Meldingen
Alles wissen

Gestarte gisting lijkt te stagneren


Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb met invertsuiker stookwijn gemaakt Naast bakkersgist (30 gram)tevens als starter/ voeding 3 theelepels marmite ( op 9 liter stookwijn)  Het gisten was gisteren goed begonnen maar nu lijkt het proces tot stilstand gekomen Robbert; help!! Met vriendelijke groet Rob

 

 

 

Beantwoorden
6 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10625

@rdirk hoe heb je geconstateerd dat het stil staat ?? 

Meestal begint het heftiger en dan veranderd het gisten . Dat komt door overgang van earobe naar anearobe Stadium stadium.

Het kan wezen dat de vergisting gewoon na 48 u weer op pakt. 

 

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Euh omdat er geen belletjes meer uit de afsluiter komen

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10625

@rdirk een grote fout die mensen vaak maken is het denken dat het waterslot een indicator is waaraan je kunt zien de vordering van de gisting . Dit is absoluut een valkuil .

Heel vaak zal bij begin voldoende drukopbouw van co2 zijn om water te laten borrelen.  Maar heel vaak gebeurt het ook dat de co2 via andere kiertjes of gaatjes verdwijnt.  

Je kunt het beste de voortgang op andere manier controleren .  

B.v. met een sg meter,  een Lucifer of aansteker  bij oppervlak houden , een co2 meter  of een of i spindel. .

 

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ben zeeeer beginnend maar heb wel al je reacties gelezen die je in het verleden hebt geplaatst Snap hieruit dat totaal niet starten vaak het probleem is maar na verloop van tijd niet meer verder gaan was me een raadsel Naar het anaërobe stadium toe gaan snap ik : enig idee hoe lang ik “geduld” moet hebben Ben gewoon bang dat ik iets verkeerd doe Bedankt voor het mee denken!,

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

48 uur dus ; sorry zal beter opletten

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De afsluiter, ofwel het waterslot is niet altijd de beste indicator. Het komt geregeld voor dat het gistvat niet goed is afgesloten waardoor de gevormde CO2 elders ontsnapt en het waterslot niks meer doet.

 

Een andere manier is om met een aansteker of lucifer in het vat te gaan, gaat deze uit dan wordt er nog CO2 gevormd en is de gisting nog bezig.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?