Gisteren voor de eerste keer een wort gemaakt om whisky te gaan stoken in een koperen alambiek.
Gewoon gestart met een grote pan en 5 kg Pale ale gerstemout. 17 liter water toegevoegd en hetvolgende schema aangehouden:
30 minuten op 55 graden eiwitrust (brander eronder tot 55 graden en daarna laten staan)
60 minuten op 65 graden B amylase
30 minuten op 72 graden A amylase
Wat opviel was dat na de eitwitrust de ph waarde vrij hoog was, deze heb ik met melkzuur voordat ik naar 65 graden ging bijgesteld tot ergens rond de 5,5.
Na de laatste maischstap heb ik met een lepel wat vloeistof uit de pan gehaald en een paar druppeltjes jodiumtinctuur erin gedruppeld. De vloeistof verkleurde niet dus alle zetmeel was er wel uit, maar dat mag je ook eigenlijk wel verwachten na 2 uur 🙂
Na het maischen heb ik alles overgedaan in een gistemmer waar ik een brew-in-a-bag zak had gehangen. Deze zak opgehangen aan de dakbalken en gespoeld met 4 liter water van 80 graden. Daarna laten uitdruppelen en afkoelen. Ook daarna heb ik de ph weer bijgesteld. Brabants kraanwater bevat tamelijk veel bicarbonaat denk ik, en het mout was niet zuur. Dus de ph waarde die normaal daalt tijdens het maischen daalde niet echt veel.
Uiteindelijk afgekoeld nog een klein beetje DAP voor de zekerheid door het mengsel gedaan en met een garde flink lucht erin geklopt. Daarna het gist erover gestrooid en even laten hydrateren, toen doorgeroerd en deksel en waterslot erop. Na een paar uur begon het waterslot al wat te borrelen en de volgende ochtend pruttelt hij non stop. Temperatuur in de emmer is rond de 26 graden.
Ik besefte me wel dat ik na de maischstap van 72 graden nog had kunnen / moeten doorverwarmen tot 75 a 80 graden om de enzymen te laten stoppen. Is dit nog een issue? Ik weet dat het de-activeren van de enzymen zorgt voor een meer heldere vloeistof, wat vooral voor bier natuurlijk fijn is, maar voor whisky niet echt uitmaakt. Zijn er nog andere voor- / nadelen aan het overslaan van die laatste verwarmingsstap voor whisky?
Over een week of 2 a 3 wil ik gaan stoken. In 2x de ruwstook en 1x fijnstook. Ik merkte bij het poetsen van de alambiek na een paar rumstookjes dat er een gele, wasachtige aanslag op de binnenkant van ketel zit. Steeds als ik hem goed uitpoets en droogwrijf met een doek, zie ik een gele waas op de poetsdoek. Het lijkt een wasachtige aanslag die als hij goed warm is en ik wrijf erover een beetje gaat korrelen. Maar het is vrij lastig weg te krijgen. Heeft iemand hier ervaring mee?
Hier nog wat sfeerbeelden van de kookmiddag 🙂 erg leuk om te doen.
Resultaat is trouwens ongeveer 20 liter wort met een SG van 1.065
Â