Meldingen
Alles wissen

Extraheren van kruiden met extraheer kolom

Pagina 1 / 2

Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemiddag!

Net lid geworden en hup, meteen al een topic starten..

Ik ben in het bezit van een glazen extraheer unit waarmee ik wat wil gaan uitproberen, maar heeft dit voordeel boven het gewoon van de kruiden in alcohol te laten trekken of zal het extraheren toch beter zijn, lekkerder smaken enz.

De alcohol zal steeds terugvallen in de extraheer unit en weer terugstromen in de ketel maar hoelang moet dat doorgaan, ik heb geen idee, iemand die`t weet?

Met de stookgroeten van Roetiman

Beantwoorden
28 reacties
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor extracten maken is dat perfect maar niet alle kruidem en smaken is dat goed voor .
En ook manier van opname in drank maakt verschil

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nooit mee gewerkt als destillateur, wel wat over gelezen.

Op een ander forum vertelde iemand dat men meestal doorgaat tot de teruggehevelde alcohol kleurloos is. Als alle kleur er uit is, zal alle smaak er ook wel uit zijn, denk ik. En kleur kun je zien.

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kees22, Met glas kun je heel zuiver alcohol maken maar ook heel goed extracten mee maken .
Ook parfums kun je maken op glas
Er zijn ook kleurloze smaakstoffen en oliΓ«n . .
JE kunt ook juist eerst stoffen onttrekken met oliΓ«n , alcohol , zuren of iets dergelijkn en in glas de oplosmiddelen uit destilleren waardoor zuivere smaakstoffen overblijven .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja, dat weet ik.

Het extraheren gebeurt in feite door herhaalde maceratie en zoals je weet wordt het maceraat in eerste instantie gekleurd en troebel. De eerste keer hevelt er dus gekleurde alcohol over.

De bedoeling is dat je zo vaak de maceratie herhaalt, dat er geen gekleurde stoffen meer onttrokken worden en er dus ongekleurde alcohol overgeheveld wordt.

Dat wordt een probleem als het gaat om kleurloze grondstoffen. En als het gaat om aroma's en smaken die niet aan kleur gebonden zijn heeft het advies weinig zin. Maar als vuistregel voor een beginner leek het me een goed idee.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb laboratorium spul zo vaak gebruikt voor diverse doeleinden en op diverse manieren door de jaren en ook tijdens mijn studie .
Ik heb delen nog staan .
Je kunt er heel veel mee doen en een beginner kan er veel mee leren . .
Ik gebruik het nu en dan voor proef destilatie vooraf ik een destillaat ga doen .
Dan kun je ook je stook temperatuur voor optimaal smaak overdracht testen en aanpassen bin officiΓ«le overhaal .
Verder is extraheren als experiment zoals roetiman bedoeld leuk maar niet praktisch .
Ook omdat er bij verschillende dranken ook op verschillende manieren de aroma's toegevoegd worden en bepaalde delen wil je versterken of afzwakken .
Diverse verschillende manieren van infusie geven ook verschillende effecten

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemorgen heren, dus als ik jullie begrijp is het makkelijker om de zouthout, dat was mijn plan om zouthout te extraheren, gewoon op de alcohol te zetten oor een weekje of wat..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@roetiman Wil je dat doen om een zouthout extract , concentraat of tinctuur te maken of is voor smaakmaker aan drank ?
je kunt zoethout in sterk alcohol zetten 10 dagen laten staan en je kunt ook hetzelfde doen op 55gr en 12 uren macereren .
Heb je een drank waar je de zoethout aan toe wil voegen doe je dat op drinksterkte door maceratie .
Je kunt ook de alcohol of drank overhalen over zoethout waarbij deze in een korf zit .
Ook kun je het zouthout trekken in sterk alcohol voor extract wat je kunt toevoegen later .
Of je trekt het zoethout op alcohol waarna je het alcohol uit maceraat destilleert voor een concentraat .
Eventueel kun je ook smaakversterkers ernog aan toevoegen .
ook kun je eventueel ontkleuren .

wanneer je een drank hebt waar je de zoethout smaak wil bijvoegen kun je dit gewoon op drink sterkte enige dagen tot enige weken laten trekken tot de smaak naar wens is .

Het is afhankelijk van hoe je wil toepassen .

Tincturen en concentraten hebben wel als voordeel dat je snel kunt bijvoegen maar je moet wel zorgvuldig zijn in hoeveelheden

Beantwoorden
Berichten: 102
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Rutiman,

Hier een leuk stukje over extraheren:
https://scheikundejongens.nl/2011/06/ken-je-glaswerk-de-soxhlet/

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Leuk RikVanBeusichem!

idd een grappig stukje !

thanx!

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemiddag Robbert!

Β 

Het is gewoon om de zouthout smaak (ik ben er gek op) aan een borrel te geven.

Het zal zoethout in de alcohol gooien worden πŸ™‚

Thanx!

Grptjes van Roetiman

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Simpelste is dan gewoon een paar dagen macereren .
Wat trouwens ook kan is percoleren . Simpel en effectief .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt ook wat laurierdrop kopen. Echte laurierdrop is namelijk het ingedikte sap van zoethout.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemorgen forum, fotootje van simpele opstelling in glas, 6 liter pruimenwijn, 13%

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemorgen Forum, vraagje, ik hou altijd bij de eerste stook al reeds een 5% apart in plaats van 2% (voorloop) om er zeker van te zijn dat is nog kan blijven zien πŸ™‚ maar de vraag is eigenlijk,en dat deed ik al best wat lang, is het nu minimaal 2% van de inhoud van het te stoken goedje Γ³f is het minimaal 2% van de uiteindelijke hoeveelheid alcohol die ik heb gestookt.

Ik lees wel..

groetjes van Roetiman

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?