@Nimrax, even adem halen, de jongens willen de uitdaging aangaan, en hebben even wat minder geduld. Voor en naloop, is gewoon, ruiken tot het niet meer stinkt. (einde voorloop), ,als het naar verzopen hond begint te ruiken. (stinkt opnieuw) dan begint de naloop. Hebben ze geen Anosmie, dan hebben ze het snel gevonden. Maar over 3 weken begint Dave te lezen, om uit te vinden waar het beter kan (fout ging). Wie kan er nu die lappen tekst lezen op zo 'n k.t telefoontje? Door scha en schand wordt men wijs. (de meeste toch). 2 weken is te kort ,en dus lost het probleem zich vanzelf op. En binnenkort komt er een oude Roemeense stoker voorbij, die ze het wel bij zal brengen. 😉 😉 😉 😉 😉
Dave ik zit in de buurt van Botosani, 20 km van Timosoara in het dorpje Corni.de appels niet buiten maar binnen zetten zo vergisten ze niet,de plastic deksel er op drukken met een plastic zak er tussen.over drie weken of eerder kun je controleren of het staat te vergisten met een brandende aansteker of lucifer.als die uitgaat of flakkerd dan staat het te vergisten.blijft de vlam mooi branden is het uitgegist.maar dat werkt niet als je het vat buiten in de kou zet.als je vhet volgende jr.weer daar bent en ik ook dan laat ik je Roemeens stoken zien op een houtvuur.het is van Timosoara 15 min rijden.stoken is geduld,net als bij vrouwen.als je de vaten een paar dagen warm hebt staan kun je met de aansteker testen dan weet je of het staat te vergisten,in de schuur krijg je hem ook niet op themp.jammer als het werk voor niets was.en voorloop ik gooi drie viet borrelglaasjes weg en stop bij 20%. Als je geen alc meter hebt wat drank in het vuur gooien,steekvlam niet stoppen,geen echte reactie in het vuur stoppen,is er geen stoker in de fam.daar?die moet dat ook weten.la revedere sucses.gr.Chris.ps.ben wel jaloers dat ik hier zit en jij daar.maar mijn hart is daar altijd.lieve mensen.
Beste Chris,
Ik heb het vat binnen in de schuur gezet en een boel dekens rond gewikkeld om het te isoleren .( kan het nu eenmaal niet in die mensen hun living zetten )
Voorlopig zien de temperaturen er nog vrij ok uit gisteren zelfs nog 22 graden dus il hoop dat het lukt met je tips .
Ik kom in het voorjaar sowieso terug voor een maand en zou het zeker top vinden om samen te stoken want ben er zeker van dat ik veel van je kan leren ?
Verder ga ik me de komende weken verdiepen in je topics man had dat beter gedaan voor de resem vragen .
Ps ik zal voor ons twee genieten van de weken die nog resten ?
Grten Dave
Ben met van de zomer weer daar,mijn bedoeling is om er te gaan wonen over een paar jaartjes.heb de pruimenbomen al geplant.stuur nu 10 persik bomen,peren en appels staan er al.ik heb hier ook een Roemense ketel waar ik mee stook.geniet van je verblijf,en drink er eentje op dat mooie land met lieve mensen.noroc.?
Ik heb kinderen jongens uit een huwelijk die nog te jong zijn om zelf de trip te maken en die ik voor geen geld van de wereld wil missen.
Maar speel met het idee om maand om maand België Roemenië te gaan wonen .
Men kameraad heeft plannen voor een hostel hier dus zou ik in de maanden dat ik hier ben daar kunnen werken en wonen .
Alles hangt af van men ex die akkoord moet gaan dat ik ze een maand bij mij heb in België en dan een maand weg ben ?
En het is idd een top land veel minder stress en dichter bij het echte leven dat we zouden moeten leven ?
Noroc makker ??
Ja ik ga altijd huilend weg daar.en lachend weg hier,daardoor rij ik nonstop 2200 km.het paard ruikt de stal dan.ik heb nog een zoon van 18 die nog studeerd.anders was ik al jaren weg hier.ik krijg mijn aow en pensioen daar gewoon uit NL.heb wel €1000 minder kosten daar.en minder stres.het hele dorp kent mij we hebben daar 16 kinderen gedoopt zijn trouwgetuigen van 4 stelletjes en aankomend jr.weer een.Pastoor weet mijn voornaam zelfs,de burgemeester was onze trouwgetuigen.en overal moet ik eten en vooral drinken???ik voel er mij thuis.
Even dit topic voorlopig afsluiten ....
Het vat is zoals verwacht nog niet klaar .
Dus de verstandige weg genomen en men makker het alleen laten stoken ( tot grote spijt )
Nog even een vraag telkens ik het vat open staan de appels vanboven en dus niet in het vocht en een oudere stoker vertelde me er gewicht op te leggen zodat het onder water staat in het vat ( welk nu binnen staat op een temperatuur van 15 graden ) klopt dit volgens jullie of zakken ze vanzelf in het proces??
Alvast bedankt voor jullie reactie .
Grten Dave
Zakken van zelf,bij mij blijft ook wel eens wat boven drijven,na een tijdje gaan ze onder.of er zit te weinig vloeistof in zo dat het opgehoopt ligt en niet kan zakken.
Normaal moet het vocht 2 duim dik erboven staan
Als het drijft zakt het op den duur maar het is niet een probleem als wat blijft drijven . zolang oppervlakte maar niet is afgesloten door een koek .
Als het water echt te laag staat moet je voorzichtig zijn met eventueel bij te vullen .
Zou je dit toch doen moet je het water vooraf even door koken en daarna op zelf de temperatuur bijvoegen . Leg dan eerst papier op oppervlakte of een grote pollepel waarop je het water giet zodat je de rest niet te veel in beweging zet
En hou er rek.mee dat er tenminste waar ik zit in Roemenie,veel kalk in het water zit.even koken zo als Robbert zegt en even door papier voorzichtig filteren.