Meldingen
Alles wissen

Extraheren van kruiden met extraheer kolom

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met zulk glaswerk ben ik ook begonnen .leuk om te zien .
Ook goed duidelijke wijze om te beginnen en oefenen .

Nee je kunt niet in percentage rekening van inhoud betreft voorloop , ziel en naloop.
Je kunt het beste de pruimen wijn eerst voorstoken op 65 gr daarna 72 .gr op brug .
Wanneer er noets meer komt ga je naar 78,3 graden en omdat het pruimenwijn is mag het oplopen . Tot 92 gr maar dan zit je al ver op het einde .

Je kunt op verschillende wijze dit verwerken .
Je kunt het eenmalig stoken maar meet zeer goede scheidingen op smaak .
Secuur werken .
Je kunt ook een ruime eerste opvang doen en dan in tweede nauwkeurig op smaak , geur en helderheid scheiden. .

Ne kunt niet. Uitgaan van milliliter .
Je kunt dan evengoed teveel net als te weinig scheiden .
Hangt allemaal samen met product , stookwijze en vaardigheid .

Beantwoorden
Berichten: 24
 Wout
(@wout)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Roetiman.
De hoeveelheid voorloop die je wegneemt, is afhankelijk van hetgeen er in je wash of mash zit. Als je alleen suiker vergist, zit er maar minimaal methanol in: eigenlijk zou je dus niets weg hoeven te gooien, hooguit het beetje dat smerig stinkt naar thinner en ook zo smaakt.
Als je iets stookt waar veel schillen, pitten en stengels in zitten, dan komt er meer methanol over dus moet je een ruimer deel weggooien.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemorgen heren, het vreemde is dat ik de temperatuur zo tussen de 85 en 90 graden heet heb en dat kan zo een een flink aantal uren doorgaan, zet ik `m lager condenseert de alcohol niet meer, koel water werkt goed, smaak is nu ook goed.. er zit een zweem van pruimen in..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prima ?. Je kunt dan als je vanplan bent in 2 x overhalen nu doorstoken tot max 92 graden( daartoe zal hij op den duur oplopen .)
Wanneer de vloeistof troebel wordt of onder 45 % alcohol percentage stoppen met opvang .
Bij volgende overhaal op smaak ,geur en helderheid scheidingen maken .

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank Robbert voor de info!

Groten van Roeitman

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi te zien dat mensen ook nog met glas werken .
nog steeds de beste manier om het onder de knie te krijgen .
( Ik gebruik het enkelt nog wel eens voor proefstookjes vooraf met klein kolfje )

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nu we toch bezig zijn, waarvoor eigenlijk 2 keer stoken? Ik heb ook een kolom die `m meteen naar 94 % brengt, zou ik dat dan ook 2 keer moeten stoken?

ff gebruik maken van jullie kunde hoor..  🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een tweede , derde of zelf meervoudige stook heeft te maken met zuiverheid .
Kun je in een eerste stook al een beoogde zuiverheid behalen dan kunnen dranken ook op enkele overhaal gemaakt worden .
(Voor een schoon alcohol moet sowieso met wat voor ketel of apparatuur altijd een 2 e ook al kom je op 96% .)
Diverse smaak paleten en dranken kunnen op 1 maal worden gedaan . Ook daarvoor geld wat is kwaliteit basis product , wat is mogelijk met het gebruikte apparatuur en bovenal vaardigheid .
( Met de beste apparatuur is het nog altijd de man die erachter staat die voor kwaliteit zorgt ) .
Diverse landen hebben ook diverse methoden van oudsher .
Zo zit er verschil in hoe de oude nederlandse school brandewijnen maakte met duitsland en frankrijk maar ook het achterland als balkan .
Ook richtlijnen verschillen .
In de ene schrijft voor een enkele overhaal en andere weer meerdere maar. Heeft ook te maken met gebruike systemen dat van land tot land verschilt .
( Amerika is de nieuwe wereld en niet het goede voorbeeld om traditionele dranken te maken )
Een snaps ( jenever ) uit Duitsland wordt 1 maal gestookt van oudsher terwijl nederland meerdere overhalen in opleiding voorschrijft voor een jenever .
Daaraantegen zijn vaan brandewijnen in nederland vaak 1 malig tegenover andere landen de eau de vie meermaals word overgehaald .

Dus eigenlijk kwaliteit basis product , mogelijk heden van apparatuur en vaardigheid zijn voornaamste factoren .
En daarnaast komt dan recepturen .

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mooi antwoord Robbert! dankjewel, erg duidelijk, nu snap ik ook waarom de snaps in duitsland scherper van smaak is.. 2 keer stoken wordt standaard in huize Roetiman!

Thanx!

Groeten van Roetiman

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zie dat je ervan uitgaat, dat je methanol kwijt raakt door een voorloop weg te gooien. Dat is niet zo: methanol kun je niet helemaal kwijtraken. Het destilleert mee over met de ethanol, van begin tot einde. De voorloop gooi je alleen weg om de viezigheden kwijt te raken, het spul dat naar verdunner of nagellak stinkt. Daar zit ook wel wat methanol bij, maar lang niet alles. Dat beslis je dus op geur en smaak, niet op ml of temperatuur.

Dat je methanol niet kwijt raakt is overigens niet echt een probleem bij normale consumptie van drank. Dat wordt het pas na 5 liter brandewijn van 40 %, als je dat haalt.

Een reden om 2 keer te stoken kan ethylcarbamaat zijn. Dat wordt gevormd bij de vergisting en vooral uit de pitten van steenvruchten uit cyanide. Als je dus cyanide in je ruwstook hebt, wordt het in korte tijd gevormd. Gelukkig komt het amper over bij de tweede stook: het blijft vooral achter in de spoeling en komt mee met de naloop. De ruwstook bewaar ik tegenwoordig minstens een week in helder glas in het volle licht, zodat de reactie zeker afgelopen is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het verweideren van pitten lijkt mij eigenlijk bijna overbodig te noemen. Iedereen weet dat het onverstandig is die mee te laten gaan in drank zeker wanneer de pitten vermalen worden .

Je kunt een voorstook doen bij stookwijnen waardoor je een groot deel van de methyl kwijtraakt .nooit alles .en zeker niet met alleen kort voorloop weg gooit .
@kees22
Zie dit filmpje waar ik ook een methyl test uitvoer tijdens een geconcentreerde duivensap verwerken .

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@roetiman)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nou Kees22, nog meer informatie!  ik word er enkel maar wijzer van!

Nu is het wel zo dat je best veel leest dat methanol als eerste verdampt bij ongeveer 67 graden, dus zou je er vanuit moeten gaan dat het grootste gedeelte in de eerste stook zit toch? Als ik voor de 2e keer ga stoken (wat ik overigens nooit gedaan hebt) kan ik de alcohol dan verdunnen met kraanwater of moet dat echt gedemineralisseerd water zijn..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Steeds weer opnieuw die methyl en cyanide heksenjachten .
En zo simpel om zelf te zien wat er gebeurt . Net als in filmpje maar ook foto onder.

@Kees22
Links een drank uit druiven gestookt met voorstook rechts een cacoa likeur
Klein testje kun je simpel zelf om te zien of er cyanide aanwezig is . En zoals je ziet cyanide aanwezig bij een cacoa likeur .

Enige nodig is ammonium sulfaat en ijzer chloride .
Rode verkleuring toont het aan

Maar ook al is er verkleuring niet meteen in de stress schieten.
Bij normaal werken en gezond verstand zijn hoeveelheden zeer klein .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Roetiman: ja, je leest zo veel best veel. Het klinkt ook wel logisch en ik heb het ook altijd geloofd en nagepraat, tot ik metingen zag van echte stoken.

Ethanol kookt al bij 78 graden, maar denk maar niet dat je bij 85 graden alle ethanol al uit je wijn of bier hebt gestookt. Dat is pas bij 100 graden zo ver, tot die tijd krijg je alleen maar mengsels van ethanol en water over. Hetzelfde geldt voor methanol. Als je naar de structuurformules kijkt, is dat weer logisch: water, methanol en ethanol zien er uit als: H-OH, CH3-OH en CH3-CH2-OH. Ze vormen samen ook waterstofbruggen en azeotropen.

Dat geldt niet voor acetaldehyde, ethylacetaat en aceton; die zijn wel snel verdwenen en nog vrijwel helemaal ook.

Ruwstook kun je rustig verdunnen met kraanwater: de mineralen blijven toch achter in de ketel.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?