Meldingen
Alles wissen

Bentoniet


Berichten: 76
Topic starter
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zie op de verpakking van de still spirits classic gist dat ze reeds aan de gist bentoniet hebben toegevoegd. Ik vraag mij af waarom ze dat gedaan hebben normaal wordt het gebruikt als klaringsmiddel van wijn en wordt het aan het eind van het proces toegevoegd. Still spirits doet dat al meteen met de gist erbij zouden ze zo in staat zijn om de mash en de daarvan geproduceerde alcohol zachter van smaak kunnen maken vraag ik mij af, zou dat het geheim van de classic gist van hun zijn? Ik ga het in elk geval proberen, bentoniet is goedkoop en wellicht beïnvloed het de ph ook nog positief, 5 tot 10 gram per 10 liter wordt normaal toegevoegd. De bentoniet in combinatie met aktieve kool zal wellicht de kwaliteit van de totale mash verhogen??

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Tja ik gebruik zoiets niet,gewoon bakkers gist en fruit of mais.ik wil geen ander spul in mijn drank.alleen als het moet suiker.eerlijk gezecht vertrouw ik niet op al die toevoegingen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

waarom correctie middelen toevoegen aan gist ? Bij normale goede voorbereiding en goed gist milieu zijn correctie middelen niet nodig . T klink meer als leuk commercieel verkoop praatje . Of de gist is zelf van mindere kwaliteit dat ze dat verdoezelen met hun toevoegingen . Klarings middelen gebruik je indien noodzakelijk . uiteindelijk blijft er bij klei en actief kool ook weer residu achter .

Beantwoorden
Berichten: 76
Topic starter
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja jullie hebben beide gelijk maar de classic gist van still spirits het hier op dit forum door velen geprijsde zakje blauw blijkt goede resultaten te geven en vraag mij af of die bentoniet hetgeen in feite een bepaald soort klei of mineraal is hieraan mede debet is. Het schijnt eiwitten op te nemen en aan zich te binden misschien het afval van de gistcellen waardoor de mash minder vervuilingen bevat? Ze zullen er in elk geval een reden voor hebben. Bovendien als we het over bakkersgist hebben bestaat er ook zoiets als Bruggeman SD gist waarbij SD staat voor Sugar Doug, Deze gist moet beter kunnen omgaan met zeer zoet gebak dus gebak met hoge percentages suiker, wellicht zou deze gist nog beter kunnen werken dan gewone bakkersgist en vroeg mij af of iemand hier al enige ervaring mee heeft?

Beantwoorden
Berichten: 76
Topic starter
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

klopt dat bentoniet ook eiwit resten bind en stoffen doet neerslaan maar waarom meer toevoegingen doen ?
je hoeft alleen te corrigeren als er dingen fout zijn of fout gaan .
Een goed beslag maken is het niet nodig .
Door zooi toe te voegen geef je alleen maar ruimte voor onkundig of onzorgvuldigheid te verdoezelen .
Misschien is het wel gericht op een bepaalde knutsel doelgroep .
Die bruggen man heb ik een paar keer gebruikt om te zien wat het voor mij zou kunnen betekenen .
Het is prima gist . het gaat wat makkelijker om en sneller door vergisting heen en heeft geen piek maar meer continuïteit in werking maar kun je beste toch op normale 6 kg per 25 liter gebruiken.
Wat wel opvalt is bij verwerken van de suikers uit granen heb het na distillatie een beetje meer " vanille " achtige bijsmaak wat de gewone bruggeman niet geeft . niet irritant iets toevoeging wat je kunt zien als gewild of ongewenst naar eigen smaak .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ken deze verpakkingen niet. Ik gebruik de blauwe. Waar kun je ze kopen?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Beton niet ????

Beantwoorden
Berichten: 76
Topic starter
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De gist is te koop bij https://www.de-zuidmolen.nl/

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ook bij molen Birdaard  http://www.tollenaarmolenmeel.nl/

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank beide!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je zegt dat bentoniet op het einde toegevoegd wordt bij wijnmaken. Dit kan, maar dit is lang niet hoe dat het altijd gebeurt. Bentoniet heeft zelfs zijn grootste effect als het zeer vroeg, voor de fermentatie, wordt toegevoegd. Wanneer de fermentatie gedaan is, dan klaart de wijn zeer gemakkelijk. Dit zal hetzelfde effect zijn als wat er bij deze gist beoogt wordt. 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Omdat ze het bij wijnmakerij ook voor de 'voorklaring' gebruiken. Ik ken het enkel als klaringsmiddel dat bindt aan eiwitten, en dat het meestal gepaard gaat met een gelatineklaring. Soms doen ze een voorklaring, andere keer een 'gewone' klaring, andere keren beide, en vaak de combinatie bentoniet - gelatine.
Met een voorklaring kun je ook - gewenste of ongewenste - smaakbepalende stoffen verwijderen. Maar bentoniet staat dan anderzijds weer bekend als een klaringsmiddel dat weinig smaken wegneemt.
Ik kan met trots zeggen dat ik nog nooit naar klaringsmiddelen heb hoeven grijpen. Geduld werkt vaak net zo goed al dan niet beter, omdat het niet veel afdoet van de smaak. Meevergisten van vezels heeft denk ik smaakvoordeel. Als je dan na de gisting toch geen goede klaring hebt kun je achteraf klaren, en toch t voordeel hebben van de meevergiste vezels.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

in wijn wereld is bentoniet vrij normaal ,
zelfs wanneer een vat iets te veel zweet word het erin gebruikt omdat het ook de kieren wat dicht zet zonder al te veel invloed te hebben op de drank .
Bentoniet wordt in alle stadia van likeur makerij wel toegepast.
maar het is en blijft een correctie of lap middel .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?