogist. Is al 5 jaar aan prutsen en haalt niet eens 5 liter alcohol. Maar hij is wel nuttig hoor, door zijn advocaat recept krijg ik meer sex dan ooit!