Ik ben een echte beginner, met een echte beginners vraag.
ik wil graag suiker omzetten in alcohol en deze daarna in jerrycans bewaren voor de stook (ergens anders)
maar hoelang kan ik dit bewaren voordat de werkelijke stook begint?
en als ik vruchten laat gisten en de alcohol daarvan in jerrycans wil bewaren kan dit dan en hoelang is dan de bewaartijd?
wellicht een .... vraag maar toch.
alvast bedankt!
Hoi Nicklee,
Iedereen hier is ooit ook een beginner geweest, dus daar hoef je niet over in te zitten!
Veel is wel terug te vinden op de site maar de zoekfunctie boevenaan de hoofdpagina vind niet alles. Daarom hebben we nu een uitgebreid zoeken functie op de hoofdpagina, rechts boven de onderwerpen toegevoegd. Daar kun je vrijwel alles mee terugvinden.
Om je vragen te beantwoorden:
Als je suikers laat vergisten neem ik aan dat je puur suiker en water laat vergisten met bijvoorbeeld een turbogist. Zolang dat in de emmer blijft zitten zonder dat daar zuurstof bij kan komen kun je dat best even bewaren. Somigen zeggen weken, anderen maanden. Het beste is toch om het binnen een niet te lange tijd te gaan stoken.
Een echte tijdspanne kan ik niet noemen, laten we zeggen dat een maand makkelijk moet kunnen als er geen zuurstof bij kan komen.
Op de bodem vormt zich een laag dode gistcellen, de (vieze) smaak van deze dode gist kan ook in je stookwijn terecht komen.
Om dit te voorkomen kun je overhevelen naar zoals je zelf zegt jerrycans, de troep blijft dan in het vat, de vloeistof hevel je over. Zorg er wel voor dat je jerrycans gebruikt van voedselveilig kunststof. Alcohol en kunststof gaan vaak niet samen. Nou zal dat bij een licht alcholische vloeistof wel meevallen, toch kun je het beter goed doen en voor iets veiligs kiezen. Vul de jerrycan zo vol mogelijk zodat alle zuurstof er uit is!
Als je vruchten laat vergsiten is dat eigenijk hetzelfde als hierboven beschreven. je maakt dan eigenlijk vruchtenwijn. Dat is net als het water suiker mengsel alcoholhoudende wijn en dus in een zuurstofvrije omgeving best even houdbaar.
Het beste is toch om een beetje te plannen, als je weet dat je over een week of 2 wilt gaan stoken zet je een emmertje neer om te vergisten. Als je denkt er voorlopig niet aan toe te komen kun je er beter even niet aan beginnen.
Heel veel succes en veel plezier op het forum!
Alles begint met een goede hygiëne, hoe schoner je werkt hoe langer je e.e.a. kunt bewaren. Maar ook de manier van opslag is bepalend.
Een uitgegiste stookwijn kun je wel een aantal weken bewaren wanneer je die in het gistvat laat zitten zonder de deksel ervan af te halen. Maar ik begrijp dat je eea in jerrycans wilt doen. Waar zijn deze cans van gemaakt? Indien van kunststof dient dit food-grade kunststof te zijn. Maar een klein nadeel van kunststof is dat het ook zuurstof doorlaat wat de bewaartermijn kan verkorten. Beter is opslag in RVS of glas.
Ook moet je de jerry cans goed vol doen om zo min mogelijk zuurstof bij opslag te hebben.
Zorg dat de temperatuur van de opslagruimte niet te hoog is.
En last but not least, ontsmet je jerry cans.
Super bedankt voor de informatie hier kan ik wat mee!
Ik heb speciale jerrycans voor food die kan ik dan makkelijk vervoeren.
en het beste kan ik de jerrycans ontsmetten met?
Goed schoonmaken en dan ontsmetten met StarSan bijvoorbeeld (hoef je ook niet na te spoelen 😉
Hoe lang wil je e.e.a. bewaren?
Als in Roemenie ben heb ik geen flessen van glas ik pak daar waterflessen en vul die met gestookte van40% die staan daar tot ik het jr.daar op terug kom ,smaakt dan ook nog uitstekend de Roemenen doen dat altijd zo,hier bewaar ik in flessen van glas.gr.?Chris.V
Ik zou een koperen Ketel of T500 willen aanschaffen
maar ik veronderstel dat ik nog materiaal en producten Moët aanschaffen
Hoy,
daar ga je zo ver in als je zelf wilt, dat hangt er van af hoe veel geld je er wilt aanhangen en /of hoe gemakkelijk je wilt werken.
Het minimum dat je volgens mij nodig hebt van materiaal dan, dat is n'en gistemmer, en een setje dobbers, en wat glaswerk.
grts
hier is een mooi setje voor beginners.
https://www.stookwinkel.nl/product/meten-weten-startpakket-nl-handleiding/
Hoi Nicklee,
Je kan stookwijn, net als gewone wijn, best lang bewaren. Geen haast dus. Wel belangrijk is dat je Jan's raad opvolgt en na het gisten de stookwijn overhevelt in een ander vat, fles of jerrycan om zo van de dode gistcellen af te komen en deze goed afvult en ook tijdens het overhevelen contact met lucht vermijdt. Dat is niet veel werk. Het is dan wel prettig om ook een hevel te hebben, of te vergisten in een plastic vat/gistemmer met een kraantje. Als je in de gelegenheid bent de overgehevelde wijn koud weg te zetten, wordt die na een paar weken glashelder.
Als je fruit wilt vergisten raad ik je aan vooraf pecto enzymen te gebruiken. Dat vergemakkelijkt het vrijmaken van sap en doordat pectines worden afgebroken zal de wijn na vergisten beter klaren. Ik weet niet welk fruit je wilt gebruiken. Maar eigenlijk is het beetje zonde al die goede wijn in de stookketel te mikken. Kan je ook uitstekend zo drinken... Een goede borrel is natuurlijk nooit weg. Probeer beide zou ik zeggen.
bedankt voor de info ik ga de set van 109 euro bestellen voor een start
heb ik ook gedaan in den beginne.
Je verplicht je een beetje om van alles te maken om de gist op te gebruiken, leer je veel van.
nu moet ik nog n'en vodka maken en dan is al de verschillende soorten gist opgewerkt.
Grts.
De houdbaarheid kun je na vergisten verlengen door de stookwijn na vergisten van de oude gistcellen [ droesem] af te hevelen en 2 tot 5 gram ascorbine zuur toe te voegen aan de jerrycan .Ascorbinezuur is pure vitamine C en door de natuurlijke antioxidante werking van vit C concerveer je de de stookwijn .
Wanneer de de jarrycan dan goed luchtdicht afsluit kun je de stookwijn enkele maanden probleemloos opslaan ..
Bij vergiste vruchten is hetook bescherming tegen schimmels.
Vroeger gebruikte we ook wel een sulfiet tabletje als toevoeging voor concervering en Sommigen zweren er nog steeds bij . Maar Ascorbine zuur is natuurlijke en onschadelijk.
[p.s. sulfiet is goed om lang leegstaande houten vaten voor gebruik mee te ontsmetten ]