Meldingen
Alles wissen

Appels vergisten

Pagina 6 / 18

Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de snelle respons, volgende week gewoon herstoken.Β 

Wat een mens al niet doet voor een origineel kerstcadeau ...

In ruil krijg ik wel een leuke hobby heb ik de indruk πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als het virus je te pakken heeft dan kom je er moeilijk van af,ik stook ongeveer 15 jr.op de Roemeense manier,met een Roemeense ketel van 100 ltr.en op een zeer primitieve manier,ben het nog niet moe.staat 400 kg druiven te vergisten,een vrijdag middag een zaterdag en zondag, met veel plezier opofferen,en dan event weer de vaten vullen.ik stook zelfst als ik op vacantie ben in Roemenie.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik had het zelfde afgelopen zomer met Kirsch en ik huilde. Nooit met Reflux vermogen dimmen want je verkloot de boel. Advies van Chirs en het is nog waar ook.

Β 

Doe je het met de Dome ( zie plaatje) dan hoef je niet koelwater te kijken. Gewoon zorgen dat de alcohol koel uit de condensor komt. Zet lekker de reflux erop is mijn advies. En niet dimmen op vermogen maar op de koeling. Dus Max vermogen de ketel. Temp koelwater rond 55 graden.Β 

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En de ketel voor twee derde vullen,anders loop je ook de kans dat je schuim mee krijgt.

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het was inderdaad schuim.

Ik heb nu gewoon doorgestookt tot ik 6l had (is ongeveer 26%) en nu het een tijdje stil staat is het helemaal aan het bezinken. Volgende week leng ik aan tot 10l en ik doe een 2de run. Ik gok dat die niet echt gaat schuimen. Nu vroeg ik mij af of ik niet beter met de rest van mijn stookwijn aanleng ipv met gewoon water?

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leng de ene helft aan met de rest van je stookwijn, en de andere helft met water.

Als je het dan 6 weken laat staan , proef je, en weet je meteen wat je volgend jaar moet doen.

Oh Ja...… en ons op de hoogte houden natuurlijk.

ps met 400 liter wilde vergisting, komt ChrisV de Herfst al door, voor de rest moet hij nog maar wat extra stoken.

Anders zit hij achter, de geraniums, of Adriana, weet niet wat het ergste is. En voor wie. πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wat achter de geraniums?heb veel hobby’s hoort Adriana ook bij,ja en 100 ltr.is niets,heb nog een reserve rekje in de kelder maar dat is voor noodgeval,dus probeer nog aan fruit te komen,heb ook nog 25 kg.mais liggen,en ik zit best graag achter Adriana aan.?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

chrisΒ 

ik zit ook graag achter Sylvia aan maar moet nog even geduld hebben de vooruitzichten zijn voor zaterdag en heb nu 1500l in de vaten zitten dus ga in de winter wel wat kunnen doen en gisteren kwam mijn buurman mij vertellen dat er aan de glascontainer veel flessen van 5 liter stonden ! ik direct in de auto en wat stond daar ja 20 snapsflessen van 5 liter leeg maar wel mee naar huis genomen das voor 100l snaps in te bewaren !!!! ik heb dezelfde flessen maar die kosten €25 per 6 dus mooi meegenomen

gr erik

Β 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dat is geluk hebben,ik krijg vaak,wodka flessen,heb er ongeveer 200-300.ook gratis.en met die 1500 ltr.ben je nog wel even bezich.met kerst doe ik eens een paar dagen rustig aan,maar dat denk ik nu,wil ook nog parma ham maken.enz.enz.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

chrisv

ja de tonnen zijn veer vol en er hangt nog veel aan de bomen van appels en peren maar nu een vraagje voor u ik heb ook uitten of in het nederlands kweeperen en bij de bennerei waar ik vroeger mijn snaps liet branden kast dat €20 per liter en dat is de duurste snaps daar ! ooit heb ik gevraagd hoe ik de maische moet maken omdat mij dat niet goed lukte en die zei voor het vergisten eerst kokend water er in kippen (int vat)en dan de gist nu heb ik een massa kweeperen aan de struik hangen en wil er een vat van 150 l mee vullen wat is uw mening er over ? alvast bedankt als jij een reactie hierover geeft chris want ik heb er geen idee vanΒ 

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wij maken er jam van kweeperen zijn erg hard maar lekker,meestal laten ze die liggen tot in de winter om ze zachter te krijgen,ik zou ze of wat zacht koken of inderdaad in kokend water gooien,maar nog geen gist er bij doen,laat ze eerst een paar dagen zo staan en kijk dan of ze zachter zijn geworden en event.nog een keer kokend water er op,maak ze wel eerst kapot,event malen voor je er kokend water bij doet.het water dat je de eerste keer er bij hebt gedaan dan wel op nieuw gebruiken en weer koken ivm smaakverlies.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Evds3,kweeperen zijn niet erg zoet dus je zult er wel suiker bij moeten gooien,maar wacht daar mee tot je de gist er bij doet.bakkers gist 200 gr.natte.gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan weet niet of je dit vanavond nog lees anders bel ik je morgen wel maar ik hoorde net dat de appels er zijn. Schikt vrijdag om te persen?Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jawel hoor, komt goed! Ben ook benieuwd hoe het allemaal gaat!

Hoeveel kilo heb je?

Ik moet nog iets van een grote speciekuip hebben om de gehakte appels in op te vangen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat is mooi, ik weet nog niet hoeveel kilo ik kwijt kan. Hij heeft zeker 250 kilo, die wil ik ook wel hebben want het is een uitzonderlijk mooi jaar. Β Hij zuchtte al dat ze eigenlijk te mooi waren voor sap hahaha, maar dat zou betekenen 8 tonnen en die kan ik niet kwijt in de auto vrees ik. Maar minstens 4 tonnen is 100 liter sap en ongeveer 130 kilo appels. Misschien dus het dubbele als het lukt.Β 

Beantwoorden
Pagina 6 / 18
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?