Meldingen
Alles wissen

Eikels en varkens

Pagina 6 / 8

Murmillo
Berichten: 2827
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vind het leuk dat jullie zo gepassioneerd kunnen vertellen over een heerlijk stukje vis. Hij is ook heerlijk met mango, tagliatelle en een saus van gele curry.  

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2827
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Psycat, waar heb je het gekocht? Ik wil het ook aanschaffen.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Murmillo

In een tuincentrum in de buurt.  Het lag niet bij aquarium.

Maar bij tuinpaden.  Kiezels, grind, dolomiet etc (en ook lavarocks)

Ik maak morgen foto van de plastic zak en zet het online.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Salaam Murmillo  Morituri te saluant !
Op de zak staat :www.mo-b.nl
(natuurlijk een gladde nederlander er in slaagt vulkanen af te breken en te verkopen.)
Verder

12,5liter
Lava 8-16

Je moet die lava wel overvloedig spoelen.  Duurt even voor al het gruis uitgewassen is.  Ik heb hem ook een nacht lasten koken op de kachel in water met scheut azijn. 
Nu opnieuw wassen en drogen. 

De website: https://mo-b.nl/outdoor/grind-split-en-zand/lava-split.html

Hier in Wallonie verkocht in tuincentrum.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2827
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank! Ook voor je uitleg. 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wel even een caveat.  Die stenen zijn poreus.  In de porien zit een massa stof en gruis.  Ik heb ze al een paar maal gewassen en het is nog niet helemaal zuiver.

Ik denk nu niet dat gruis of stof door de kolom geraakt maar ik heb ze toch liever helemaal stofvrij voor ik ze de ketel in kieper.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10624
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Daarom is het bij tuincentrum 10 kg voor €6,95 en zelfde spul bij kookwinkel 100 gr €4,95 .
Je moet er wat voor over hebben . ? Maar dan heb je ook wat . ?

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoppa, nog meer om in de stortbak van het toilet te hangen. Stortbak hè.

groeten Catnip

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voila, in een zeef gedaan, pomp aan en een 500 liter water laten doorstromen.

Op de kachel de stenen (opnieuw) bloedheet gestookt.  Het is lava dus kan het tegen hitte.

Morgen nogmaals spoelen en dan heb ik een reserve voor de volgende jaren.  Aangezien de stenen poreus zijn, verwacht ik dat ze mash gaan absorberen  en dat ik ze na iedere beurt zal moeten spoelen.  Ik ben benieuwd.

Robbert, nogmaals bedankt voor de tip

Peace

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10624
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

graag gedaan ? .
Ik weet het is even spoelen . Maar je heb jaren plezier ermee .

Na gebruik even spoelen en paar min in kokend water .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag is de fermentatie opnieuw stilgevallen.  Ik heb dus voorzichtig afgegoten en het beetje drijvende deeltjes gefilterd.

De heerlijke explosieve reuk van de eerste dagen is weg.  De geur is nu milde gin, kleur :  koffie met melk.  Proeft niet echt bitter en eikel smaak is op de achtergrond.  Bessen proef je niet behalve dan jeneverbessen.  Dit goedje zou heerlijk zijn om onder een bechamel te werken en te gebruiken bij een eendenborstje.  Of misschien als marinade (met azijn) voor een haasje.

Ik laat  de boel een dagje uitrusten en kijken of het klaart.

Morgen verder .............................

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10624
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoeft niet verder te wachten je kunt gewoon afstoken .
de ketel doet de rest .
al jou ketel snel aanbrand kun je ook bij vullen foor een kaasdoek gieten om nog te filteren .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo, de mash is door de ketel (met lavasteen volgens recept nostradamus)

Resultaat is natuurlijk rauw en heeft geen kans gehad om een paar dagen te verzachten.

Het viel me op dat de overloop pas rond de 89 graden begon.  Ik heb 5 batches gemaakt en ben doorgegaan tot ik aan 30 graden was.  Temp was op dat moment al op 94.

Eerste indruk (proeven is pas vanavond)  minder scherp dan gedacht.  Veenbessen zijn weg, jeneverbes overheerst.  Weinig tanines en pas in de laatste batch.

Vanavond meer.

Nb :  eerste indruk, beter dan hop om een bittere achtergrondnoot te creeren.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10624
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

"Psy's acorn gin " is geboren . Proficiat ?
Na paar dagen staan zullen de smaken vast opkomen . Ook de veenbes .
Klinkt nu al veel belovend .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Shalom Robbert

Wel, als het proeven vanavond meevalt, denk ik de hop in de toekomst hopbellen in de 2e stook te verminderen en in plaats eikel mash toe te voegen.

Ik heb overigens geprobeerd eikels plus noten maar ik ben er niet echt enthusiast over.  Er drijft olie op de mash en die vergist natuurlijk niet (denk ik)

Alleszins, dit pad van de eikels ga ik bewandelen en een dikke dank voor de richtlijnen

Salaam Nostradamus

Zij die gaan proeven groeten U

Beantwoorden
Pagina 6 / 8
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?