Meldingen
Alles wissen

gebruik van sapcentrifuge of sap-pan

Pagina 1 / 2

Berichten: 71
Topic starter
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste,

Ik wil appels laten vergisten maar heb geen pers. Nu heb ik wel een sap-pan die sap wint doormiddel van
stoom en ook een sapcentrifuge die sap uit de pulp draait. kan ik hiermee het sap uit de appels halen
om daar vervolgens water en gist bij te doen (normale verhouding)

Of raden jullie aan om het na de vergisting te centrifugeren. de sap-pan valt natuurlijk weg omdat de hitte de alcohol doet verdampen.

Vriendelijke groet,

Toorenburger

Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb thuis ook een sappan, "ideaal" om appelcider mee te maken.
Heb je de appels van JanB overgenomen?

Beantwoorden
Berichten: 71
Topic starter
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee ik heb de appels bij een bekende op de buurt gekregen.

12 kilo Lekkere rijpe en sappige appels.

Bedankt voor je antwoord

Vriendelijke groet,

Beantwoorden
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De sappan is prima en de centrifuge ook. Ik gebruik zelf de centrifuge en vergist de appelsap rauw. Ik weet niet of het voor of nadeel heeft als de sap rauw of gekookt vergist wordt. In mijn geval met rauwe sap gaat het uitstekend in ieder geval. Een huis tuin en keuken centrifuge duurt wel erg lang omdat alles in heel kleine stukjes de machine in moet. Ik zou wel een professionele willen hebben waar je zo de hele appel in kunt gooien. Misschien dat ik dan wat vaker cider ga maken.

Beantwoorden
Berichten: 71
Topic starter
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het staat lekker de pruttelen ? Heb beiden gebruikt en gefilterd voordat ik de gist erbij gedaan heb

Beantwoorden
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb zelf gisteren 15 kg appels in een gewone sapcentrifuge geperst. Dit duurde ongeveer 2 uurtjes. Hoop geklieder en tussendoor een aantal keer moeten schoonmaken, maar ja dat hoeft maar 1 keer per jaar. Het staat bij mij nu lekker te pruttelen.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo toorenburg.

Echt voor 100% meepraten kan ik niet want ik heb geen sapcentrifuge. Daar weet ik dus niets van. Ik heb echter wel een sappan. Die werkt prima.

Ik heb ook wel eens pulp laten vergisten. Het levensgrote nadeel daarvan vind ik dat er veel sap in die pulp blijft zitten. Dat heb ik er wel eens uitgeperst met een kaasdoek. Maar er zit ook altijd veel dooie gist in die pulp. Het destillaat krijgt dan ook een gistsmaak. Dan kun je het wel dubbel overhalen maar daarmee verdwijnt ook de vruchtensmaak. Het mooie van werken met een klassieke alambiek vind ik nou juist dat je door heel zachtjes te stoken nou juist die vruchtensmaak zo goed meekrijgt.

Daarom werk ik vaak met die sappan. Omdat je dan dus helder sap krijgt, zonder pulp. Om de smaak echt goed naar voren te brengen kun je wat doormidden gesneden en onvergiste vruchten in je ketel leggen. Wel een rooster of knikkers op de bodem leggen anders branden je vruchten aan.

Tot slot : ik gebruik de sappan alleen voor de wat meer exotische drankjes. Om een mooie apfelkorn te maken neem ik liefst mijn toevlucht tot appelsap dat in werkelijk elke supermarkt te krijgen is. € 0,90 voor anderhalve liter, daar wil ik niet een halve dag voor staan te klooien met de sappan. Wel even opletten dat je appelsap koopt zonder conserveringsmiddelen. Gist houdt niet van conserveringsmiddelen. In de huismerk appelsap uit de winkel hier is vitamine C toegevoegd, dat is goed. Heb je appelsap waar dat niet in zit dan het sap van 1 versgeperste citroen toevoegen.

Per 15 liter, dat is. Ook doe ik er altijd een halve theelepel gistvoedingszout bij. Ik gebruik voor dit soort vruchtenwijn altijd een goede wijngist, S103 in mijn geval.

Veel succes en plezier ermee.

Beantwoorden
Berichten: 71
Topic starter
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Quirijn, 

Bedankt voor de tip! ik heb beiden nu gebruikt, puur omdat de sappan mij te lang duurde, maar wat een lekker sap komt daar uit zeg! pure suiker! 

Het goedje staat nu lekker te borrelen onder de trap, ik heb turbo gist gebruikt en wou eigenlijk zaterdag gaan stoken. het staat dan 8 dagen op 18/19 graden. raad je me aan om te wachten tot er helemaal geen activiteit meer is of kan ik zaterdag gewoon gaan stoken? 

Ik heb een ambiek met kolom waar ik kruiden in kan doen. zelf zat ik te denken aan verse brandnetel. heb jij nog een tip wat ik er misschien aan toe kan voegen?

Bedankt voor je reactie, ik vind het schitterend om te zien dat iedereen zo collegiaal met elkaar omgaat hier. 

Groeten Toorenburg

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi toorenburg.

Goed om je reactie te lezen.

Wat ik vooral herken is het ongeduld. Neem me a.u.b. niet kwalijk, ik ben zelf ook ongeduldig geweest.

Voor wat betreft turbo gist.
Het resultaat is niet slecht. Maar het maakt de reclameslogans niet waar dat is 1. Turbo24 heeft bij mij zo'n beetje 96 uur nodig om volledig uit te gisten bij huiskamertemperatuur. Teken daar nog maar eens 24 uur bij om het geheel natuurlijk te laten klaren, dus alles te laten bezinken zodat je stookwijn die je in je ketel hevelt niet troebel meer is.

De lessen die ik met turbogist geleerd heb is dat het eigenlijk alleen geschikt is om wodka te maken uit suikerwater, en dan nog
...
is het vrij duur.
Als je de tijd neemt zijn er betere mogelijkheden.

Zeker als je met echte vruchten werkt denk ik dat een turbogist niet zo heel goed is. Zonde van je goeie vruchten.

Er zijn meerdere soorten gisten te koop.
Geduld is een goede zaak zo gaat het spreekwoord, en dat gaat zeker op bij de vergisting waar we het hier over hebben. Ik heb me er bij neergelegd dat een goede vergisting minstens 3 tot 4 weken duurt, soms nog langer tot wel 6 weken en meer.

Een plain wodka vergisten uit suikerwater met een gewone bakkersgist duurt max. 3 weken. Dat is niet zo moeilijk. Voor het vergisten van vruchtensappen gebruik ik altijd een echte wijngist. Te verkrijgen bij de speciaalzaak.

Ik heb er al appelsap mee vergist, perziken uit blik, bramen, en ook eens mango's die ik voor een prikkie op de kop tikte tegen sluitingstijd van de markt.

Geduld maakt veel uit in deze zaken. 
De vergisting heeft tijd nodig. En het stoken ook, stoken (in een alambiek) op een laag vuurtje haalt meer smaak over. Hoe langzamer des te beter.
Samenvattend : het gebruik van echte vruchten combineert niet met turbogist. Het gebruik van echte vruchten impliceert vakmanschap. En vakmanschap laat zich nu eenmaal niet haasten.

Wat ik nu eens ga proberen is het vergisten van iets wat de meesten van ons nog wel uit onze kindertijd zullen kennen, 
dat heet ranja.
Vruchtensiroop, aangelengd met water.

Ik zal u op de hoogte houden.
Graag verneem ik uw ervaringen.  

Beantwoorden
Berichten: 71
Topic starter
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha! geduld is is inderdaad iets wat ik moeilijk vind vol te houden. Maar ik zou er toch aan moeten geloven al lees ik je stuk hierboven. Kwaliteit is namelijk wel iets waar ik naar streef.

Ik heb het mengsel gister overgeheveld en het staat nu afgesloten in de schuur. de smaak kwam ook in de richting van appelcider dus voor mijn eerste keer kan ik het nog geen mislukking noemen. 

Woensdag ga ik aan de slag met mijn keteltje. Dan laat ik je naderhand wel weten wat van gekomen is. Een Kammeraat van me vroeg al wanneer ik zijn appels kwam plukken dus binnenkort zal ik wel weer een nieuwe appelbrei in mijn vat hebben rijpen. De wijngist is al in de bestelling! 

Grappig dat je met ranja aan het experimenteren gaan. Ik vroeg het mij eerder al af of daar ook niet mee gebrouwen kon worden. Je zit natuurlijk wel met conserveringsmiddelen die in de siroop zitten. Ik ben benieuwd naar wat daar uit gaat komen!

Groeten

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

na wat ik gelezen heb hebben jullie niet veel geduld ik werk meestal met 50 tot250kg fruit de appels maak ik klein ontpit en steeltjes weg gooi er suiker bij en gist.dat doe ik ook met pruimen aleen laat ik daar de pitten in zitten de gist en suiker los ik op en gooi ik in een groot vat die ik afsluit niet luchtdicht maar wel zo dat er geen vliegjes bij kunnen,ik laat dat op een warme plaats staan en na een paar weken controleer ik met een brandede lucifer of het uitgegist is .als de lucifer uitgaat is het nog niet uitgegist.als ze blijft branden kan ik gaan stoken ,ik zeef alles door een zak pitten weg vande pruimen en de troep weg ok ik vverlies wel wat maar op 200kg maak mij dat niets uit.gr.?Chris

Beantwoorden
Berichten: 3
 Piet
(@piet)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi

zou het zin hebben om na de sappan het restant nog door een pers te doen? of is dit de moeite niet meer?

 

Beantwoorden
Berichten: 3
 Piet
(@piet)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi

zou het zin hebben om na de sappan het restant nog door een pers te doen? of is dit de moeite niet meer?

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

weet het niet maar denk niet ! komt er op aan wat voor een ketel je gebruikt ik heb nog een goede gist nog ongeveer 1 kg voor fruit en lost bijna alles op

 

Beantwoorden
Berichten: 3
 Piet
(@piet)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

oke dank voor je reactie

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?