Notifications
Clear all

Alambic of Stookketel  


bartjeunhomme
Posts: 34
Registered
Topic starter
(@bartjeunhomme)
Nieuw Lid
Joined: 10 maanden ago

Daar ik in Frankrijk woon is het stoken van alcohol in mijn regio heel bekend. Of men gaat naar een stoker met een licentie of men bouwt zelf een ketel. In het beginjaren ben ik altijd naar een echte stoker gegaan. Men levert een ton van 80 kg gefermenteerd fruit af en een paar weken later ga je de gout ophalen, voor 5 euro per liter a 50 % . Enkele jaren daarna is de stoker ermee gestopt ???? Vanmorgen ben ik bij toeval weer langs de oude stokerij gekomen en zag uit de twee ijzeren schoorstenen rook komen ( hier word altijd met hout gestookt) Gelukkig heeft een andere man deze oude manier van stoken weer opgevat. ( gaat altijd om de licentie dus veel geld mee gemoeid) maar ben blij dat dat hij weer draait. Hij gaf direct een rondleiding en was helemaal open over al mijn vragen. Super veel geleerd om mijn eigen stookketel weer aan te passen.

Ik kende het systeem zoals op de foto nog niet. Zal zeker bekend zijn maar ik wil het toch delen met de leden.

Op de voorgrond is de Alambic in koper, in het midden de groenen tank de koeltank met en spiraal van 15 meter van koper, maar op de achtergrond is een stoomtank uit koper. De water en alcohol damp komen eerst in de stoomtank en omdat waterdamp zwaarder is als alcoholdamp slaat het water neer in de stoomtank (deze word regelmatig geleegd) dan gaat de alcoholdamp in de koeltank en word gout van 50 %.

De stoker vertelde dat daardoor meer aroma's achter blijven en de gout beter smaakt ?? 

Ga in de komende dagen mijn nieuwe ketel weer aanpassen en laat zeker het resultaat met jullie delen.

 

1614025361-20210222_105106.jpg
Reply
13 Replies
bartjeunhomme
Posts: 34
Registered
Topic starter
(@bartjeunhomme)
Nieuw Lid
Joined: 10 maanden ago

Hiermee word de au de vie opgevangen en kan men constant het alcohol gehalte in de het oog houden

1614025581-20210222_110457.jpg
Reply
1 Reply
bartjeunhomme
Registered
(@bartjeunhomme)
Joined: 10 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 34
Posted by: @bartjeunhomme

Hiermee word de au de vie opgevangen en kan men constant het alcohol gehalte in de het oog houden

1614025581-20210222_110457.jpg

Sorry het is EAU DE VIE foutje

Reply
bartjeunhomme
Posts: 34
Registered
Topic starter
(@bartjeunhomme)
Nieuw Lid
Joined: 10 maanden ago

Heb regelmatig gelezen over problemen om een deksel goed stoomdicht te krijgen nou dit is de oplossing. De bovenrand is gemaakt met een dubbele rand waarin water zit. De deksel heeft een rand die in de dubbele rand past en door het water kan de stoom niet ontsnappen  

1614026020-20210222_110430.jpg
Reply
Murmillo
Posts: 1716
Registered
(@baukrrhh)
Nobel Lid
Joined: 2 jaar ago

Leuk om te zien en lezen.

Reply
1 Reply
bartjeunhomme
Registered
(@bartjeunhomme)
Joined: 10 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 34

@baukrrhh Het is altijd super gaaf even langs te gaan bij echte vakmensen die een oud beroep uitoefenen en altijd open staan voor een praatje over hun beroep.

Reply
bartjeunhomme
Posts: 34
Registered
Topic starter
(@bartjeunhomme)
Nieuw Lid
Joined: 10 maanden ago

Dit is mijn nieuwe stookketel maar ik wil hem toch aanpassen zoals ik vanmorgen gezien heb. Dus ik maak een koperen ketel met een ingang en uitgang en een aftapkraan en we zullen het resultaat binnenkort zien.

1614026495-DSCF0025.jpg
Reply
Odevie
Posts: 59
Registered
(@odevie)
Actief Lid
Joined: 10 maanden ago

In centraal Frankrijk, de Auvergne heb je ook mobiele stokerijen. Meestal met dorpsfeesten installeren ze een alambiek en kan eenieder die vaten gefermenteerd fruit heeft deze ter plaatsen laten stoken. Een drietal jaar terug betaalde je dan 12 euro per liter voor stookkosten en accijnzen. Helaas weet ik niet meer van buiten hoeveel liter je per persoon zo kon laten stoken.

In elk geval een leuke attractie tijdens zo een dorpsfeest.

Reply
4 Replies
bartjeunhomme
Registered
(@bartjeunhomme)
Joined: 10 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 34

@odevie Goedenavond, woont U misschien in France of was het een vacantie ?? Hier staan meestal de mobiele alambic in de winter tot de lente her en der in dorpen die hun daarvoor een vergunning geven. De alambic waarover ik spreek stond vroeger in een soort houten nishut en iets waarvan je zou zeggen die stort dadelijk in. Later hebben ze de ketels verplaatst en in een stalen nishut gezet, maar toch echt op zijn Frans. 

Heel leuk voor je reactie

Reply
Odevie
Registered
(@odevie)
Joined: 10 maanden ago

Actief Lid
Posts: 59

@bartjeunhomme Ik zit heel vaak in de Auvergne, ja. In welk departement woont u?

Reply
bartjeunhomme
Registered
(@bartjeunhomme)
Joined: 10 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 34

@odevieIk woon in de Cher, regio Le Berry 200 km van Parijs. 15 km van Sancerre waar de lekkere witte wijn vandaan komt. Heel rustige regio eigenlijk alleen landbouw en wijn.

Reply
Odevie
Registered
(@odevie)
Joined: 10 maanden ago

Actief Lid
Posts: 59

@bartjeunhomme die regio ken ik. Tot 2 jaar terug zat ik in de Allier en nu in de net in de Puy de Dome. Misschien moeten we eens afspreken?

Reply
Robinhvm
Posts: 66
Registered
(@robinhvm)
Actief Lid
Joined: 2 jaar ago

Prachtige instalaties :). Altijd leuk om de filmpjes van deze instalaties op youtube te zien. Alleen mijn Frans is 3 keer niks dus kan het helaas niet verstaan.

Reply
1 Reply
bartjeunhomme
Registered
(@bartjeunhomme)
Joined: 10 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 34

@robinhvm Is eigenlijk wel zonde want de mensen die zulke oude beroepen uitoefenen hebben ook altijd super veel te vertellen. Het zijn eigenlijk altijd mensen op leeftijd, dus aan verhalen niet te kort. Is wel leuk te horen dat het bijna door elke stoker iets anders gedaan word. Le secret, is hun geheim van hun brouwwijze en moeilijk te ontfutselen. Maar heb in de jaren veel geleerd, zelfs dingen die ik niet tegen kom op het stookforum. Zoals de stoomtank, ga ik zeker maken en uitproberen.

Reply
Share:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?