Beste medestokers,
Vandaag heb ik mijn eerste stook gedaan. Nu vroeg ik mij wat af..
Ik was gestart met een wijntje uit de Aldi van 8.5%. Ik heb hiervan 3 flessen in mijn ketel gedaan en gestookt. Uiteindelijk had ik 200ml van 42%. Kon ik hier meer uit halen volgens jullie?
Verder. ik heb dan geproefd etc. maar ja. De eerste keer alcohol proeven naar wat smaakt het juist. Dus ging in naar de Delhaize voor een flesje van 94%. deze heb ik verdunt naar de 42% die ik had. Nu smaakt mijn alcohol een beetje prikkelend op de tong, terwijl die gekochte zachter is. is dit omdat ik maar 1 keer heb gestookt? Of zit er iets verkeerd in m'n stooksel?
Groetjes Jens.
De alcohol van 94% is nagenoeg pure alcohol terwijl de alcohol uit jouw ketel ook nog behoorlijk wat bestanddelen en dus smaak van die wijn mee over heeft gehaald. Dus dat is al een verklaring voor het smaakverschil.
Dus waarschijnlijk heb ik het wel juist gedaan. Als ik dan meerdere malen mijn alcohol gestookt had tot bv 90% had het smaakverschil kleiner geweest?
Wat je kunt doen is eea (verdunnen en) weer opnieuw stoken, zo krijg je een steeds zuiverder product. Wanneer je met een alambiek stookt haal je wel iedere keer wat smaak mee maar steeds verdunnen en stoken zal dat ook doen afnemen.
Super. dan ben ik gerust en mag dit topic weer dicht wat mij betreft. Volgende keer met m'n sugarmash eens meerdere keren stoken.
Wat je kunt doen is eea (verdunnen en) weer opnieuw stoken, zo krijg je een steeds zuiverder product. Wanneer je met een alambiek stookt haal je wel iedere keer wat smaak mee maar steeds verdunnen en stoken zal dat ook doen afnemen.
Bedoel je dan terug verdunnen tot +- 20%?
Ik kan mij nog een posting herinneren van Betweter die destijds vrij gedetailleerd uit heeft gelegd waarom winkelwijn eigenlijk totaal ongeschikt is om te stoken.
Je schijnt dan stoffen mee te kunnen krijgen in je distillaat die ongewenst zijn.
Ik heb het ook eens gedaan en ik leef nog en ik had ongeveer dezelfde score(oogst) als jij.
Ja, is niet top. Maar het is wel te drinken. Uit fouten leert men zeggen ze he!
Next time better 😀
Ter info voor nieuwe leden, betweter was een lid met een sterke eigen mening die geen tegenspraak dulde. Dit resulteerde vaak in onenigheid en zelfs echte ruzies op het forum . Verder was het een prima vent, helemaal in real life was er niets mis mee. Maar met het stoken van een commercieel product tot een vorm van moonshine hoeft niets mis te zijn. Ik kocht dozen wijn (bag in box) op een markt in frankrijk voor nog geen euro per liter en dat was heel goed te stoken hoor ?
Stook je witte wijn dan heb je een jonge blanke Cognac. Die je zo in een vaatje kan wegleggen of op houtsnippers. Je mag het dan geen cognac noemen. Maar wel Brandy ?
Ja dat had ik ook. Wel te drinken maar niet te zuipen,
ook wel op zijn oer Duits gezegd: Nicht tzu zauffennnn!!!!
Hoi Jens,
Ik heb (bijna) hetzelfde gedaan als jij; http://www.stookforum.nl/thread/10l-alembiek-ketel-uitproberen/
en ik denk dat een restje likeur (maar dan liefst niet meer dan n halve fles) op een liter of 5 'cheap wine' wonderen doet. En zoals je in dat draadje kunt lezen ben ik bij die eerste keer misschien (ok - wel zeker) te snel gestopt, had ik er nog wel iets meer uit kunnen halen. Qua smaak is het allemaal niet geweldig - ik kom er nu in elk geval wel achter dat 'opnieuw' stoken, of 'overhalen' (dus eerder gestookte alcohol gewoon weer terug in de ketel - eventueel terug verdunnen naar 40% als je daarboven zit - echt beter is voor de smaak van je borrel.
Lekker blijven uitproberen en stoken - veel succes!
Nu smaakt mijn alcohol een beetje prikkelend op de tong, terwijl die gekochte zachter is. is dit omdat ik maar 1 keer heb gestookt? Of zit er iets verkeerd in m'n stooksel?
Foreshots verwijderd? Heads zijn ook scherper (door vluchtige alcoholen), misschien heb je daar wat van bijgehouden.
En vers gestookte is altijd iets pittiger. Zet je fles een nachtje open, afgedekt voor vliegjes en dergelijke. Probeer morgen dan nog eens, zal al iets beter zijn. Maar het volle genot ga je pas binnen een 6 maand ofzo hebben
Je kan ook verouderen, au-bain-marie je fles verwarmen naar een 45tal graden (geen kurk gewoon een propje wat) voor minimum een uur, beter 4 uur of meer...
Daar had ik niet eens bij stilgestaan, de voorloop scheiden. Waarschijnlijk omdat het ook maar 200 ml is. Ik zou het bij mijn suikerwash gooien en opnieuw distilleren.