Meldingen
Alles wissen

Fruitbomen - tuin aanleg, insect optimalisatie en tips

Pagina 1 / 4

Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dag allemaal
Ik ben nieuw in deze wereld, maar tot nu toe vind ik het forum en de hobby zeer boeiend en leerrijk!
Merci aan iedereen die me al geholpen heeft.

Ik ga mijn tuin aanleggen en heb wel wat plaats voor fruitbomen.
Nu was mijn vraag of jullie misschien specifieke fruitbomen aanraden die beter zijn om mee aan de slag te gaan. Of ja, met hun vruchten aan de slag te gaan!

Omdat er wel 100'den verschillende soorten appels, peren, pruimen, kersen,... zijn

ALVAST BEDANKT!

Beantwoorden
48 reacties
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nogmaals welkom dan. Het ligt eraan wat je ermee wilt toch? In het kort.

Pruimen zijn het makkelijkst te verwerken en heb je de mijn inziens de meeste oogst van. Boompje groeit snel en hoef je nauwelijks te snoeien. Kan je lekkere pruimenwijn of port van maken en het valt eenvoudig te stoken waarbij je snel een smaakvol produkt krijgt. Kleine keus in rassen. Kies als beginner voor Opal of Victoria. Pruimen moeten wel gelijk verwerkt worden. Dus je hebt snel rottend fruit in een kleine tijdspanne.

Appelboom is gewoon de mooiste boom. Dat is wetenschappelijk bepaald. Groeit langzamer en de oogst kan tegenvallen. Als je de ruimte hebt kies dan ten minste voor een halfstam. Je kan ook cordonappels (ballerina, zuilfruit) nemen. Ik overweeg dit te gaan doen. Groeit snel en je kan dan meerdere rassen naast elkaar zetten voor de bestuiving en afwisseling. Zo hoef je ook nauwelijks te snoeien. Enorme keus! Kies een resistente soort (schurft,kanker,meeldauw)en bepaal wat je ermee wilt doen. Fuji is mijn favoriet maar die koop je alleen in de supermarkt. Grondsoort is ook belangrijk. Sommige appels zijn bewaarappels, en kunnen bijna tot aan het voorjaar aan de boom blijven hangen. Zou niet weten waarom je dat zou willen echter.

Peren heb ik geen ervaring mee. Weet wel dat het aroma moeilijk meekomt met het stoken. Ik overweeg een nashi-peer te planten. Vroege oogst en lekker sappig.

Kersen of morellen MOET je afdekken. Nog voordat je denkt dat ze inmiddels lekker en eetbaar zijn zijn een zwerm spreeuwen al op patrouille geweest om te kijken wanneer je van plan bent te gaan plukken. En dat plukken duurt enorm lang als je er al aan toekomt Maar als je voor kwaliteit gaat dan is een zelfgestookte kirsch niet te versmaden. Blijft ook weinig pectine te bevatten mocht je dat belangrijk vinden. (Denk kersenwijn). Geen idee welk ras goed is. Hoeft ook minder gesnoeid te worden.

Van elk vruchtje valt dus wel een drankje te maken. Een praktische benadering zal je uiteindelijke keuze het meest moeten bepalen. Maar je kan ook buiten de bekende rassen gaan denken zoals Haskap, Cornus Mas Jolico of vruchtmeidoorn.

Groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik mis een paar druiven soorten in de rij . B.v. Jurançon ,de semillon en de montils .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik uit ervaring weet is, wat voor fruit je ook hebt, zet ze wat verder van het huis ,indien mogelijk. Wespen zijn namelijk ook liefhebbers van fruit, staan de bomen wat verder van huis en/of terras, dan laten ze je met rust. De hele zomer water zetten, en de spreeuwen, wespen en ander gedierte, hebben je kersen niet nodig. (ik heb vroege en middentijd Witbuiken) Alleen de eksters drinken je water EN jatten je fruit. Goed lijkend ekster replica ophangen en ze blijven weg. En wespen verdelgen terwijl ze niet in de weg zitten, is het domste wat je kan doen. Ze verminderen de muggen, en zijn echte carnivoren. (insecten etc.) Leef als je fruit hebt ,met de natuur en niet tegen. Als het mogelijk is ,wat fruit laten hangen, niet alles van de grond rapen, etc. Egels (tegen slakken), bijen (bevruchten) lievenheersbeestjes (anti-luis), merels, koolmeesjes, wespen (insectenbestrijders) ze helpen je allemaal. alleen in het najaar verdienen ze wat extra hulp. Niet bijvoeren , maar de juiste planten, rottend fruit, dagelijks vers , kattenvrij, water, wat winterbeschutting door niet alle blad te ruimen etc. etc. En meld nergens als je veel dieren in je tuin hebt, voor je het weet staan er 5 auto's in je straat om je vleermuizen, roofvogels spechten etc. te fotograferen. Om de natuurpunt en andere gestoorde (natuurfreaks) nog maar te vergeten. Ooit een aantal van die gekken langs en zelfs in mijn tuin gehad, omdat de havik in mijn kersenboom rondhing. Heb overigens conference peren, witbuik kersen, vlier, Golden Delicious,  Roodgroene appels, en op de gemeentegrond lijsterbes, en voor de bijen ,ook gemeente, Robinia pseudo acacia. Laat grasstroken staan en stimuleer bloemenveldjes. Grind in plaats van tegelverharding. Plaats hebben is een ding, verstandig gebruiken een bron van hulptroepen.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Stookforum en @Brutus. Het forum zit weer vol verrassingen! En William heeft zo ongelooflijk gelijk wat betreft dieren. Behalve dan over dat stukje over katten.(maar wel mooie verzameling fruit en goed verhaal ☺️) @Robbert: Druiven zijn ook geen bomen maar hebben dan wel weer echt meerwaarde voor  de tuin idd

Groeten Nepeta Cataria

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Katnep, ik heb dit draadje even in originele oorsprong teruggebracht.
Groetjes Nemrix

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hoi brutus

plant zoveel mogelijke verschillende bomen ! komt de smaak te goed ik heb er 30staan en had voor 2 jaar terug 1700l in de vaten zitten ! vorig jaar bijna niets 

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ evds3 snoei slecht georganiseerd? Elk jaar een bepaalde vruchtdrager zwaar snoeien, dus één jaar de appels, het volgend jaar een ander fruit. Je moet elk jaar snoeien, maar een zware snoei , om de 3 jaar.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

William out. 🙂

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

weet het niet maar wij hadden grote droogte hier en aan de bomen die ik niet had gesnoeid(peren en pruimen) ook niets eraan ! nu is het al een paar maanden nat en droog dus kijken wat het wordt maar nog geen sneeuw of vorst gehad deze winter wel raar

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb afgelopen december ook wat fruitbomen neergezet,

Ik heb voor de appelsoorten de volgende gekozen: Granny Smith, Sterappel, James Grieve, Notarisappel, Alkmene, Bellefleur. Deze zijn alle halfstam, ik heb de soorten gekozen op aroma en zeldzaamheid (lees onbekendere rassen/Oude rassen), om zo iets unieks te kunnen maken.

Voor de peren heb ik gekozen voor Gieser Wildeman, Conference en Williams. Wederom allen halfstam.

Voor de kersen voor Morel en Regina. Deze wel in struikvorm omdat er anders geen net meer overheen te spannen is.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zou denken aan wat minder gangbaar fruit. Sleedoorn als haag tegen vervelende vogelaars, bijvoorbeeld. En mirabellen, die zijn makkelijk te plukken.

Wat betreft bomen kun je denken aan mispels en diverse soorten kweeperen.

En halfwilde bessensoorten, zoals zwarte vlier, meidoorn en lijsterbes. Duindoorn gaf ooit een heerlijke wijn, dus vast ook wel een lekker destillaat.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit wordt een leuk topic. Ik voel het. Hopelijk blijven mensen reageren. Voor fruitbomen zijn insecten belangrijk zoals oorwormen en lieveheersbeestjes. @evds, wat een gigantische hoeveelheid bomen zeg.  Aanrader zijn de filmpjes van Sjef van Dongen op Youtube. Sanddorngeist ja Bitte! Goed voor de bijen zorgen moet ook even genoemd worden. Geen samenhang in mijn reactie, ik weet het.

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 23
(@sebas)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog een aanrader om eens te bekijken: The biggest little farm.

Na het zien van deze docu wilde ik zo aan de slag met een pas ha. grond.....

Beantwoorden
Berichten: 23
(@sebas)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Owww. en zorg voor een goed bodemleven. Ik ben helemaal fan van mijn Biocom wormencontainers...

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?