Hoi ik wil voor de eerste keer stoken bij een vriend van me, in Roemenië,waar ik op vakantie ben. Hij heeft een stookinstalatie Ik heb net 100 kg appels gekocht al goed rijp met een hoog suikergehalte .
Ik wil weten wat de snelste manier is om deze te laten fermenteren daar ik hier nog slechts twee weken op vakantie ben zodat we nog een rondje kunnen stoken voor ik vertrek ?
Turbo gist heb ik wat over gelezen maar is hier niet verkrijgbaar in Roemenië dus alle tips zijn welkom. Grten Dave
Twee weken is te weinig tijd!
Er zijn mogelijkheden te over om te versnellen .
En het klaar te krijgen .
Probleem is dat je met snel werken slechte kwaliteit tot bagger gaat maken .
Ik hou niet van kneierij . Je begint dan op verkeerde manier ..
je kunt beter wachten tot je echt tijd hebt .
Wanneer je tijd hebt voor een serieuze poging en echt wat wil opsteken wil ik je graag op weg helpen .
Hallo Dave, Met de bakkersgist die je in Roemenië kunt krijgen is toch zeker tenminste 2,5 week fermentatietijd nodig. Maar die tijd heb je niet. Je kunt een poging wagen, ook al sta ik er zelf niet achter: appels: kook er over en of blenderen, gist erdoor roeren bij kamertemperatuur, deksel op je vat met een plastic zak ertussen en een steen op je deksel en dan het beste ervan hopen. Komt altijd wel wat uit. Verder sluit ik me aan bij Robbert. Succes in elk geval en doe anders een paar kilo voor de uitprobeer en doe iets anders maken van de rest van je appels. Moes/compote, sap persen, taart bakken... je schijnt appels ook gewoon te kunnen eten maar dan wel oppassen voor een hoge vitaminen overdosis... 😉
Robbert ,
Alvast bedankt voor je reactie !
Ik heb in totaal 17 dagen tot de stook dag ( welke me trouwens aangereden is door de lokale kenners dit twee keer te doen )
We hebben nu de 100 kg appels in een 250 litter van fijn gesneden en wat gestampt ik probeer foto's up te laden
Nu zijn we water aan het op koken
Heb je een idee hoeveel water ,suiker, gist hier bij moet?
Ik heb me voorgenomen dat indien het fermentatie proces niet voltooid is dat men kameraad het stookt als ik weg ben want het zou idd zonde zijn de boel te verneuken daar heeft niemand iets aan .
Nogmaals bedankt voor je reactie !
Grten
Nimrax,
Bedankt voor je reactie !
Waarvoor dient de plastiek zak ?
En liet het cant tussendoor geopend worden en bv om roeren of laat ik het beter dicht ?
lees verder even het antwoord aan Robbert ??
Alvast bedankt !
Grten Dave
Dave, de plastic zak (ChrisV methodes) dient ervoor om fruitvliegjes weg te houden. Deksel alleen kan een te grote kier opleveren. En een laatste ChrisV tip: Gebruik een aansteker of een lucifer om te testen of het klaar is. Co2 is een brandblusser dus als je vlammetje uitgaat is het nog niet klaar.
En roeren is een No-Go. De prut op de bodem (residu) zijn dode gistcellen en afvalstoffen. Die moet je niet door je lekkere prutje willen hebben. Probeer die ook zo min mogelijk ervan in je stookketel te krijgen. Ziet er uit als stopverf. Verder kan je 3? liter water toevoegen en eventueel nog extra suiker maar dan wordt je distillaat scherper van smaak. Paar ml. plantaardige olie (slaolie/zonnenbloem e.d.) in de ketel voorkomt schuimvorming tijdens het stoken.En laatste tip: Het distillaat moet verouderen. Hoe langer je weet te wachten, hoe beter het wordt. Cheers man! 😉
Meer info: https://www.stookforum.nl/thread/topic-2000-chrisv-moonshine/
aanbevolen voor jou 🙂
Nimrax ,
Bedoel je het deksel er af halen en een lucifers of aansteker in het vat houden ?
En dus best let een pot ofzo het distillaat uit het vat scheppen en het bezinksel laten liggen ?
Een idee hoeveel gist ik best toevoeg ?
En laat ik de appels net onderstaan of iets meer water erop ?
Alvast bedankt voor je reactie zeer leerrijk man
Btw we laten het preparaat sowieso dikke twee weken fermenteren
Grts Dave
Bedoel je het deksel er af halen en een lucifers of aansteker in het vat houden ?
Dave, inderdaad, vlam vlak boven je ferment houden.
En dus best let een pot ofzo het distillaat uit het vat scheppen en het bezinksel laten liggen ?
Correct! Of voorzichtig leeggieten in de ketel.
Een idee hoeveel gist ik best toevoeg ?
Beter teveel dan te weinig, ga uit van 120gram natte bakkersgist, ervan uitgaande je max hoeveelheid appels.. Droge gist heb je de helft minder van nodig. Voor gist geld: beter teveel dan te weinig. Als je bio appels hebt en je kookt ze niet kun je ze zelfs wild laten vergisten omdat dit gist al in de appelschillen zit. Geeft een zeer neutraal resultaat maar duurt nog een paar dagen langer.
En laat ik de appels net onderstaan of iets meer water erop ?
Iets meer water compenseert je residu. Het is ook geen exacte scheikunde, ga vooral op je gevoel af na deze tips en je komt er wel.
Mijn kennis is gebaseerd op ChrisV expertise, jouw dank naar mij schuif ik door naar hem. Zo krijgen we nooit ruzie. Cheers Dave!
Bij appels vergisten hoort geen extra suiker. Appels zijn al zwak in aroma . Suiker toevoegen is marchanderen met de kwaliteit . Beter iets minder opbrengt met smaak dan liters magere drank . 100 kilo in 200 liter . Zou wanneer je een fatsoenlijk startende vergisting wil hebben uit b.v. Droog gist zit je afhangende van kwaliteit op minimaal 100- 125 gr . Voor een nat gist het dubbelen . Er zijn mensen die lager pitchen maar dan heb je tragere start en meer kans op bederf . je kunt ook hoger pitchen dus veel gist cellen dus minder deling nodig een snellere start dus sneller door suikers heen dus ook minder aroma . Ik weet ook niet kwaliteit hardheid van gebruikte water daar . hou een begin ph aan van rond 4,7 het zal lager worden tijdens gisten .
Robert en nimrax ,
Bedankt voor jullie tips !
We hebben het preparaat klaargemaakt aan de hand hiervan met kokend water en nu maar afwachten wat het resultaat gaat zijn binnen een goede veertien dagen distilleren we het twee maal en duimen maar ?
Nogmaals bedankt voor jullie hulp !
Grten Dave
Ik weet niet waar je zit in Roemenie,maar op het dorp waar ik kom stookt bijna iedereen,natte bakkersgist gebruikt iedereen daar kost daar €1.00 appels duren meestal 4 wkn.maar moet je wel warm zetten.ik stook daar elke zomer,schoonmama wil mij het liefs achter de ketel.
Er is ook nog zoveel meer te vertellen over dit alles.
Chris, leg jij anders nog effe uit wat er ook alweer was met voorloop en naloop die weg moet enzo...
Ik zit in gurnic paar uur van timisoara ?
Ik heb hier 200 kg appels gekocht voor 70 euro een prikkie lijkt me .
Ik heb droge gis toegevoegd
De appels waren al wel redelijk ver heen .
Het vat staat nu gewoon buiten en s nachts dalen de temperaturen toch al onder de tien graden .
Waarschijnlijk is dan beter het te verplaatsen in een schuur en er dan eventueel wat dekens of zo ronddraaien om het warm te houden?
En nog een vraag het is een vat met schroefdeksel schroef ik het vast met de plastiek er tussen of leg ik het er los op met gewicht op ?
Nogmaals ik ga niet stoken als het niet klaar is tijd of geen tijd zou zonde zijn maar ik wil uiteraard wel het nodige doen om het toch klaar te krijgen .
Bedankt voor je reactie Chris !!!
Grten Dave
Dave, ik zou me drukker maken om de nachtvorst. Dan ligt je ferment stil.
Zet hem op een plek van 20-30graden.
Deksel verhaal: Zorg dat de Co2 weg kan. Als je je vat volledig afsluit gaat hij bol staan en kan ontploffen. Maar lees je nu eens een keer in, je kan onmogelijk aan de hand van een paar antwoorden hier dit zo even- out of de blue- gaan doen toch?
Nogmaals: Lees Chris zijn topic, dan had je alle antwoorden op je vragen al gehad.