Nee het was al klaar om verstookt te worden. Er was geen suiker toegevoegd. Maar ik denk dat Lummel druk is met werk ?
mooi ik had ook 50l appels op de gist staan zonder suiker en pecto en 8 liter van 42° gekregen en met een lange nasmaak wel met de copperdome en 1 keer stoken morgen weer 25l suikermach ik wissel nu af
maar perfect
Nee het was al klaar om verstookt te worden. Er was geen suiker toegevoegd. Maar ik denk dat Lummel druk is met werk ?
Hahahaha, inderdaad druk het is oogsttijd toch? Mooiste tijd van het jaar. Update appels, ze staan nog steeds lekker te staan. Als het overige verwerkt is ga ik stoken en lekker dronken worden.
Ik had de schapen even niet meer gezien, maar vanmorgen staan ze er ineens weer, staan ze alsnog de inmiddels zwarte perskoek te vreten 🙂
Stelletje vreters!!! 🙂
Nieuw bij stookwinkel: Appelsmaak shoarma en kebabpel...
Jan zijn die voor de bbq?dat je die nu al aan het marineren bent ???
Dat is wel een idee ?
Je hebt nu de schaapjes op het droge,houden zo?
Gister 20 kilo appels voor een prikkie gekregen, vandaag maar met de sapcentrifuge het sap zonder suiker en de pulp apart met wat extra suiker op een vat zetten. Bij de pulp wat pecto-enzyme.
Maar wat extra vaten gaan aanschaffen, ketel gaat overuren maken 🙂
Aanstaande vrijdag ga ik mijn appels stoken. Heb een paar vrienden uitgenodigd om te komen proeven voor geestelijke bijstand mocht het niet smaken. Het is al wel mooi geklaard maar durf nog niet. Voor de zekerheid zal ik ook nog wat advocaat en Baleys maken. Daar ga ik zeker niet mee af.
ach lummel
waarom zou dat niet lukken de T500 met helm doet dat prima
gr erik
Lummel als je het een tijd laat staan na het stoken,twee drie mnd.dan komt de geur en smaak nog sterker terug.ik gebruik de voorloop voor mijn autoruiten mijn hele auto ruikt naar appels.?
Mooi om op oude manieren te werken .Lummel
De middeleeuwen en ook al in romeinse tijd gebruikte wel degelijk ontsmettings middelen en klimaat kasten . het was alleen primitief . Ontsmetten deed men met azijn en zure witte wijnen . ( gebruikte chirurgijns uit die tijd ook ) . Ook het schoonbranden van tonnen gebruikte men voor ontsmetten. Zo Kwam men ook op idee om juist gebrande tonnen te gaan gebruiken voor bepaalde verbetering van smaak . gisttonnen stonden in stro ingepakt . En in koude periode stonden de tonnen in de hokken en stallen bij het vee . de lichaams warmte van de opeengestapelde dieren zorgde voor verwarming .
de vaten werden afgesloten met linnen doeken en stroprop om vliegen en vuil eruit te houden en toch de ton te laten ademen . Gisten waren altijd wilde of gestimuleerd met vruchten of bladeren die in water paar dagen in zon of haard begonnen te rotten en dan bijgevoegd.
ook gebruikte men soortgelijk vergisting met meel en voegde men het rijzende brood toe als gist . ( soort bakkers gist dus )
behalve dat ik 20/25 goede klanten heb uitgenodigd. Dan ga ik maar af.. hahaha.
Lummel niet zo negatief,ik heb er wel vertrouwen in,in die stookkunsten van jouw