Meldingen
Alles wissen

Rum spirit run vragen

Pagina 1 / 2

Berichten: 32
 Zout
Topic starter
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedemorgen allemaal, ik heb even wat vragen. Ik heb vorige week een 18 liter rum voor tweede maal gedestilleerd, en hier ongeveer 10 liter aan overgehouden (30 0,35 liter potjes). Dit heeft een week staan luchten, en ik wil nu de cuts gaan maken. Alleen, als ik nu wat uit mijn potjes verdun met wat water, is het net of er olie doorheen zit, ook bij het deel dat zeker in de hearts zou moeten zitten. Is dit normaal? Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Daarnaast heb ik het gevoel dat ik halverwege de run al in de tails zit, dit lijkt me wat vroeg? Of heeft dit met de olie te maken?

Beantwoorden
19 reacties
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb bij mijn rum gehad dat na het verdunnen het een lichte waas kreeg. Dit was na het maken van de cuts. Niet bij elke pot maar bij enkele. Ik heb verder ook geen idee van hoe of wat. Ik heb na het maken van cuts en aanlengen alles in een 20L vat gegooid in de hoop dat over een jaar ofzo het wel tot rusten is gekomen.
Hoe je er af moet komen, geen idee. Ik stop het in een groot eiken vat

Beantwoorden
Berichten: 32
 Zout
Topic starter
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het zou best kunnen dat je met rum gewoon geduld moet hebben, tenslotte is het geen super schone wodka. Dank voor je antwoord, ik denk dat ik hetzelfde maar ga doen. Ik kan altijd nog opnieuw gaan stoken tenslotte.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn Kirsch kwam troebel uit de ketel, ook bij de 2e ronde. Heel rustig aan gestookt en toch die waas. Dat was overigens direct en niet na verdunnen. 

Niets aan gedaan De volgende dag was hij helder. 

Munckerik had dit ook bij zijn kirsch. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt maar.... ik zag na een paar dagen wel wat witte vaste deeltjes op de bodem liggen. Daarom heb ik het gefilterd met een Vinbrite filter. Nu is tie kraakhelder.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had het dit jaar niet maar wist van vorig jaar dat kersensap enorm schuimt. Dus de Ketel niet al te vol gedaan en heel langzaam op temp laten komen en blijven afschuimen. Tussen de 80 en 85 graden zette ik pas het dekel op de ketel. 

 

Fout kan het waasje niet zijn lijkt me, alles is smaak als je goede ingrediënten gebruik dus ook dat waasje. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee qua smaak heeft het waasje niet te betekenen gehad. Maar ook bij de tweede stook kwam het er in het begin een beetje troebel uit. Ik had het met de methode van Chris (keukenpapier/toiletpapier) gefilterd maar het waren dermate kleine deeltjes dat dat niets geholpen heeft. Pas na filtratie met de Vinbrite was het helemaal helder. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb het in een Kilnerpot zitten, ik tap nu dus kraakheldere drank. Als ik ga schudden is hij waarschijnlijk weer een beetje troebel. gewoon niet doen dus 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben ook eens gaan kijken maar zag toch op de bodem weer wat neerslag. Schudden levert geen vertroebeling meer op maar dan zweeft het vrijelijk door de Kirsch. Dus  deze deeltjes zijn ook te klein om er door een Vinbrite uitgehaald te worden.

Beantwoorden
Berichten: 11
(@nils)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

filteren met filtermedia die in zwembadfilters worden gebruikt werkt ook best goed. ik gebruik glasparels vitro sphere nano. werkt perfect in zo'n filterbuis ipv koolstof. geen smaakverlies, alleen ongewenste vaste deeltjes worden er uit gefilterd. gebruik het expirimenteel nu ook voor de stookwijn van vodka. het lijkt er beter op te worden, maar moet nog wat vaker testen voor een zeker resultaat

www.pooltopper.nl/category/851/zwembadfilter/filterzand-en-andere-media-voor-zandfilter.html?0=4262&gclid=EAIaIQobChMI06ilz9fO

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer filteren niet helpt kun je gewoon ouderwets even klaren .
Hoeft niet synthetisch maar
kan gewoon met simpele huis , tuin en keuken middelen .
Melk : neem per liter likeur 1 cl magere melk roer dit door een klein deel van de likeur en daarna door de rest .Er ontstaan caseine vlokken de zwevende deeltjes meenemen .na 2 dagen de likeur door filter / papier halen
Vislijm : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden . voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter / papier halen .
eiwit : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit door de rest . snel ontstaan vlokken die de vertroebeling of waas laat neerslaan .hierna filteren .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het kan zijn dat na distillatie door toevoegen van water kleine onoplosbare vrijkomen die zweven in de drank of vertroebelen .
Dit zou kunnen komen door de hardheid van water . Bij oppompen van water uit de grond komen calcium en magnesiumzouten mee . Wanneer het water word gemengd slaan deze stoffen neer als magnesiumsulfaat , calcium en bi carbonaat.
Dit neerslaan of vertroebelen gebeurt vaak pas na een aantal dagen .
Mooiste is dus om met regenwater te verdunnen of om een waterontharder te gebruiken .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk ook dat het door het water komt Robbert. Ik heb namelijk bij veel eigengestookt wat ik verdund heb dit verschijnsel. Toch eens met ander water proberen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Minckerik Er zijn simpel waterfilters van Brita dat is al snel een goede oplossing om het water beter geschikt te maken .
Er zijn ook diverse andere waterontharders maar zijn vaak erg prijzig .
Ook kun je met Calsiumhydroxide water ontharden .
(De waterhardheid is soms op te vragen bij het waterleiding net .)
je kunt op 30 liter .
met hardheid graad van 10 - 4gr calciumhydroxide toevoegen .
15 - 8 gram
20 -12 gr
25 - 16 gr
30 - 20 gr
Na mengen is het water troebel maar dat bezinkt en na paar uren kun je het water van de neerslag afhevelen .
Met lakmoespapier kun je dan controleren of het water basisch of zuur reageert .
Wanneer het basisch is is er iets te veel calsiumhydroxide toegevoegd. dan voeg je water toe tot het kakmoespapier niet met blauw wordt .wordt het papier rood is het water te zuur dan kun je iets calsiumhydroxide toevoegen .

calsiumhydroxide is goedkope manier om water zachter te krijgen .
bij de meeste apothekers is dit verkrijgbaar.

( wanneer je niet hardheid exact weet kun je ook eerst een 15 l met 6 gram testen met lakmoes papier en dan eventueel zoals boven wat bij mengen )

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat heb ik met appels gehad. Dat na een dag of wat een witte waas op de bodem lag. Ik heb het gefilterd met keukenpapier, ging ook prima

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?