Meldingen
Alles wissen

Check op methanol? inzenden gesloten. Na 2e lab analyse

Pagina 3 / 8

Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@ nimrax ik hoop dat snurrebreut het wil overwegen .
zonder de extra info zegt het niets meer dan wat er in het sampel zit maar niet reden waarom en waarom juist heel weinig of heel veel .
het is niet alleen waaruit de drank is gemaakt maar juist manier van bewerken en verwerken .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Snurrebreut vind alles goed dus ik maak er een mooi overzichtje van! Helemaal top!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

bij elk sampel waaruit en via welke werk methode , manier van verwerking product en manier waarop overgehaald is en met welk type apparaten gewerkt

Mail deze info naar [email protected] en je info verschijnt vanzelf boven in dit start topic.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Type ketel is ook van klein belang .
manier van temperatuur opbouwen en eventueel vast kunnen houden voor het gaan naar officiële stook temperatuur heeft invloed op hoeveelheid methyl met voorstoken of voorloop uitgedistilleerd wordt maar ook de mogelijkheid tot fractie scheidingen in kolom .
Hoewel methyl lagere damp temperatuur heeft kun je niet alles kwijt raken . Ook vanwege het binden .
desondanks hebben de mogelijkheden van temperatuur beheer op verschillende plaatsen invloed op wat uiteindelijk achter blijft / over blijft ..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Conclusies trekken zal nog lastig worden. Aantal samples is klein. Kieken wat het wordt

Een conclusie zal zeker moeilijk zijn of niet tot eind conclusie komen . Het maakt wel beetje inzichtelijk wat daadwerkelijk er aan de hand is en of er wel reden of niet is om werkwijze op product aan te passen . Er zijn ook wetenschappelijk aangegeven marges / veilige normen Betreft methyl. Mooie is dus zeker met inzicht geven je geen heksenjacht krijgt op basis van geruchten en spookverhalen .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat we op het punt staan om de Methyl fabel van blind wording en verdoemenis der illegale distillaten te ontrafelen en te ont-fabelen. Ik voel een dikke vinger aankomen naar alle beterweters, in het volharden, van het vooraf bekritiseren, van voor vele die hier die een uniek staaltje perfectie in distillatie zonder hoofdpijn of bijverschijnselen produceren.

Beantwoorden
Berichten: 150
Topic starter
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi gezegd Nimrax. Maar we hebben meer meedoeners nodig! Overigens gaat mijn persoonlijke droom nog veel verder. Ik streef naar legalisering stoken voor eigen gebruik ( a la bier). Er zijn 2 hobbels te nemen: 1. Onomstootbaar is bewezen dat we veilig stoken en 2. Er komt een systeem waarin aantoonbaar vaststaat dat we alleen voor eigen gebruik stoken. Maar zover is het nog lang niet. Eerst maar eens dit experiment.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Yess Snurrebreut, ik denk dat we aan die gestelde voorwaarden dik gaan voldoen.
Komt nog wel wat bij kijken maar dit gaan we toch met zijn allen fixen?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar we hebben meer meedoeners nodig!

Bedoel je dat je het aantal inzendingen wilt verhogen?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leestip: dit topic wordt voortdurend aangepast en bijgewerkt.
Het verdiend de voorkeur als je regelmatig even het hele topic doorleest
van boven naar onder voor update info.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jaja Robbert, niet overdrijven. Er zijn heel veel factoren van invloed en de stijl van stoken hoort daar zeker bij. Maar hoe wou je dat omschrijven? Door iedereen apart maar toch op een vergelijkbare manier? Wat ik stevig stoken noem, kan voor jou rustig zijn.

Volgens het bekende EU-rapport kun je nooit alle methyl kwijt raken, maar verschil kan er best zijn.

Ik ben met je eens dat het onderzoeken van al die factoren interessant is, maar daar zijn we nog even niet aan toe, denk ik.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik was van plan om mijn gistende kweeappel of -peer in te sturen. En dan de ruwstook: monsters uit het begin en ongeveer halverwege.

Maar als je nog meer wilt: ik ga zondag mirabel schoonstoken. Dus dan kan ik wel monsters nemen. Of een monster van de te stoken ruwstook en een van het beoogde product? Maar in mirabel verwacht ik weinig methanol.

Hoe gaan jullie dat doen met die monsterflesjes, trouwens? Toesturen aan de deelnemers? En hoe betalen we dat dan allemaal?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bewijzen dat we veilig stoken wat betreft methanol kan natuurlijk niet. Je kunt ook niet bewijzen dat je geen Frans spreekt. Je kunt wel laten zien dat er ondanks goed zoeken geen manier gevonden is waarop we gevaarlijke doses methanol in onze drank kunnen krijgen, afgezien van moedwillig toevoegen. Maar dat is al bekend. Schipper had op het andere forum een uitstekende link.

Overigens krijgen we een vergelijkbaar probleem met ethylcarbamaat.

En wat betreft voorwaarde 2: er is ook geen systeem waarin aantoonbaar vaststaat dat we alleen voor eigen gebruik wijn of bier maken. Dus dat is kennelijk geen conditio sine qua non/noodzakelijke voorwaarde. Wellicht zijn er stilzwijgende afspraken of regels binnen de douane, maar bij mijn weten is er geen systeem.

Persoonlijk vind ik het niet nodig om me daar druk over te maken, want ik vind de huidige situatie wel best. Maar dat is persoonlijk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt er zijn diverse onderzoeken em rapporten waaruit blijkt dat methyl niet geheel kwijt te raken is .
en zeker is het lastig omschrijven maar zonder meerdere faktoren te weten dan alleen hoeveelheid methyl aanwezig kun je verder nooit conclusie trekken .
product , product bereiding ,Stook methode en vaardigheid is allemaal bepalend .
Maar Uiteindelijk ook is het zo dat de een zal wel verschil weten tussen producten zoals pruim , peer , ananas , suiker granen en kers en daarmee rekening houden en de ander minder of niet .
Zelfs een slechte slepende vergisting kan methyl hoeveelheid verhogen .
Wanneer je de test doet en je zou niet weten dat zoiets heeft gespeeld kan een verkeerde of oorzaak worden aangewezen .
Foute aanname geeft een vertekende conclusie .
Het is eerder complex dan overdreven .

Ik heb de testen vroeger En door de jaren heen heel vaak gedaan zowel met wat chemicaliën scheikundig testjes maar ook met een gaschromatograaf . ik heb immers zelf zo een ding nog staan . (helaas nu klein defect )
Uitsluitend delen zoals voorlopen getest maar ook gehele producten getest .
vergelijking tussen voorloop en naloop zowel als verscheidene momenten tijdens de distillatie .
rustig stoken , stevig stoken , Voor stook doen, damp buffering tijdens stook , stoken met 1 , 2 en 3 ketels .
Het geeft allemaal variabelen .

Het is ook makkelijker als je van zelfde basis producten uit zou gaan en naast elkaar zou leggen om een goed vergelijk te maken .
Zodat je gerichter de kleine verschillende factoren in proces kunt zien en daaruit conclusie trekken .

Wat nu hier wel in Snurrebreut zijn initiatief naar voren zal komen is bewust zijn van methyl aanwezigheid .
En ik verwacht zeker dat hierdoor ook dat angstbeeld zal verkleinen .
Dus des te meer info des te beter het onderwerp belicht en basis om op door te gaan .

Beantwoorden
Berichten: 150
Topic starter
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Deelnemers leveren zelf een monsterflesje

Beantwoorden
Pagina 3 / 8
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?