Shalom Robbert
Dat eikel gedoe heeft me wel geinspireerd. Ik gebruik nu een formule op basis van eikel/kastanjemeel en jeneverbessen (geplet) in een birdwatchers sugarwash.
Het is een lang verhaal van experimenteren en falen.
Uiteindelijk fermenteer ik een klassieke birdwatchers sugarwash waarvan ik tomatenpuree weglaat. Ik voeg er dus wel eikelmeel/kastanjemeel en gemalen jeneverbessen aan toe plus een paar gedroogde orange peels.
Ik gebruik bakkersgist.
Dat geeft een bliksemsnelle en hevige fermentatie die start op dag 2. De vergisting is anaeroob en op de bodem van de fles.
Eenmaal alles in de wash bezinkt, filter ik (heerlijke geur) en voeg extra suiker aan toe. Een weekje verder laten gisten (topfermentatie) tot alles neerslaat en uitgegist is.
Je haalt dan de wash over, laat rusten en haalt het een tweede maal over met een zwevende korf gevuld met kruiden. Plus ik voeg max 5 percent rauwe wash in de ketel toe.
Je moet wel heel voorzichtig zijn met de tails en op tijd afsnijden. Anders krijg je een (te) bittere rauwe gin zonder diepte.
Ik experimenteer verder aangezien ik nog niet de juiste hoeveelheden en kruidenmix gevonden heb. Momenteel meng ik de hierboven beschreven NOSTRADAMUS wash met een wash van cardemon. 9 op 1. Ik ben echter nog niet helemaal tevreden maar ik weet dat ik in deze richting moet verder zoeken.
De grondtonen van de gin zijn prima, het is een rijk pallet maar het mist nog steeds een beetje diepte.
Op de flessen komt de naam NOSTRADAMUS zodra ik tevreden ben met het eindproduct
Ik denk wel dat de gin een paar maand moet rijpen om de bittere aanzet om te zetten in een minder agressieve gin.
Nogmaals Robbert : bedankt voor je inspiratie en formule van eikelgin.
Machtig mooi te lezen Psycat .
Leuk dat ik jou mocht inspireren . thanks !
Cardemom geeft inderdaad diepte .
misschien iets kiezen als aanvulling uit wat in richting van
karwij , kruidnagel , engelwortel, citroen Melisse en nood muskaat .
maar ik ben zeker nieuwsgierig welke kant het opgaat straks .
Als het eindproduct er staat lees ik graag jou verslag .
Top .
dank je voor reageren op mijn vraag .
Cheers . ! .