Meldingen
Alles wissen

Eerste poging wijn maken


Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Beste allen, ik ben gisteren bezig geweest met het bereiken van een most.

Ik had een vaatje van 5 ltr druive concentraat gekocht bij de stookwinkel en de dag was gekomen. 

Ik heb het verdunt tot 25 ltr zuurstofrijk druivensap. Toen ik de zuurgraad ging meten was die ruim 7 ph.. dus toen ben ik met wijnsteenzuur aan de slag gegaan op de ph naar 3@4 te krijgen. Ik was verbaasd over hoeveel ik er wel niet aan moest toevoegen om het ook maar iets omlaag te krijgen:? Ik heb uiteindelijk 250gram moeten toevoegen om het naar 4+ ph te krijgen 🤔

Ik ben nu bang dat ik het heb verpest door er teveel zuur aan toe te voegen of is deze hoeveelheid normaal?

 

Mvg Klaasv

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
48 reacties
1 Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

Even als toelichting: deze batch is niet bedoeld om te gaan verstoken, maar om gewoon een paar lekkere flesjes wijn te hebben staan.

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik zie even niet hoe ik het bericht kan aanpassen.. maar ik heb inplaats van 250gr wijnsteenzuur 500gr toegevoegd, geen idee wat dat uiteindelijk met de wijn gaat doen🤔 hoop dat iemand me kan helpen. En excuses voor de dubbele post. 

Mvg klaas

Beantwoorden
12 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@klaasvaak waarom heb je de ph verlaagd? of vind je zure wijn lekker.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@rumo ik ging er eigenlijk vanuit dat je de ph altijd rond de 3a4 ph moest houden om zo besmettingen etc tegen te houden. 

Ik hou van droge wijn,maar niet te zuur😐

Ik dacht ook eigelijk dat de zuur zou gaan neutraliseren.. heb ik nu de wijn verpest? 

Want om nou bvb met soda toe te voegen om de ph weer basis te krijgen zal denk ik ook geen positieve invloed hebben op de smaak🤔?

Of kan ik deze batch nog redden? 

 

Bedankt voor de reactie 👍

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@klaasvaak, gist en gistvoeding er in en over een week of 3 stoken.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@rumo ik heb een zakje Mangrove jacks bv7 premium wijngist toegevoegd,daar zou al voedingstoffen in moeten zitten. 

Hij is in ieder geval al lekker aan het bubbelen.. of raad je toch aan om wat extra voeding toe te voegen?

Ik wil trouwens deze druiven concentraat laten vergisten voor een lekker fris wijntje om de vrouw en familie ook gelukkig te houden) 

 Vandaar dat ik een beetje ongerust over de lage pH waarden.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@klaasvaak, ik heb nog nooit wijn gemaakt of deze gist gebruikt maar ik zie niet op de verpakking dat er voeding in zit. Maar ik bedoelde eigenlijk dat als de ph voor wijn te laag is het zou kunnen dat het voor stoken goed is.

Beantwoorden
Ger
 Ger
(@ger)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

Beste klaas vaak voor een wijn is het veel te zuur, als je wijn gaat maken moet je het zuur meten en niet de ph. Zuur meten doe je met een titratie setje met blauwloog.

Een witte wijn heeft tussen de 6 en 9 gram zuur per liter. hoe zoeter je wijn is hoe meer zuur er in de wijn mag zitten als tegenhanger. Wat betreft de gist kun je het beste een wijngist nemen of evt bakkersgist.

Groet Ger

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@ger op zo'n manier..ik ging er eigenlijk vanuit dat het puur om de basis/zuur verhouding zou gaan en dus met een pH meter af zou kunnen🤔 dat zou dus op 25 liter max 250 gram moeten zijn. In mijn geval zit er 500gram wijnsteenzuur in.. zou dat schadelijk kunnen zijn en of de smaak verpesten?  Net nog even gemeten en nu zit hij weer rond ph 7 dus neutraal, maar die waarden kloppen dus niet als ik het goed begrijp?

 

Bedankt voor de reactie 👍

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@rumo bedankt voor de link👌

Beantwoorden
Ger
 Ger
(@ger)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@klaasvaak Het enige wat ik hier op kan zeggen is dat de wijn niet te drinken is en je hem beter op kunt stoken. als je meer van wijn maken wilt weten kun je beter de blog van luuk Volders lezen. de link heeft RuMo je al gegeven.

Succes Ger

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@ger dat is spijtig om te horen.. dan moet het maar de ketel is als die klaar is. Ik zal me eens goed inlezen bij Luuk Volders. Bedankt voor de info👌

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@rumo aahh op zo'n manier, mocht de wijn uiteindelijk toch niet te drinken is gaat deze inderdaad zeker de ketel in. Staat op de bv7 gist verpakking dat er nutritions in zitten 

Bedankt voor de reactie 👍

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dit is trouwens de gist. 

1711393413-IMG_20240325_200214.jpg
Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik had me wat beter moeten inlezen hoe ik een mooie wijn kon maken. Ik ging 12 dagen geleden van 1070+sg en vandaag was het tegen de 1000 en ook even geproefd.. was inderdaad een zure wijn om het maar subtiel te brengen.. ik heb vandaag weer een nieuw vaatje druiven concentraat bij de stookwinkel gekocht en laat het nu op zijn loop gaan:)ben benieuwd wat ik van de zure wijn kan stoken

 

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

De geur was trouwens wel veel belovend en aangezien het nog niet volledig was uitgegist zag het er uit als een mooie champagne 🥂  

Al doende leert men zeggen ze. 

Beantwoorden
14 Reacties
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

Om nog even terug te komen op de veel te zure  verpeste wijn:)  er is uiteindelijk een heerlijke brandewijn uitgekomen 😋

 

Nog bedank voor de adviezen en link om wel een lekkere witte wijn te maken.

Mijn ouders en vrouwtje zijn er erg blij mee.  Heb deze keer weer een 5ltr vat druivenconcentraat bij de stook winkel gekocht en hier 20% citroenzuur 50%wijnsteenzuur en 30% appelzuur aan toegevoegd tot ik op 7gram zuur per liter zat. Ik kan niet anders zeggen dat het een lekkere wijn is geworden..

 

Mvg, nico

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 144

@klaasvaak Ik heb ook een vaatje 5 kg druiven concentraat binnen en eigenlijk wil ik deze stoken.

Is 1 zakje Mangrove Jacks 4Premium wine yeast voldoende voor 25L?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@gerard01 dit jaar verwacht ik grotere opbrengst als ik nu zie hoe mijn druiven er bijstaan. 

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@gerard01 het is bij mij gelukt, ik heb de eerste keer de gist wel lekker laten vermenigvuldigen in aangelegde druivenconcentraat op een lekker warme temperatuur en daarna het bij het gistvat gedaan. De 2'e keer heb ik toch 2 zakjes gebruikt zodat de gist het in het begin wat makkelijker zou hebben,en heb er een klein beetje gist voeding aan toe gevoegd. En zoals ik eerder heb geschreven heb ik er zuren aan toegevoegd om het smaakprofiel te verbeteren. Even oefenen met het titratie setje zoals mij eerder is verteld,maar het was zeker de moeite waard.

En de volgende keer ga ik op advies van Robbert lallamand  een kans geven.

Ben benieuwd wat het resultaat bij jou gaat worden. Succes 👍

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 144

@klaasvaak 28 mei gestart met de 5 liter druivenconcentraat en 1 zakje premium, na 1 dag lekker aan het borrelen, daarna vormde een laag (ver)gisting  aan de boven kant. Die is op 5 juni verdwenen en vandaag 6 juni staat de waterslot stil. Kan niet voorstellen dat deze na 10 dagen gestopt is. De temperatuur is rond de 18 graden dus denk dat het wel kan, ik wacht nog 2 weken.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@gerard01 in het begin ging het bij mij ook behoorlijk tekeer, maar hij gaf daarna toch nog om de 5a10 min een klein plopje..

maar om zeker te weten als die echt is uitgegist kan je nog de de sg meten of een vuurtest doen.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 144

Had te weinig geduld wilde de alembic dome uitproberen 😄. Dat is dus niet gelukt, nu met de T500 met de reflux, stripping run aan het doen, zit gelukkig wel alcohol in, tot nu toe ruikt alles slecht.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 144

1ste poging alembic ging niet goed, ik las de handleiding verkeerd. Zodra 40C dan de koeling erop, de uitstroom moet rond de 25C zijn, dus niet op de thermometer. 

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@gerard01  waar ruikt het dan naar? 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 144

@klaasvaak het rookt naar zurige aceton, maar na 1 liter begon het beter te ruiken, minder stank en zoeter, totaal 2.4 l. Heb het nu door verdund naar 40%.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@gerard01  oohh wat raar.. smaakte de wijn zelf ook niet goed?

En is het na 1 liter en de rest verdunnen wel goed?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@gerard01 meestal is een zurig acetaat geurtje oorzaak slechte vergisting geweest , te lang gestaan na vergisting of dat er teveel zuurstof bij is gekomen.  Gist maakt azijnzuur aan. Samen met ethyl bind het tot acetaat.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 144

@robbert heeft het nog nut om nog een keer te stoken?
heb nu een stripping run gedaan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@gerard01 hangt af hoe de rauwe drank nu is na eerste overhaal. 

Geur , kleur ,helderheid , smaak , zuurtegraad  .

Als dat acceptabel is dan kun je het overhalen. 

Misschien handig voor toekomst om een klein glazen kolfje te kopen van 250 of 500 cc  met glas koelertje dan kun je kleine proef stook doen.  In geval van twijfel doe ik dat ook en ik denk dat de meeste die wat langer destilleren wel een kleine test opstelling hebben.

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dat ziet er geweldig uit Robbert! Hoeveel kg aan druiven zitten daar nou in? Lijkt me erg geconcentreerd. En wat voor gist heb je hiervoor gebruikt?

 

Mvg, Nico

 

Beantwoorden
13 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@klaasvaak daar zit 9,5 kilo ongeveer aan druiven in . 

Ik gebruikte zoals ik meestal doe eigen gemaakt gist  . dat is gewoon meest betrouwbaar en geeft door mij gewenst profiel en resultaat.

Voor degenen die zelf geen gist kunnen maken zou ik niet anders adviseren een lallamand te kiezen al na gelang druif soort en suikergehalte 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert gebruik je de schillen van de druiven niet?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55  ik gebruik in principe wel schil . Maar alles gaat door een groffe zeef heen het "  hout "  zoals pitten en steeltjes komen er niet in .

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert pitten en een paar steeltjes zijn toch geen probleem bij het vergisten? pas bij de stook toch?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 pitten en steel bevatten o.a. looizuur en cyanide . Nu zal de kleine hoeveelheid niet meteen problemen geven maar het geeft altijd iets bitter mee. En des te minder des te beter.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert dat is duidelijk, kun je eigenlijk pitloze druiven ook gebruiken? neem aan dat er ook suikers in zitten

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 ja natuurlijk kun je die gebruiken.   De meeste druiven zijn bruikbaar alleen nuet allemaal voor cognac ,armagnac of metaxa.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert ik heb een druivenpers gehad voor vaderdag 😉 nu hopen dat de opbrengst van mijn druif weer net zo groot is als afgelopen jaar

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 ik hoop op ongeveer tenminste 3x  zoveel van hoeveelheid druiven van vorig seizoen .

Dan is er voldoende volume en ook makkelijker om het dit jaar met de "charantaise " te destilleren. 

Afwachten. Maar het ziet er goed uit . Ik heb al stokken voor opbinden bijgezet .

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert knip jij je druivenstruik ook bij? ik heb hier 1 druivenstruik van 16 meter lang rond de tuin groeien, druiven zijn ronduit smerig om te eten maar verleden jaar er een heerlijk drank van gestookt, heb er nu al ruim 150 trosjes aan hangen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 zeker hou ik ze kort en ik controleer ook regelmatig op spint , luis , schimmels en allerhande.  En ook mest en kalk geven.

De juracon en colombard zijn zeer lastig te krijgen in nederland dus moet ik zuinig zijn op deze struikjes.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert ik snoei sinds het resultaat van verleden jaar regelmatig bij en dat maakt idd een heel verschil. afkloppen maar hij is kerngezond en deze winter alles wat luis aantrekt weg gezaagd. tientalen huismussen en koolmezen houden hem vrij van ongedierte. juracon is toch voor de cognac ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 juracon en colombard zijn beide inderdaad 2 van de rassen voor  cognac .

 

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zeer interessant! En wat is de verwachte hoeveelheid wijn?

En of heb je er nog andere plannen mee?

Mvg,

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@klaasvaak vorig jaar had ik nogal uitval door wespen  maar als het wat lukt verwacht ik toch dit jaar mits er geen insecten en slecht weer tegenslag geven een kilo of 25 -30  . 

Met de rassen die ik heb moet je uitgaan van voor 1  liter wijn toch 1,2 tot 1,4 kilo druiven nodig te hebben . 

En dus 9 kilo voor 1,5 liter brandy " cognac" 

Maar het duurt nog wel even voor het zover is.

Dus niet eerder dan half september hoef ik pas aan de gang.  Eind sept kan er een van de  stookketels van zolder. 

( Er komt nog wel een tiny filmpje voor die tijd nog online.  Die is al paar maanden geleden gemaakt . Moet alleen nog text bij ) 

 

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Wat zijn dat toch een rottige beestjes he😓

brandy /cognac😋 dat klinkt veelbelovend👌

Ben erg benieuwd naar het filmpje.

Wederom weer goede info, bedankt 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?