Goedenavond!
Ik ben bezig met het proces om cider te maken met zo'n pakket van Mangrove Jack. Ik ben hier mee bezig met mijn vriendin en een vriend. Vriendin die de instructies volgde heeft ons vervolgens 23 liter toe laten voegen in plaats van "top up" tot 23 liter. Nu zit er in plaats van 23-25 liter "appelsap", 30 liter in het vat. Ik vond al dat het erg verdunt smaakte... Enige tips om dit te kunnen herstellen?
Ik heb nu een grote pan met 5 liter "Appelsap" erin en wil dit inkoken tot zo'n 3 liter en dit twee keer herhalen ongeveer. Zou dit werken? Of zou dit schadelijk zijn voor de suikers?
Met vriendelijke groet,
Mike (Dragonyichi)
Heb er nier echt ervaring mee, maar denk dat de gist 30 liter ook wel vergist krijgt.
Heb het wel eens geprobeerd met gewoon bakkersgist netjes nagegist op fles. Prik zat er meer als goed op maar het resultaat was vrij zuur.
Ben bang dat de smaak met 30 liter te "waterig" zal worden. Aangezien de appelsap zelf al vrij waterig smaakte.
Is voor mij al even geleden maar had geloof ik een sg van 1050, en eind sg van onder de 1000. Dus was een vrij Steve ge cider, werd er ook erl vrolijk van. Maar de smaak was zuur
Heb net gemeten; Begin SG zit op 1035. 1050 is best flink, had je zo'n pakket van Mangrove Jack?
Waarom doe je bij het bottelen er anders geen melksuiker in, dat vergist niet een smaak zoet, zodat hij minder zuur wordt...
Ik heb als zoetstof Sorbitol in huis, dat kan misschien wel. En anders wat appel extract. Het inkoken gaat wel vrij goed volgens mij. De smaak wordt geconcentreerder (iets zuurder) dus ik heb wel de indruk dat dit lukt.
Appeldiksap erbij. 0,5 L is goed voor 4 liter sap normaal. Heb je meteen een goede smaakexplosie. Bij Appie, kost € 3 of zo. Onverdund toevoegen en goed roeren
Ik heb ervaring met zo,n pakket. Ook ergens gerevieuwd.... dikzak is een oplossing, of wat suiker.
Ps. Als je inkookt, kook dan een deel in en niet alles.
Nee had geen pakket, gewoon appel sap gekocht en iets van had een sg van 1040 dacht ik. En had nog wat suiker staan.
Maar is al lang geleden dus weet het niet precies meer. Enkel dat het vrij zuur geworden was
Ik weet niet of een dikzak mijn gewenste smaakexplosie is?
Appelsap uit concentraat laat zich wel redelijk inkoken iig (voor een likeur gebruikt), diksap heb ik nog niet geprobeerd. Lijkt me idd wel waardevol want ik vermoedt dat ze voor aroma behoud vacuüm distilleren bij lagere temperatuur.
Ik weet niet of een dikzak mijn gewenste smaakexplosie is? Appelsap uit concentraat laat zich wel redelijk inkoken iig (voor een likeur gebruikt), diksap heb ik nog niet geprobeerd. Lijkt me idd wel waardevol want ik vermoedt dat ze voor aroma behoud vacuüm distilleren bij lagere temperatuur.
Wat heb ik gelachen om je post. Mn aanpas spellingcontrole maakt er weer een zooi van. Het is indd. Diksap
Lijkt mij het beste om mijn vraag hier te stellen. Ik had nog 2 zakken met Mangrove apple cider en 2x cider enchancer staan en ze staan beide al lekker te borrelen. 1 wil ik straks afvullen in flesjes van 33 cl met kroonkurk. Maar mijn vraag was meer kan ik de andere 23L met de T500 met de koperen doom overhalen, heeft iemand hiermee ervaring mee? Zoniet dan heb ik genoeg zo deze zomer aan appel cider 😮
Ik gebruik elk jaar een pak cider van MJ. Ik ben er fan van. Wat ik wel doe, omdat ik het in fust doe, is dat ik niet 23 liter maak maar ik maar 19 liter per pak. Ik doen dan niet de suiker er in. Minder water, minder suiker meer smaak dus 🙂
db